Boekverslag : Harriet Beecher Stowe - Uncle Tom's Cabin / De Negerhut Van Oom Tom
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 584 woorden.

Samenvatting: De hut van oom Tom.Oom Tom is een negerslaaf die werkt op de katoenplantage van Meneer Shelby. Hij heeft daar geen slecht leven en als het aan Tom zou liggen zou hij daar nooit meer weg gaan. Meneer Shelby is een goed man die goed voor zijn slaven zorgt en nooit een slaaf slaat of mishandeld. Maar Meneer Shelby komt in de geldproblemen te zitten en Tom moet verkocht worden. Iedereen in het dorp is verdrietig omdat Tom een hele trouwe en heel geliefd is onder de mensen. Op een morgen wordt Tom opgehaald door een bikkelharde slavenhandelaar uit Zuid-Amerika. Tom wordt op de boot gezet naar Zuid-Amerika om daar op smerige Katoenplantages te gaan werken. Op de boot komt hij een blank meisje tegen: Eva. Eva is vijf jaar oud. Als haar vader even niet oplet valt Eva plots in het water. Tom duikt haar achterna en red haar uit het water. Als beloning mag hij koerier van St. Clare, de vader van Eva worden.

Als hij bij het huis van St. Clare aankomt ziet hij een vrouw op de bank liggen.

Het is de vrouw van St. Clare. Ze is erg onaardig tegen Tom en daardoor voelt Tom zich al een stuk minder op zijn gemak. Hij gaat naar buiten om weer met Eva te gaan spelen. Op een dag vertelt Eva dat ze zich niet lekker voelt. Het gaat in de hele week niet over en Tom begint zich zorgen te maken. Na een week moet Tom bij Eva komen omdat Eva hem iets wil vertellen. Ze denkt dat ze gaat sterven en dat gebeurt dan ook op de volgende dag. Een weekje later overlijdt St. Clare ook plotseling. Tom ruikt de onraad al aankomen. Hij en alle andere slaven worden verkocht door hun bazin aan een slavenpakhuis op de handelsmarkt voor slaven. Een ruwe man koopt Tom uit het slavenpakhuis. In het slavenpakhuis zitten nog veel meer andere slaven. Meneer Legree is een zeer slechte man die in Zuid-Amerika een katoenplantage heeft. Ze vertrekken over de Rode Rivier naar zijn katoenplantage. Op de katoenplantage aangekomen ziet Tom veel andere slaven. De meeste zijn helemaal uitgeput, bont en blauw geslagen en

ondervoed. Tom ziet stinkende barakken die voor de slaven zijn en een heel groot en mooi huis voor Meneer Legree. De gekochte slaven moeten in de barak gaan zitten om uit te rusten.

De volgende morgen gaan de slaven naar het land gaan om katoen te plukken. Er is een negervrouw die bijna niet meer kan omdat ze te weinig eten heeft gekregen en Tom geeft haar wat katoen dat hij geplukt heeft om haar te helpen. Als er na de werkdag gewogen word krijgt de vrouw te horen dat ze te weinig heeft. Tom moet haar gaan afranselen van Legree maar hij wil dat niet en tot grote woede van Legree doet Tom het ook niet. Legree is zo kwaad dat hij Tom helemaal afranselt. Als Legree eindelijk klaar is wordt Tom naar een barak gebracht en op een bed gelegd om daar bij te komen. De volgende dag moet Tom weer bij Legree komen en wordt hij opnieuw afgeranseld.

Als Tom s’morgens wakker wordt ziet hij zijn oude meester over zijn bed hangen om Tom terug te kopen maar Tom is zo zwak dat hij het niet goed meer kan luisteren en zien. Hij overlijdt aan de ernstige verwaarlozingen van Legree.

In het huis van Shelby worden alle slaven vrijgelaten op eerbetoon aan Oom Tom.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen