Boekverslag : Vroeger Door Muren Omgeven - Barcelona Ingezonden Door: Mikeman Categorie:
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 1054 woorden.

GESCHIEDENIS VAN BARCELONA
Volgens een legende werd Barcelona gesticht als 'Barcino' rond 230 voor Chr. door de Carthaagse generaal Hamilcar Barca. De streek werd een deel van het Romeinse Rijk in de derde eeuw voor Chr.Later werd Catalonië overheerst door de Visigoten in de 5e eeuw na Chr, door de Moren in 713 en daarna door Karel de Grote in 801. Het gebied werd later opgenomen in het koninkrijk Aragon in 1137. Vanaf dan groeide Barcelona uit tot een belangrijk mediteraan handelscentrum.
De stad verloor veel van haar glans toen de koninkrijken Aragon en Castilië zich verenigden in 1437 en strenge handelsbeperkingen oplegden aan Barcelona. In 1833 werd de Provincie Barcelona opgericht. De stad werd in de 19e en 20e eeuw het onrustige centrum van het Catalaans nationalisme.Tijdens de Spaanse Burgeroorlog bevond zich hier de zetel van het autonoom Catalaans bewind. Barcelona was toen tevens een loyalistisch bolwerk. Op 26 Januari 1939 namen de Nationalisten van Franco, na hevige bombardementen, de stad in.
In 1992 vonden in Barcelona de Olympische Spelen plaats, waarvoor de stad een uitgebreid hernieuwingsproject onderging
Barcelona is de hoofdstad van de Provincie Barcelona en de autonome regio Catalonië. De zeehaven Barcelona ligt aan de Middellandse zee tussen de rivieren Llobregat en Besós. Het is de tweede grootste Spaanse stad en het belangrijkste handels- en industriecentrum van Spanje. De provincie Barcelona is de dichtstbevolkte Spaanse provincie. Het grondgebied is bergachtig, met vruchtbare vlaktes en een lage zandige kuststreek.
Het oudste gedeelte van Barcelona (vroeger door muren omgeven) werd gebouwd bij de haven en wordt doorkruist door de Rambla, een geplaveide laan die van de haven tot aan de Plaza de Cataluña loopt. Dit plein is zowat het centrum van de stad. De straten van het centrum zijn gebogen en smal. In de nieuwere stadsgedeelten is er meer ruimte, zijn er grotere lanen en moderne gebouwen.
Het stadsbeeld van Barcelona wordt gedomineerd door de prachtige opengewerkte torens van de Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (Kerk van de Heilige Familie), een grote onafgewerkt gebleven kathedraal met typische ronde vormen, ontworpen door de Catalaanse Architect Antonio Gaudi y Cornet. Andere bezienswaardigheden zijn: de Kerk van San Pablo del Campo (914) , de Gotische kathedraal van Santa Eulalia, en een monument voor Christofel Columbus. De belangrijkste culturele instellingen zijn : de Universiteit van Barcelona (1450), de Autonome Universiteit van Barcelona (1968), de Koninklijke Archieven van Aragon, het Archeologisch Museum, het Museum van Oude Kunst, het Museum van Moderne Kunst en het Museum van Hedendaagse Kunst. Het bevolkingsaantal van Barcelona bedroeg 1.625.542 inwoners in 1991
Temple de la Sagrada Familia, de kathedraal die door de beroemde architect Gaudi werd gebouwd. Het bouwwerk is een beetje het visitekaartje van Barcelona geworden.
Op sommige plekken in de stad zie je de spitsen van de Sagrada uittoornen boven de gebouwen. Een fenomenaal gezicht, het bezorgd je bijna kippevel dat iemand zo'n mooi gebouw kan bedenken, laat staan in werkelijkheid maken. Eenmaal op het pleintje voor de kathedraal aangekomen, sta je best wel even met de mond vol tanden als je de kathedraal, misschien wel het mooiste gebouw van Barcelona, in levende lijve ziet.
De bouw van de la Sagrada Familia startte in 1883. Achterliggend idee van de Rooms-Katholieke kerk was, dat de bouw van een indrukwekkende kathedraal de ontkerkelijking, die door de industrialisatie in gang was gezet, een halt toe te roepen. De kerk moest de binding tussen de gelovigen versterken. Gaudi werd als architect gevraagd en hij maakte al snel indruk met zijn ambitieuze plannen, want de financiers stonden in de rij. Daardoor kreeg hij ruimte om de kathedraal nog mooier, immenser en grilliger te maken.
De kathedraal is opgebouwd uit drie gevels: de glorie van Christus, de passie en de dood, de dood en geboorte. Op elke gevel staan vier torens, die de apostelen voorstellen. In 1926 werden de eerste vier torens voltooid, Gaudi stak al zijn geld in dit kunstwerk, maar slaagde er niet in zijn levenswerk te klaren. Na zijn dood vielen de werkzaamheden stil, pas in 1952 werd er verder gebouwd. Nog steeds wordt er hard gewerkt aan de voltooiing van de kathedraal, zo moet de gevel 'de glorie van Christus' nog gebouwd worden en ook de nog hogere, centrale toren, die het symbool is van God.
Je kunt de Sagrada Familia van binnen bekijken, en zelfs de torens beklimmen (tegen betaling uiteraard). In de bijgelegen parken kun je genieten van het uitzicht van het meest aansprekende bouwwerk van Gaudi.
Hospital de la Santa Creuide Sant Pau werd in 1912 door architect Lluis Domènech i Montaner ontworpen, een prachtig ziekenhuis, onder invloed van het modernisme. Het gebouw ligt op loopafstand van het Sagrada Familia en je kunt er zonder problemen binnenlopen. Je ziet prachtige mozaïeken van geglazuurde stenen en dakpannen. Na de poort kom je in een binnenplaats waar je je ogen uitkijkt. Er lopen nog echte dokters in witte jassen rond, op de gebouwen staan genealogie, laboratorium en eerste hulp. Met andere woorden, dit ziekenhuismuseum is nog gewoon in bedrijf!
Plaça Glories Catalanes. Op zich is dit park een ietwat kaal aandoend park, niet zo groot en niet zo bijzonder, mede door het drukke verkeer dat om het Plaça heenkrioelt. Maar er is vier keer per week een vlooienmarkt. Schroevedraaiers, haarspeldjes, tweedehands kleding, radio's of rieten meubilair, je kunt er van alles krijgen. Het is redelijk groot, er zit wel veel rotzooi bij. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag staat de stands er, gedurende de hele dag.
Parc Güell is een ideaal uitvalshoek om even uit te rusten van de beslommeringen van Barcelona. Het park is een juweeltje, ontworpen door Gaudi. Het park zou in eerste instantie een tuinstad worden, dat door miljonair Güell werd gefinancierd. De verwezenlijking van de tuinstad was echter te hooggegrepen, zodat het een stadspark werd.
Aan de voorkant wordt je begroet door een veelkleurig geglazuurd reptiel, een veel gefotografeerd object. Op een dakterras, dat ondersteund wordt door tientallen Dorische zuilen, zijn de balustraden versierd met glazuren tegels. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je op het dakterras genieten van een vergezicht van Barcelona, met in de verte de twee grote wolkenkrabbers vlak aan zee. Toen wij het park bezochten, was er een straatmuzikant bezig, een dwarsfluitist die - geheel in stijl - klassieke muziek speelde.
Er is een klein museum bij het park dat door een leerling van Gaudi werd ontworpen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen