Boekverslag : Carry Slee - Blauwe Plekken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1201 woorden.

BoekverslagA. Zakelijke gegevens.1. De titel van mijn boek is : Blauwe plekken.

2. Mijn boek is een : Psychologische roman.

Het gaat over het leven van een mishandeld meisje.

3. De schrijfster is : Anke de Vries.

4. De illustrator is : Dick van der Maat.

5. De uitgever is : Lemniscaat.

6. Het boek is uitgegeven in : Het boek is in 1992 voor het eerst verschenen bij Lemniscaat, ik heb de twaalfde druk (1996)

7. Het boek Blauwe plekken van Anke de Vries is bekroond door de Nederlandse Kinder Jury (1993)

De van Anke de Vries verschenen boeken bij Lemniscaat :

Blauwe plekken

Het keteldier

Bij ons in de straat

Wedden dat ik durf!

Het geheim van Mories Besjoer

Belledonne kamer 16

Medeplichtig

Weg uit het verleden

Opstand!

Kladwerk

Memo zwijgt

Fausto koppie

De rode handschoen.B. De inhoud van het boek.8. De hoofdpersoon is : Judith

9. Judith is een meisje van ongeveer 13 jaar, lang blond haar en blauwe ogen.

Op school is ze erg teruggetrokken. Thuis probeert ze het haar moeder zoveel mogelijk naar de zin te maken en te helpen met de verzorging van haar kleine broertje, maar toch wordt haar moeder vaak boos. Dan slaat ze judith, soms zelfs zo erg dat ze onder de blauwe plekken zit.

Judith raakt op school bevriend met Michiel, bij hem thuis is het erg gezellig.

Judith komt er vaak maar verteld dit nooit aan haar moeder, bang haar moeder weer kwaad te maken.

10. De belangerijkste bijpersonen zijn : De moeder van Judith en Michiel.

11.Judith's moeder

Heeft lang blond haar net als Judith. Ze zit met zichzelf in de knoop, Dat komt omdat ze nog steeds niet over de dood van haar broertje Dick is. Ze is erg gewelddadig, en Judith is daar de dupe van.

Michiel

Heeft donker blond haar,en is een aardige vlotte jongen die graag mensen helpt, hij komt zoal voor Judith op.

12. Het verhaal speelt zich af in : Den Haag , maar ook een heel klein stukje in Leiden.

13. Het verhaal speelt zich af in : Deze tijd.

14. Het boek “duurt” ongeveer anderhalf jaar. Er komen versnellingen en vertragingen in voor.

15. In het verhaal komen geen Flashbacks of tijdsprongen voor.

16. Het belangerijkste probleem waar Judith mee te maken krijgt is : Dat ze mishandeld word en dat ze er niks tegen kan doen.

17. Judith van Gelderen heeft het moeilijk thuis. Volgens haar moeder doet ze niets goeds, maar haar 2-jarig broertje Dennis kan geen kwaad doen. Judith wordt vaak afgesnauwd en geslagen. Een keer had ze zelf een bloedende hoofdwond en een hersenschudding opgelopen. Judith's moeder had toen gelogen tegen de dokter, ze had gezegd dat Judith van de trap gevallen was.

Judith begrijpt niet waarom ze door haar moeder geslagen wordt, terwijl Dennis alle aandacht krijgt. Op school gaat het ook niet goed met Judith. Als ze weer eens een keer geslagen is, schrijft haar moeder vaak een briefje of belt dat Judith niet op school komt. Judith wil niet laten merken dat ze geslagen wordt, daarom doet ze vaak niet mee aan gym, want dan ziet iedereen haar blauwe plekken. Gelukkig zijn er ook fijne momenten voor Judith. Michiel, een jongen uit haar klas neemt haar mee naar huis en plakt haar lekke band, toen ze een lekke band had. Als Judith dan zo is bij Michiel rondkijkt ziet ze dat het er daar veel anders aan toe gaat. Ze gaan daar veel gezelliger met elkaar om. Het is nog extra gezellig, omdat ze bij Michiel thuis een tweeling hebben, Frank en Dennis. Ook is er nog een zusje Michele, ze vindt het daar veel gezelliger dan thuis, daarom gaat ze tussen de middag met Michiel mee naar huis in plaats van over te blijven. Op een dag heeft Judith's moeder een nieuwe vriend, Nico heet hij. Niet veel later is ze honderd gulden kwijt, ze denkt meteen dat Judith het heeft gedaan en begint er op los te slaan met de stofzuigerbuis. Als Judith op een dag thuis komt van school is tante Lies er. Ze zit samen met haar moeder op de bank te praten. Als moeder vraagt of ze even een andere trui wil aantrekken, doet ze dat. Wanneer Judith beneden komt met de nieuwe rode trui die ze van haar moeder heeft gekregen, ziet ze dat haar moeder haar strak aankijkt. Van schrik stoot Judith de tafel om. Haar moeder krijst dat ze naar boven moet. Later komt tante Lies bij haar. Ze zegt dat haar moeder schrok omdat Judith op Dikkie van vroeger lijkt. Dikkie was het broertje van Judith's moeder. Op een dag was haar moeder en tante Lies naar het ijs gegaan, met tegenzin hadden ze Dikkie ook meegenomen. Toen Dikkie aan het schaatsen was is hij het wak in geschaatst en is overleden. Later heeft Judith's moeder hier altijd de schuld van gekregen, dat is waarschijnlijk de reden waarom Judith mishandeld wordt.

Judith is weer niet op school. Michiel gaat naar Judith toe, met veel gedoe is hij binnen en vraagt Judith meteen hoe ze aan die blauwe plekken komt, ze zegt dat ze is geslagen door jongens. Michiel gelooft haar nauwelijks

Heel plotseling gaat Judith verhuizen naar Leiden. Op dat moment is Michiel op vakantie. Als Michiel terug komt van vakantie en naar Judith wil gaan, ziet hij dat er niemand thuis is. De onderbuurvrouw ziet het en wenkt Michiel hem binnen te komen. Zij verteld dat Judith verhuist is, ook verteld zij hem dat Judith mishandeld werd. "Dus toch" denkt Michiel.

Als Michiel weer thuis is gaat de telefoon, het is Judith, ze vertelt dat ze nu in Leiden woont. Meer kan ze niet zeggen, want het kwartje was op. De volgende dag belt de meester de scholen in Leiden op.

Als ze eindelijk weten op welke school Judith zit gaat Michiel er naar toe. Wanneer Judith en Michiel elkaar zien vertelt Michiel wat hij weet. Ook krijgt Judith een beer van Michiel die hij gekocht heeft op vakantie. Als Judith's moeder s'avonds thuiskomt en ziet dat Judith een beer heeft, denkt haar moeder dat zij die van haar geld gekocht heeft, ze maakt de beer stuk en slaat Judith in elkaar, dat was de druppel die de emmer liet overlopen. Judith pakt haar koffer en neemt de eerste de beste trein naar Den Haag.

18. Het probleem van vraag 16 werd opgelost toen Judith aan het einde van het boek met de trein enkele retour naar Den Haag ging (bij michiel thuis wonen.)C. Eigen mening.19. Ik vind het een best goed boek.

Ik heb het boek gekozen, omdat de titel en de illustratie me aansprak.

Het is een normaal lettertype, en het is gemakkelijk te lezen.

Ze zinnen zijn soms wat vreemd. Verder snapte ik alles goed.

Het is een spannend boek en ook best verdrietig, het is zo spannend omdat, je altijd nieuwsgierig ben, wat Judith's moeder nu weer gaat doen.

En het is zo verdrietig omdat, Judith zo geslagen wordt, en dat ze er niks tegen kan doen.

de afloop vond ik erg goed, ik vond het knap van Judith om zomaar weg te gaan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen