Boekverslag : Valentin Raspoetin - Brand
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 832 woorden.

Titelbeschrijving:Auteur: Valentin Raspoetin

Titel: Brand

Oorspronkelijke titel: Pozjar; Sibirj bez romantiki

Uitgeverij: De arbeiderspers, Amsterdam

Omslag: Svetlin Roussev, ‘Landschap in rood’, 1969

Omslagontwerp:l Nico Richter

Druk: Tulp, Zwolle

KeuzeVoor deze derde opdracht heb ik ervoor gekozen om eens een boek van een onbekende schrijver te kiezen. Maar ik wilden natuurlijk ook wel iets lezen wat me interresseert. Daarom zocht ik in de bibliotheek eerst naar een boek dat zich afspeelt in Siberië. Toen bleek dat er geen dergelijk boek beschikbaar was heb ik gezocht naar een boek dat zich afspeelt in Rusland. Er bleek maar één boek aanwezig te zijn in de bibliotheek van Hechtel, namelijk Brand van Valentin Raspoetin. Het boek bleek zelfs zo onbekend te zijn dat ik er helemaal geen informatie over vond op het internet.

SamenvattingHet boek is verdeeld in twee delen: Brand en Siberië zonder romantiek en wordt verteld door een alwetend verteller. In het eerste deel beschrijft hij hoe Ivan Petrovitsj een opslagplaats van voedsel helpt blussen die in brand staat. Ivan Petrovitsj komt heel moe thuis van het werk maar net wanneer hij wil gaan eten komen ze hem roepen dat de opslagplaats van het voedsel in brand staat. Hij aarzelt niet en begint met een groot hart het vuur te blussen. Samen met zijn dorpsgenoten probeert hij zoveel mogelijk voedsel in veiligheid te brengen. Maar terwijl hij daar aan het helpen is denkt hij met een bijzonder heldere geest na over de belangrijkste dingen in zijn leven. In de eerste plaats aan zijn land de Sovjetunie, hoe het na een glorieperiode zo kon aftakelen. Daarnaast denkt hij ook na over zijn vrouw, over hun relatie en over zijn kinderen die al eventjes het huis uit zijn. Wanneer de brand geblust is trekt Ivan Petrovitsj zich terug in Siberië om er in de taiga te gaan leven.In het tweede deel “Siberië zonder romantiek” wordt er vol lof over Siberië gesproken. Men vraagt zich af waarom de ontdekker van Amerika zo bekend is terwijl er van de ontdekker van Siberië (Jermak Timofejevitsj) vrijwel niets geweten is. Raspoetin vindt dit bijzonder jammer omdat Siberië enorm veel te bieden heeft en helemaal niet dood is in de winter zoals de meeste Westerlingen wel denken.


Ivan PetrovitsjHij is de hoofdpersoon van het hele verhaal. Zijn gedachten worden vooral in flashbacks beschreven. Terwijl hij het vuur blust denkt hij na over zijn verhuis, de Sovjetunie, zijn vrouw en kinderen en Siberië. Mijmerend denkt hij aan zijn vroeger dorp als hij er passeert. Ik denk dat hij wel zou willen naar het dorp met de mooie zonsondergang waar hij moest vertrekken omwille van een stuwmeer. Hij is wel blij dat er wat meer gelachen wordt in zijn nieuwe dorp zodat je zou kunnen besluiten dat hij wel van humor houdt. Dit komt echter niet in het boek tot uiting (door de brand). Volgens Ivan Petrovitsj is een vrouw heel belangrijk in een man zijn leven maar moet het wel klikken met deze vrouw. Een man heeft altijd twee visies op een vrouw; hoe ze eruit ziet en hoe de man wil dat hij eruit ziet. Soms komt dit overeen en soms niet. Ook aan zijn kinderen hecht hij nogal wat belang. Hoewel ze vrij ver van huis wonen, hoopt hij hen wat vaker te zien. De val van de Sovjetunie vergelijkt hij met het leven in Siberië. In Siberië kapt men enorm veel bomen zonder er in de plaats te planten. Zo heeft men ook op de Sovjetunie roofbouw gepleegd, wat de mensen konden stelen, steelden ze zonder de gevolgen ervan te beseffen. Je kan hieruit besluiten dat Ivan Petrovitsj een vrij moderne man is, toch zeker niet zoals de meeste Russische mannen maar waarom hij op het einde van het verhaal zich terugtrekt in Siberië is mij een raadsel. Van d andere personages in het boek wordt enkel de naam gegeven en worden zeker geen eigenschappen of karaktertrekken beschreven.


Situering van het boek in de geschiedenis van de roman?Als ik het boek zou moeten situeren in de geschiedenis van de roman zou ik het onder de “psychologische roman” plaatsen. Meer bepaald een “biografische roman” aangezien Raspoetin het hoofdpersonage Ivan Petrovitsj laat terugblikken op (delen van) zijn leven. Via Petrovitsj laat Raspoetin ook weten hoe hij staat tegenover zijn huwelijk en Siberië.


Mening over het boekTerwijl het eerste deel van het boek, Brand, vrij vlot leest vind ik dat het tweede deel er maar “aanhangt”. De gedachten van Ivan Petrovitsj worden goed beschreven in Brand vind ik.Siberië zonder romantiek lijkt tegelijkertijd een klaagzang als een historisch overzicht over Siberië. Dit deel leest absoluut niet vlot zodat ik me afvraag waarom Raspoetin het goede eerste deel toch een beetje verknoeid door er dit taaie hoofdstuk aan toe te voegen. Mede door de moeilijke namen van belangrijke mensen uit Siberië spreekt het hoofdstuk totaal niet aan.Raspoetin vraagt zich in het tweede hoofdstuk af waarom men zo minachtend over Siberië en ontdekking doet maar ik moet hem dan toch zeggen dat de ontdekking van Siberië nu eenmaal niet zo aanspreekt als de ontdekking van Amerika.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen