Boekverslag : -- - Dodelijk Verliefd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3621 woorden.

PERSOONLIJKE REACTIE

Dodelijk verliefd is een heel realistisch boek. Het komt voor dat er meisjes worden verleid door een loverboy en tot prostituee gemaakt worden.

Het boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Dat je verliefd word op een jongen en denk dat hij jou ook leuk vindt terwijl hij hele andere bedoelingen met jou heeft.

In het boek staan ook spannende stukken geschreven, bijvoorbeeld als Benny in de rosse buurt op zoek gaat naar haar vriendin. Er komen dan allemaal enge personen langs en ook als ze samen met de bazin van prostituees haar vriendinnen gaat redden uit de rosse buurt.

Ik vind het zielig dat tante Jeanne aan het eind van het boek overlijdt.

Het boek is op zo’n manier geschreven dat je steeds verder wilt lezen. Ook als je het boek opzij legt vraag je je steeds af wat er verder zal gebeuren.

Het is ook zielig voor Lia en Nora. Ze worden verliefd op een jongen en hij heeft het helemaal niet zo goed met hen voor als dat ze denken.SAMENVATTING

Benny is een meisje van 15 jaar, die in Amsterdam woont. Ze geeft haast niets om uiterlijk en kleding.Benny heeft twee goede vriendinnen, Nora en Lia, die ook bij haar in de klas zitten. Na schooltijd komt er steeds een hele stoere jongen met een motor bij het schoolplein staan. Bijna alle meisjes vinden hem fantastisch, maar Benny vindt hem maar niks. Ook Nora en Lia zijn helemaal gek van hem. Nora is helemaal blij, als ze aandacht krijgt van die jongen, Johnny. Hij kijkt alleen maar naar haar. Ze krijgt dure cadeautjes van hem en maakt stiekem afspraakjes met hem. Benny moet nog steeds niks van Johnny hebben en waarschuwt Nora voor hem. Dat wordt haar niet in dank afgenomen.

Als Benny een keer door de stad fietst, ziet ze een jongen die een oude vrouw van haar tasje beroofd. Ze fietst de jongen achterna. Hij haalt het geld uit het tasje en smijt het tasje in de struiken. Benny brengt het tasje terug naar de oude vrouw. De oude vrouw is haar heel dankbaar en vraagt haar nog eens terug te komen voor een beloning.

Als Benny weer een keer door de stad fietst ziet ze Johnny zoenen met een ander meisje. Een tijdje later ziet ze Lia ook met Johnny lopen. Ze vindt dit allemaal erg vreemd. Na een maand gaat Benny eindelijk eens de oude vrouw opzoeken. Die is daar heel erg blij mee. Benny ziet dat de oude vrouw haar huis niet meer kan schoonmaken, dus gaat zij dat doen.De oude vrouw is erg ziek. Ze mag de oude vrouw tante Jeanne noemen. Ze heeft hele goede gesprekken met tante Jeanne, want zij begrijpt haar echt goed en luistert echt naar haar. Nora en Lia zeggen niks meer tegen elkaar en al helemaal niks tegen Benny. Elke dinsdag zit Benny in de pauze samen met Kees- Jan. Hij wil later kok worden. Zij en Kees- Jan worden goede vrienden.

Benny neemt Kees- Jan een dag mee naar tante Jeanne. Ze vrolijken samen de woonkamer een beetje op en aan het eind van de dag gaat Kees- Jan voor hun koken.Het wordt een hele gezellige dag. Ook Kees- Jan raakt in gesprek met tante Jeanne. Hij kan haar alles vertellen en zij luistert naar hem. Benny gaat zich veel zorgen maken om Nora en Lia. Op een gegeven moment vertelt ze alles over Nora, Lia en Johnny aan tante Jeanne. Ze vertelt ook van de keer dat ze op een bankje in de stad zat en Johnny naast haar kwam zitten. Toen Johnny later weer weg ging, kwam er een angstig meisje op haar af die zei dat ze moest uitkijken voor Johnny en dat hij een .....- boy was. Benny weet niet meer wat dat meisje nou precies had gezegd wat voor jongen Johnny is. Tante Jeanny vraagt haar of het loverboy was. Benny zegt dat dat het inderdaad was. Tante Jeanne legt Benny uit wat loverboy betekent en wat dat dus ook betekent voor Lia en Nora. Tante Jeanne heeft veel ervaring met daklozen, prostituees en ga zo maar door. Ze was vroeger maatschappelijk werkster. Ze ging vaak gewoon een praatje met hen maken en kreeg dan verschrikkelijke verhalen te horen. Ze vertelde dan ook over de Bijbel en over Jezus.

Benny besluit een tijdje later de rosse buurt te gaan bezoeken om te kijken of ze Nora of Lia ziet. Ze ziet inderdaad Nora achter een raam staan. Ze gaat snel naar tante Jeanne. Tante Jeanne is heel erg geschrokken dat ze in haar eentje de rosse buurt is ingegaan. Ondertussen heeft tante Jeanne ook niet stil gezeten. Ze belt heel veel vrienden zoals ex-hoeren, pooiers en bazen van seksclubs, om te vragen of ze haar kunnen helpen. Ze belt ook de ex-hoer Corrie, die in Friesland een nieuw leven heeft opgebouwd, en die geeft haar advies over wat ze het beste kan doen. Tante Jeanne heeft ook de bazin van allemaal prostituees gebeld, die het schandalig vindt dat minderjarige meisjes tot prostituees worden gemaakt. Zij kent Johnny wel, hij is een beginnende pooier. Mensen moeten ook voor hem uitkijken, want hij heeft een weggelopen prostituee vermoord.

Tante Jeanne maakt samen met de bazin een heel plan hoe ze de meisjes weg kunnen krijgen uit de rosse buurt en ervoor kunnen zorgen dat Johnny hen niet meer kan vinden. Ook Benny en Kees- Jan zijn bij het plan betrokken. Benny gaat samen met de bazin de rosse buurt in. Zij moet zeggen waar ze Nora ongeveer zag. Het gordijn van Nora’s kamer is gesloten. De bazin en Benny gaan naar binnen. Nora wil net pillen innemen om zelfmoord te plegen. De bazin en Benny houden haar tegen en nemen haar snel mee naar tante Jeanne. Benny blijft samen met Nora bij tante Jeanne, terwijl de bazin Lia opzoekt.

De ouders van Nora en Lia zijn al gebeld en die komen ook naar tante Jeanne. Even later komen de bazin en Lia ook. Kees- Jan zorgt voor koffie voor iedereen. Ondertussen leggen tante Jeanne en de bazin de situatie waarin Nora en Lia verkeerden aan hun ouders uit.

Nora en Lia gaan voor een tijd bij Corrie op een boerderij in Friesland wonen. Corrie begrijpt hun en ze zijn veilig voor Johnny. Na 3 maanden wil Benny hen samen met tante Jeanne en Kees- Jan opzoeken. Vlak voordat ze dat zouden gaan doen, krijgt tante Jeanne een hartaanval en overlijdt daarin. Benny is hier heel erg verdrietig over. Zij zoekt steun bij Kees- Jan.LEESERVARINGOnderwerp:

In het boek komt niet alleen maar één onderwerp voor maar meerderen. De onderwerpen die in het boek voorkomen zijn: prostitutie, vriendschap en verliefdheid.

Deze onderwerpen spreken mij allemaal erg aan. De een natuurlijk minder dan de ander. Alle boeken die ik heb gelezen over vriendschap en verliefdheid vond ik tot nu toe allemaal erg leuk. Dit zijn ook onderwerpen waar ik mij vaak genoeg mee bezig houd. Een boek over prostitutie had ik nog nooit gelezen. Het was wel leuk om iets te lezen waar ik eigenlijk nog niet zo veel van wist. Ik heb ook geleerd dat je erg moet oppassen en niet iedereen blindelings moet vertouwen. Ook al ben je nog zo verliefd op die persoon. Niet iedereen heeft het beste met je voor. Ik ben wel een beetje anders tegen het onderwerp prostitutie aan gaan kijken. Het zijn niet altijd vrouwen die ervoor hebben gekozen maar ook vaak vrouwen en meisjes die ertoe zijn gedwongen. In het verhaal lees je ook hoe belangrijk vrienden zijn, en dat dit personen zijn die het wel goed met je voor hebben.Gebeurtenissen:

De gebeurtenis die de meeste indruk op mij maakte is wanneer Benny Nora gaat redden samen met de bazin van de prostituees. Het is gevaarlijk om dit te doen en door de beschrijving in het boek leef je echt heel erg goed mee. Je kan de spanning werkelijk voelen.

Een andere gebeurtenis die indruk op me heeft gemaakt is wanneer ze naar binnen gaan en Nora die pillen wil gaan slikken. Ik kan daar nooit tegen als ik hoor dat iemand zelfmoord wil gaan plegen en ook deze keer dat ik het las vond ik dit heel erg. Ik kan niet snappen dat iemand zo wanhopig kan zijn dat hij of zij een eind aan zijn of haar leven wil maken.Personages:

De belangrijkste personen die voorkomen in het verhaal zijn: Benny, Nora, Lia, tante Jeanne, Johnny en Kees- Jan.

Benny:

Benny is een meisje van 15 jaar oud. Ze geeft heel weinig om uiterlijk en kleding. Ze is recht voor haar raap en heeft een heeft een goed rechtvaardigheidsgevoel. In het begin van het verhaal heeft ze twee goede vriendinnen: Lia en Nora. Door Benny komen Lia en Nora van Johnny af.

Ik zou het niet erg vinden om op Benny te lijken. Ze is een goed persoon en helpt haar vrienden. Wat Benny gedaan heeft in het verhaal: tante Jeanne, Lia en Nora helpen zou ik ook gedaan hebben voor zover ik dat zou kunnen. Ik zou niet zelf in de rosse buurt gaan kijken net als Benny heeft gedaan, omdat ik dat niet zou durven.

Nora:

Nora is een vriendin van Benny. Ze is van Molukse afkomst. Ze is helemaal verliefd op Johnny, een jongen van 20 die haar elke dag met de motor van school komt halen. Nora is heel erg trots dat ze zo’n lieve vriend heeft die haar ook dure cadeaus geeft. Wat Nora niet weet is dat Johnny een pooier is en Nora voor hem wil laten werken. Nora en Benny groeien uit elkaar omdat Nora niets over haar werk mag vertellen en om het te verbergen praat ze gewoon helemaal niet tegen Benny.

Ik zou niet graag op Nora willen lijken. Ze is erg makkelijk om te praten en gelooft die Johnny veel te snel. Dit werkt tegen haar. Ik begrijp het gedrag van Nora niet. Ze is dan misschien wel verliefd maar ik denk dat je toch wel iets door moet hebben als iemand het slecht met je voor heeft.

Lia:

Lia is ook een vriendin van Benny en Nora. Ook Lia is van Molukse afkomst. Zij word ook verliefd op Johnny en maakt ongeveer hetzelfde mee als Nora. Zij denkt ook dat Johnny verliefd is maar ook zij word gebruikt door hem.

Ik zou weer niet graag op Lia willen lijken om dezelfde redenen als bij Nora. Ik snap niet dat Lia ook met Johnny neemt terwijl het ook de vriend van een van haar beste vriendin is, dit zou ik nooit doen.

Tante Jeanne:

Tante Jeanne is een hele oude vrouw die Benny leert kennen als ze op een dag op straat bestolen wordt van haar tas. Ze helpt tante Jeanne om weer in haar huis te komen en tante Jeanne nodigt haar uit om nog een andere keer te komen. Het duurt heel erg lang voordat Benny dat eindelijk doet. Na een korte tijd zijn ze hele goede vriendinnen en kunnen ze niet zonder elkaar. Tante Jeanne is vroeger maatschappelijk werkster. Zij kent daardoor veel mensen die vroeger prostituees waren en veel mensen die kunnen helpen met het oppakken van pooiers. Met de hulp van tante Jeanne komen Nora en Lia vrij.

Ik zou best wel op tante Jeanne willen lijken. Ze heeft veel meegemaakt en daar veel van geleerd. Ze helpt mensen die haar hulp nodig hebben.

Johnny :

Johnny is een loverboy. Hij is 20 jaar oud en heeft een motor. Hij doet alsof hij verliefd is op Nora en Lia maar hij gebruikt hen dus gewoon.

Ik zou absoluut niet graag op Johnny willen lijken. Hij misbruikt mensen en dit vind ik niet kunnen.

Kees- Jan:

Kees- Jan is een vriend van Benny. Hij is erg onzeker van zichzelf en durft niet voor zichzelf op te komen. Hij wil later kok worden. Aan het eind van het verhaal krijgen Kees- Jan en Benny verkering.

Ik zou niet op Kees- Jan willen lijken. Hij is veel te onzeker en durft niet voor zichzelf op te komen. Dit is een eigenschap waar ik slecht tegen kan wanneer de ander dit bezit. Ik vind dat je altijd voor jezelf moet opkomen.Bouw:

Het verhaal is chronologisch verteld. Er zitten geen terugblikken of vooruitzichten in. Het verhaal is zo verteld dat je door wilt blijven lezen. De verteller vertelt in het grootste gedeelte van het boek vooral over Benny, maar om de zoveel tijd is er ook een dagboek citaat van Nora over haar belevenissen met Johnny. Hierdoor vind ik dat het verhaal boeiend blijft. Tussen het begin en het eind van het verhaal zit ongeveer 10 maanden. Het eerste dagboekcitaat van Nora is geschreven op 20 mei en het boek eindigt met een brief die Benny naar Nora en Lia stuurt in naar hun nieuwe adres waar ze onderduiken. Deze is geschreven op 4 maart.Taalgebruik:

Het verhaal is niet lastig om te lezen. Al zijn er soms wel erg ingewikkelde zinnen en moet je die 2 keer overlezen om het te snappen. De verhouding tussen de gesprekken en de gevoelens is goed. Er wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens van Nora. Je leest stukken uit haar dagboek waardoor je je goed in haar in kan leven. Het meeste wordt er wel over Benny verteld. Op de manier waarop er geschreven is over haar gedachten, kan ik mij ook goed in haar inleven. Het taalgebruik past ook goed bij de personages. Benny “praat” net als elk gewoon meisje van 15 jaar oud. De bazin van die prostituees heeft af en toe een beetje grof taalgebruik, dit vind ik er wel goed bij passen.VERWERKINGSOPDRACHTENVerwerkingsopdracht 1:

Bespreek de personen, de rollen die ze spelen en laat zien welke relaties er bestaan en of die veranderen.


De belangrijkste personen die in het verhaal voorkomen en ik ga beschrijven zijn: Benny, Lia, Nora, Johnny en tante Jeanne.

Benny: Zij speelt de hoofdrol in dit verhaal. Ze is 15 jaar. Woont in Amsterdam, heeft 2 zussen een moeder en een vader. Ze geeft niets om uiterlijk en kleding. Ze heeft een goed rechtvaardigheidsgevoel en is recht voor haar raap.

Relaties tussen Benny en de andere personen:

Lia en Nora zijn haar 2 vriendinnen. Ze zitten bij elkaar in de klas. De relatie tussen Benny en haar 2 vriendinnen verandert in de loop van het verhaal. Lia en Nora praten niet meer tegen haar sinds ze zich bezighouden met Johnny.

Johnny heeft niet echt heel veel met Benny te maken. Ze mag deze jongen van af het eerste ogenblik al helemaal niet. Dit verandert niet in de loop van het verhaal.

Tante Jeanne leert ze kennen wanneer deze oude vrouw beroofd wordt van haar tas.

Zij en Benny kunnen erg goed met elkaar opschieten. Ze worden in de loop van het verhaal hele goede vriendinnen.

Lia: Dit is een meisje van Molukse afkomst die in het verhaal overgehaald word door Johnny om als prostituee te gaan werken.

Relaties tussen Lia en de andere personen:

Benny: een goede vriendin van Lia. Ze zitten bij elkaar in de klas. Hun relatie verandert in de loop van het verhaal. Eerst waren ze goede vriendinnen maar sinds Johnny ook aandacht schenkt aan Lia en Benny dit maar niks vind praten ze niet meer met elkaar. Dit komt niet van Benny’s kant maar aan de kant van Lia. Zij besluit om niet meer tegen Benny te praten.

Nora: ook dit is een goede vriendin van Lia. De relatie tussen haar en Nora verandert ook weer. Als in het begin Johnny alleen maar aandacht aan Nora schenkt kan Lia dit niet hebben en ze wordt jaloers op haar. Als Johnny dan later ook met Lia neemt praten de twee niet meer tegen elkaar.

Johnny: Lia wordt verliefd op Johnny. Hij geeft haar allerlei dure cadeaus en Lia is hier heel blij mee. Ze krijgen een relatie, maar ook hun relatie verandert. In het begin gaat alles goed tussen hen maar later maakt Johnny misbruik van Lia.

Tante Jeanne: Lia krijgt in het verhaal niets te maken met tante Jeanne.

Nora: precies hetzelfde als bij Lia.

Johnny: Johnny is een loverboy van 20 jaar oud. Hij doet alsof hij verliefd is op Lia en Nora en geeft hun allemaal dure cadeaus maar eigenlijk misbruikt hij hun dus gewoon.

Relaties tussen Johnny en de andere personen:

Benny: Johnny en Benny hebben niet zo veel met elkaar te maken in het verhaal. Ze mogen elkaar niet. Benny vertrouwd Johnny totaal niet en Johnny vind Benny lelijk en stom. Hun relatie verandert niet in de loop van het verhaal.

Lia: Lia is verliefd op Johnny. Ze krijgen een relatie en hij misbruikt Lia. Hij laat haar werken als prostituee.

Nora: Johnny schenkt heel erg veel aandacht aan Nora omdat hij haar wel geschikt vindt om te gaan werken als prostituee, hij vindt haar een erg mooi meisje. Hun relatie verandert in de loop van het verhaal. In het begin is hij erg aardig voor Nora maar hij laat haar later als prostituee werken.

Tante Jeanne: Johnny en tante Jeanne krijgen niets met elkaar te maken.

Tante Jeanne: zij is een oude vrouw die ziek is en weinig zelf voor elkaar kan krijgen. Ze werkte vroeger als maatschappelijk werkster.

Relaties tussen tante Jeanne en de andere personen:

De enige persoon waar tante Jeanne iets mee te maken krijgt is Benny.

Ze worden erg goede vriendinnen. Tante Jeanne is erg blij wanneer Benny haar op komt zoeken.Verwerkingsopdracht 25:

Aan het eind van het boek blikt de hoofdpersoon of een van de bijpersonen in zijn/haar dagboek terug op de gebeurtenissen. Schrijf die dagboekbladzijden.


Enkele delen van bladzijden uit het dagboek van Benny:

Lief dagboek,

Er is in deze afgelopen 10 maanden heel wat gebeurd. Ik ga proberen het grootste gedeelte ervan op te schrijven. Ik denk niet dat ik mij nog alles kan herinneren.

Ik begin met je te vertellen dat ik er een nieuwe vriendin bij had deze maanden. Ze heette Jeanne. Ik noemde haar tante Jeanne. Tante Jeanne is een oude vrouw die ik heb leren kennen toen ze beroofd werd van haar tas. De dief gooide haar tas in de bosjes en die heb ik daarna voor haar opgehaald en aan haar afgeleverd. Ze was me erg dankbaar en ik moest van haar nog maar eens een keer langskomen om mijn beloning op te halen. Na een tijdje ben ik maar langs geweest en ze was erg blij mij weer te zien ………………………………….

………………………………………………………............................Lia en Nora zijn misbruikt door een jongen die Johnny heet. Hij kwam elke dag bij ons op school. Hij is 20 jaar en heeft een motor. Iedereen vond hem helemaal geweldig. Ik mocht hem helemaal niet en ik vertrouwde hem ook niet. Ik blijk gelijk te hebben gehad. Hij was een loverboy en door hem zijn Lia en Nora prostituee geworden. Hij schonk eerst heel erg veel aandacht aan Nora. Later zag ik hem in de stad met een ander meisje zoenen en daarna liep hij met Lia. Ik vond het allemaal niet kloppen……………………………………………………….............................................

……………………………….Samen met de bazin en dankzij tante Jeanne leeft Nora nu nog. Lia en Nora zijn nou ondergebracht in Friesland bij een ex-hoer. Hier zijn ze nou veilig voor Johnny. Ik heb ze een brief gestuurd en wacht nu op antwoord van hen…………………..

………………………………………………………..........Gelukkig heb ik Kees- Jan. Het is een schat en nou tante Jeanne er niet meer is ben ik ontzettend blij hem bij me te hebben

Liefs,

Benny

Verwerkingsopdracht 17:

Schrijf een ander slot aan het verhaal
Slot dat nu in het boek geschreven staat:

Lia en Nora worden gered dankzij Benny en tante Jeanne. Tante Jeanne overlijdt en Benny krijgt een relatie met Kees-Jan.Zelfverzonnen slot:

Benny heeft Nora niet kunnen redden. Ze pleegt zelfmoord. Lia heeft ze wel kunnen redden maar ontkomt alsnog niet aan Johnny. Ze wordt door hem vermoord. Benny is erg verdrietig omdat haar twee vriendinnen overleden zijn. Ze zoekt steun bij Kees- Jan en ze krijgt een relatie met hem. Tante Jeanne wordt nog ernstiger ziek en word opgenomen in het ziekenhuis. Nadat ze ruim 3 maanden in het ziekenhuis heeft gelegen gaat het weer stukken beter met haar. Dankzij Kees- Jan en tante Jeanne komt Benny er weer bovenop.SCHRIJFSTER

Gerry Velema-Drent (1956) is altijd een slechte lezer geweest. Zelf denkt ze dat dat komt doordat ze dyslectisch is. Op de lagere school was ze geen goed leerling ze had niet veel vriendinnetjes en hoorde zeker niet bij de populairste kinderen.Gerry Velema-Drent heeft de MAVO gedaan en is daarna verpleegster geworden. Ze leerde haar man kennen toen ze negentien jaar was en trouwde op haar eenentwintigste. Ze kregen drie kinderen (twee jongens en een meisje). Ook adopteerden ze een jongen uit Brazilië. Deze jongen bleek verstandelijk gehandicapt te zijn. Door alle handicaps en dingen die hij heeft meegemaakt is hij moeilijk opvoedbaar. Ze hebben het niet gemakkelijk met deze jongen, maar houden wel veel van hem. Door hem hebben ze de wereld van gehandicapte mensen beter leren kennen. Ze heeft heel erg moeten leren om goed om te gaan met een jongen als hij. Een aantal van die lessen heeft ze verwerkt in het boek "Applaus voor mijn broertje".

Toen ze dertig werd, dacht ze: "De Here Jezus was ongeveer dertig toen hij met zijn echte werk begon. Als ik echt iets wil met schrijven, dan moet ik dat nu gaan doen". Ze stuurde een manuscript naar een uitgever en een hele poos later kreeg ze bericht dat zij het boek wilden uitgeven. Ze vind wel dat het schrijven van een boek ontzettend veel tijd en moeite kost. Inmiddels heeft ze 19 romans en jeugdboeken op haar naam staan. Het boek "Applaus voor mijn broertje" is het eerste jeugdboek van Gerry Velema.

Gerry Velema schrijft over maatschappelijke thema’s en put inspiratie uit haar geloof en de praktijk van het leven. Het geloof is voor haar heel belangrijk. Je vind ook in al haar boeken iets terug over het geloven in God. In de een iets meer als in de ander.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen