Boekverslag :  - Azen. Ingezonden Door: Anne-iske Categorie:
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 428 woorden.

Op donderdagavond 18 april ’02 werd het toneelstuk Azen opgevoerd in de Vooruit in Gent. Azen was een productie van Het Paleis Het stuk was gebaseerd op een werk van Shakespeare namelijk Otello. Een verhaal over jaloezie. De tekst werd bewerkt door Dimitri Leue, die eveneens meespeelde in toneel zelf, als Jago. Jago leidde de gebeurtenissen in het toneel, hij misbruikte de jaloezie en zwakheden van anderen om zijn eigen jaloezie te ondersteunen. Daarnaast speelden ook An miller, Lucas Van den Eynden en Tine Reymer een hoofdrol in dit jeugdtheater. Het decor dat onder andere bestond uit verrolbare zwarte panelen, was het werk van Paul De brackeleer. Dimitri over Othello: “Die jaloezie is geen jaloezie om een reden, ze is het omdat ze het is; ze is een monster, zichzelf verwekkend, uit zichzelf geboren.”
Het stuk begon met een soort kleine inleiding waarin Jago tegen zichzelf aan het praten was. Vervolgens kwam ook Emilia op toen begon het stuk goed op gang te komen. Men vocht, bedreef de liefde, vermoordde, pleegde zelfmoord en nog veel meer deed men op de scène. Naast de vele gebeurtenissen in het stuk, kreeg ook het taalgebruik veel aandacht. De woordspelingen volgden elkaar gemakkelijk op. Ottelo sprak overvloedig en nog het liefst met woorden die moeilijk klonken maar eigenlijk toch niet bestonden. Jago sprak bij momenten in rijm en zijn spraak klonk steeds heel poëtisch. Er waren erg grappige stukken, zoals toen men de parende konijnen tevoorschijn haalde. Maar daarnaast waren er ook momenten waarbij het publiek stil werd uit spanning, bijvoorbeeld tijdens de verschillende moorden. Maar ook zeker en vast stilte door ontroering. De scène waarin de oorlog met de turken werd uitgevochten vond ik ook zeer geslaagd. In die scène deden 3 mannen een soort van dans met 3 grote felrode vlaggen. Het centrale thema van het stuk zou ik als jaloezie beschrijven. Bijna elk personage werd benijd of beneed iemand anders. Emilia wou wel wat meer op Desdemona lijken en omgekeerd was dat ook het geval. Jago vond de luitenantspost ban Cassio onredelijk en ook de relatie van Otello en Desdemona maakte hem jaloers. Misschien voor vele mensen onbelangrijk, maar zelfs het decor sprak me aan. De verrolbare wanden samen met de belichting gaven een echt gevoel van ruimte ondanks dat dit niet letterlijk werd uitgebeeld.
Kort samengevat: deze voorstelling bevatte humor romantiek spanning en nog veel meer. Ik vond de voorstelling zeker en vast de moeite waard en ik zou iedereen die de kans krijgt aanraden om Azen met eigen ogen te gaan bekijken.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen