Boekverslag : Carry Slee - Paniek
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1076 woorden.

PANIEK

Paniek is geschreven door Carry Slee.

Over Carry Slee: Carry Slee werd in 1949 geboren in Amsterdam. Al op jonge leeftijd was ze veel met verhalen en boeken bezig. Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffeldieren. Ze zette haar knuffels in een kring om zich heen en las voor uit eigen werk. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.

Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Woord en Gebaar in Utrecht. In 1975 slaagde ze voor deze opleiding. Ze werd dramadocent in het middelbaar onderwijs. Haar schrijverskwaliteiten kwamen toen goed van pas, want samen met haar leerlingen bedacht ze verhaallijnen waar ze vervolgens compleet uitgewerkte toneelstukken van maakte. De toneelstukken werden, vaak met groot succes, opgevoerd door de leerlingen.

De hoofd- en bijpersonen:

De hoofdpersonen in het boek zijn Sasja en Jorrit. Bijpersonen zijn in het boek: Lieke, de beste vriendin van Sasja. Felix, de halfbroer van Sasja en de gene die haar lastig valt. Koen, de nieuwe vriend van de moeder van Sasja. Rosalinde, een vriendin van Sasja. Ruben, de beste vriend van Jorrit. Arnout en Alid, twee vrienden van Jorrit. Carolien, de zus van Jorrit. Marloes, de beste vriendin van Carolien die Ruben leuk vind. Ramond, Maarten, Kevin, Berend en Edwin, degene die Ruben pesten.Korte samenvatting: Sasja: Sasja is met haar moeder verhuisd, ingetrokken bij de nieuwe vriend van sasja’s moeder Koen. Koen heeft een zoon, Felix. Sasja kende Felix al van een feest, waar ze met hem heeft gezoend. Daar heeft ze nu spijt van omdat Felix nu denkt dat Sasja hem nog leuk vindt maar dat is niet zo. Felix probeert Sasja steeds te zoenen en komt vaak ongevraagd in haar kamer, daardoor voelt Sasja zich niet veilig in het huis, is erg schrikachtig en durft niet meer alleen met Felix thuis te zijn. Sasja is erg bang voor Felix maar durft er niets van te zeggen omdat ze bang is dat haar moeder uit elkaar gaan. Ze kan het met niemand over praten omdat ze bang is dat ze haar dan dom zullen vinden. Felix gaat steeds verder met alles en probeert Sasja te verkrachten maar net op dat moment komen haar moeder en Koen binnen en loopt alles toch nog goed af en krijgt ze toch nog verkering met Jorrit.

Jorrit: Jorrit is verliefd op Sasja, en doet van alles voor haar, onder andere zegt hij dat hij een spreekbeurt heeft over ecovoeding die zij kan gebruiken. Die spreekbeurt heeft hij niet maar haalt Carolien om het voor hem te regelen. Maar in ruil daarvoor moet hij verkering regelen tussen Ruben en Marloes (de spreekbeurt krijgt hij pas als Ruben en Marloes verkering hebben). Bij toeval komt Jorrit er achter dat Ruben homo is, schrikt daar erg van en wil hem niet meer zien. Als de week voorbij is en Ruben en Marloes hebben nog steeds geen verkering hebben komt Sasja om de spreekbeurt op te halen. Dan moet Jorrit vertellen dat Ruben homo is om de spreekbeurt te krijgen maar hij vergeet tegen Carolien te zeggen dat ze het niet door mag vertellen en zo weet de hele school het binnen een korte tijd. Daardoor wordt Ruben erg gepest en is ook boos op Jorrit. Jorrit besluit het toch weer goed te maken met Ruben en komt steeds voor hem op net als Arnout en alid. Als ze nog een laatste keer pesten zijn Arnout en alid er niet bij omdat ze zijn weggelokt. Het pesten is dan zo erg dat Ruben besluit om van school af te gaan. Maar sasja is daar tegen en haalt hem over om te blijven omdat hij toch ook op andere scholen gediscrimineerd zou blijven worden.

Mijn eigen menig

* Het onderwerp sprak me wel aan maar ik vind het niet echt en super origineel onderwerp. Maar het is wel interessant om er over te lezen omdat het toch wel vaker echt gebeurt. En het zo in onze eigen klas kan gebeuren of op onze school ofzo * Er gebeuren veel verschillende dingen in, spannend, droevig, zielig, grappig, de sfeer is telkens anders, en dat is juist weer zo leuk. * Er staan in dit boek niet zulke hele lange zinnen maar ook niet super kort, ik vind het gewoon precies goed daarom is het ook niet zo moeilijk om te lezen maar ook niet saai, want sommige boeken zijn met hele korte zinnen en dan word het saai maar ook boeken met lange zinnen worden saai. * de taal die is gebruikt is niet erg moeilijk, het is de taal die wij tegen elkaar gebruiken, niet zulke volwassen taal met moeilijke woorden. En ik vind het daarom ook leuker om te lezen want anders moet je steeds woorden opzoeken of de zinnen zo vaak lezen dat het niet meer leuk is. * Erg speciaal grappige woorden waarvan je zegt: “wie zegt dat nou weer?!?” zijn er niet gebruikt maar gewoon de woorden die ik normaal vind, en ook in het normale leven tegen elkaar zegt. * het boek is makkelijk te begrijpen door de niet al te lange zinnen en de niet al te moeilijke woorden. * Het verhaal is totaal niet langdradig omdat er gewoon veel in gebeurt en het af en toe heel spannend is en je gewoon moet verder lezen, dat is ook waarom ik het zo’n leuk boek vind. * het boek had ik heel snel uitgelezen, maar dat kwam omdat ik het boek al eerder had gelezen maar ook omdat het zo spannend was. En er veel in gebeurt. * Ik kon me erg goed inleven in de hoofdpersonen, ik denk dat ik wel ongeveer hetzelfde had gedaan als wat zij deden, alleen had ik wel iets anders gereageerd. Dan ze hier deden, ik zou gewoon heel kwaad worden op Felix of gewoon een vriend gebleven zijn van Ruben, ik zou wel erg schrikken maar ik zou niet boos worden en weglopen maar blijven praten maar ik zou wel hetzelfde gereageerd hebben als Ruben, zo lang mogelijk stil houden. Ik zou ook anders gereageerd hebben dan Marloes, hij kan er toch ook niks aan doen?? * verder vond ik het een heel leuk boek om te lezen, je wil wel weten wat het einde is maar je wil ook dat het zo lang mogelijk door gaat omdat je wil weten wet er dan gebeurt en dan en dan…Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen