Boekverslag : Paul Kustermans - Land In Oorlog
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 254 woorden.

Als er op 10 mei 1940 de tweede Wereldoorlog in Belgiƫ begint, moet men op de Janshoeve kiezen en dat is hondsmoeilijk.
Bavo gaat al direct bij het verzet. In het begin lijkt het simpel koerierswerk, maar later wordt het moeilijker : wapensmokkel en zelfs een munitietrein laten ontsporen.
Ondanks een ernstige schotwonde slaagde deze opdracht.
Ondertussen was Astrid ook al lang bij het verzet, ze helpt bij haar nonkel Bavo en zijn broer die ondertussen met de Duitsers was gaan meevechten.
Maar omdat hij de koude en gruwelijke dagen niet meer kon uithouden , deserteerde hij.
Als de vriend van Astrid (Martijn) wordt opgepakt samen met zijn vader voor spionage maar wanneer de bus onverwacht moet stoppen voor een bomalarm, worden velen gefusieerd, waaronder ook de vader van Martijn.
Als Martijn terug thuis is, neemt hij wraak. Hij gaat bij het Duitse leger.
Misschien moet Astrid voor Bavo kiezen of voor haar Canadese neef, die met zijn Spitfire een noodlanding moet maken in Belgiƫ en enkele dagen logeert in de Janshoeve.
Vlak voor de oorlog stop, wordt Silke, de kleine zus van Astrid, doodgeschoten omdat Martijn en Ludo bij de Duitsers waren
Later werd van Martijn niets meer gehoord.
Het personage waarrond alles draait is Astrid, verder worden haar 2 broers Ludo en Bavo, haar vriendje Martijn en haar neef Alex erbij betrokken
In dit boek probeert Paul Kustermans elke keuze te verklaren, niemand ging zomaar bij het Duitse leger, of bij het verzet. Kortom wil hij ons duidelijk maken dat we nietzomaar mogen beschuldigen van verraad of collaboratie.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen