Boekverslag : Joost Van Den Vondel - Gijsbrecht Van Aemstel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 816 woorden.

Titel: Gijsbrecht van Aemstel

Auteur: Joost van den Vondel

1637, in opdracht voor de gemeente van Amsterdam voor de opening van de nieuwe stadsschouwburgAutobiografische gegevens van de schrijver:

Joost van den Vondel werd in 1587 in Keulen geboren en hij stierf in 1679 in Amsterdam. Zijn ouders kwamen oorspronkelijk van Antwerpen, zij waren Protestants.

In 1597 kwam het gezin via Utrecht in Amsterdam terecht. Zijn vader begon daar een zijde- en kousen winkel. Toen deze overleed in 1608 nam Vondel de winkel over. In 1610 trouwde hij met Mayken de Wolff en liet de winkel een beetje aan haar over zodat hij meer tijd had voor schrijven en zelfstudie. Hij leerde zichzelf Latijn en Grieks.

Rond 1640 werd hij Katholieks en hij schreef verschillende soorten genres, waaronder: hekelgedichten, klaagzangen en tragedies.Genre: treurspelThema: (welvaart van) AmsterdamPersonen:

· Gijsbrecht van Amstel is de hoofdpersoon, sommige mensen vinden dat Amsterdam ook een hoofdrol heeft. Gijsbrecht is de Heer van Amsterdam en de held van het boek

· Graaf Floris is de slechterik, de belegeraar van Amsterdam

· Vosmeer is de spion die Graaf Floris naar het kamp van Gijsbrecht heeft gestuurdSamenvatting:

Gijsbrecht van Amstel is de heer van Amsterdam, en het Amstelland samen met andere aanzienlijke heren en edelen. Zij wilden Graaf Floris, de heer van Egmond, arresteren omdat hij de oude adel onderdrukte en omdat hij de dochter van zijn zus had verkracht. Hij werd gearresteerd en in ballingschap gestuurd, maar toen hij terug kwam belegerde hij een jaar lang Amsterdam.

Na een jaar bedenkt hij een list om Amsterdam te overmeesteren: Ze trekken weg alsof ze de strijd hebben opgegeven maar ze zenden een iemand naar de vijand, de spion Vosmeer. Hij laat zich gevangen nemen door de broer van Gijsbrecht, Peter.

Gijsbrecht vraagt hem wie hij is en waar hij vandaan komt. Vosmeer vertelt hem dat hij voor de vijand, Graaf Floris, heeft gewerkt. Omdat zijn aanval was mislukt zou hij ter dood zijn gebracht als een vriend zijn boeien niet had losgemaakt zodat hij kon vluchten. (Bij een aanval waren er namelijk te veel van hun mannen gedood, hij zou te weinig om mensen levens geven.) Hij vertelt ook dat de Heer van Egmond, in het Y een schip heeft laten liggen, het Zeepaard, dat gevuld is met hout. Gijsbrecht kan het goed gebruiken en laat het schip in de haven brengen.

Gijsbrecht spaart hem het leven. Maar wat hij niet weet is dat Vosmeer hem niet alles heeft verteld. Onder dat hout zitten namelijk allemaal krijgslieden verborgen.

Op kerstnacht, als iedereen de kerst mis bijwoont komen de ridders en krijgslieden onder het hout vandaan en vallen Amsterdam binnen, ze overmeesteren de Haarlemmerpoort. Vosmeer steekt het Zeepaard in de fik waardoor alle andere schepen ook in de fik gaan en die zijn aangelegd tot in het centrum van de stad. Willem van Egmond ziet het vuur vanuit het Katuizers Klooster, waar zij zich tijdelijk hadden opgehouden. Dat vuur is het teken en hij trekt met zijn leger naar Amsterdam.

Gijsbrecht wil dat zijn vrouw en kinderen vluchten, hijzelf wil blijven en tot het einde doorvechten voor Amsterdam, zoals een kapitein die zijn schip niet verlaat wanneer deze zinkt, maar zijn vrouw wil bij hem blijven. Zelfs als dit betekent dat zij afscheid moet nemen van haar kinderen. Dan verschijnt Rafael, een van de 7 aartsengelen. Hij zegt hen met zijn allen te vluchten naar Pruisen en dat Amsterdam later zal opbloeien tot een prachtige en welvarende stad. Zij vertrouwen daar op en vertrekken naar PruisenTitelverklaring:

Het gaat om de stadsheld Gijsbrecht van AemstelWaarde-oordeel:

Het is opvallend dat Amsterdam de hemel in wordt geprezen, bovendien wordt deze bijna gelijkgesteld aan Troje. Een duidelijk voorbeeld hiervoor is het schip de Zeepaard die werd gebruikt om Amsterdam binnen te vallen. In het verhaal uit de oudheid werd er een Hout Paard gebruikt om de stad Troje binnen te vallen. En Aenas ontvlucht de stad om later de stad Rome te stichten zo verlaat Gijsbecht van Aemstel Amsterdam die later uit het as glorieus zou oprijzen.

Het is een best leuk verhaal, maar ik vind het een beetje nep dat het verhaal verdacht veel op “Het paard van Troje” lijkt. Dat is toch deze tijd. Orginaliteit staat hoog op de lijst terwijl er in de verlichting graag werd gewerkt aan het vertalen, nagebootsen en verbeteren van stukken uit de oudheid. Vondel is erg goed in geslaagd om het verhaal na te bootsen. Ik zou hem moeten teleurstellen als hij me vroeg of ik het beter vond dan “het Paard van Troje”.

Maar voor die tijd is het vast geweldig. Vooral het einde van het boek maakt ’t natuurlijk helemaal. De engel Rafael die verteld dat Amsterdam welvarend zal worden en dat zegt hij in een zaal vol trotse Amsterdammers die in hun gloednieuwe Schouwburg zitten dankzij de welvaart die Rafael voorspelde.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen