Boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogswinter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 655 woorden.

Naam: Marjolein Sondorp

Klas: 1b5

Datum: 26 oktober 2002

Boekverslag: nummer 1Titel: Oorlogswinter

Schrijver: Jan TerlouwVragen:

1) Waarom heb je dit boek gekozen?

Omdat het me een spannend boek leek.2)Wat vond je mooi,lelijk,gemeen,onverstandig,moeilijk,ontroerend en waarom? Ik vond het onverstandig dat Dirk het distributiekantoor ging overvallen voor voedsel bonnen maar ik vond het wel dapper.3) Welk persoon vind je het leukst en waarom?

Ik vind dirk het leukst omdat die altijd voor andere mensen opkomt.4) welk persoon vind je helemaal niet leuk en waarom?

Ik vind Bertus niet leuk omdat hij zich overal mee bemoeit.5) Schrijf de nummers van de blz op die op jou het meeste indruk heeft gemaakt en waarom

Nummer 5,72, bij nummer 5 geeft het aan waar het een beetje over begint en bij nummer 72 staan hoe lan het geleden was dat er een huiszoeking is geweest dus kortom waar het over gaat6) Vind je het jammer dat je dit boek hebt gekozen?

Nee, ik vind het helemaal niet jammer dat ik dit boek heb gekozen wan het was een spannend boek.7) Is het een moeilijk of makkelijk boek?

Het is wel een makkelijk boek maar als je er niks van begrijpt is het wel moeilijk.

Samenvatting:

Het verhaal speelt zich af In de hongerwinter van 1944/1945.

op een dag vertelt Dirk tegen Michiel dat hij een

distributiekantoor gaat overvallen om voedsel bonnen te stelen zodat ze die kunnen uitdelen aan mensen die onderduikers in huis hebben.

Een week later hoort Michiel hij s’nachts geluiden vanuit de woonkamer en hij besluit eropaf te gaan, in de woonkamer ziet hij twee Joden zitten en z’n moeder die hem verteld dat de Joden bij hun thuis even onderdak moeten hebben maar dat ze eigenlijk naar familie in Overijssel moeten. De volgende morgen bedenkt Michiel een plan om de Joden ongezien te vervoeren op een paard en wagen zou hij ze wegbrengen en dan terugkeren met de koets. De volgende dag als hij net teruggaat word hij achternagezeten door een stel Duitsers maar gelukkig weet hij ze af te schudden en hij ontsnapt.

Wanneer hij de volgende dag naar Jack toe gaat staat hem een grote verassing te wachten niet alleen Jack schuilt in de schuilplaats maar ook Dirk die ontsnapt is aan de Duitsers verschuilt zich in de schuilplaats. Jack is een paar weken daarna al een heel stuk opgeknapt en hij wil het liefst terug naar Engeland en Michiel besluit om via oom Ben die in het verzet zit Jack het land uit te smokkelen. Nadat oom Ben Jack had meegenomen bedenkt Michiel ineens dat oom Ben een verrader is doordat hij het hele gesprek met Dirk had afgeluisterd en hij dus als enige Dirk verraden kon hebben, Michiel besluit Jack te redden uit de handen van oom Ben en ze keren alle drie terug naar de schuilplaats waar ze controleren wat voor spullen oom Ben bij zich heeft en hij blijk een brief van de SS een toegangskaart voor diverse Duitse terreinen te hebben. Ze zitten met het probleem wat ze nu met oom Ben moeten doen maar Michiel weet gelukkig Wel een oplossing. Meneer Postma waarvan Michiel zeker wist dat hij in het verzet en dus te vertrouwen was. De volgende dag ging hij bij meneer Postma langs en die zou hem diezelfde avond nog wel komen ophalen en dit gebeurde ook en zo werd oom Ben afgevoerd via het ondergrondse. De bevrijding kwam Nederland was bevrijd en Jack kon weer naar Engeland toe en Dirk kon zijn gezicht ook weer in het dorp laten zien.

Ook bleek dat Schafter iemand die niemand tijdens de oorlog vertouwde, drie joden thuis had zitten en alleen met de Duitsers omging omdat de Duitser dan dachten dat hij toch wel een beetje bij hun hoorde en zodoende minder argwaan zouden krijgen dat bij hem thuis onderduikers zaten.Hoofdpersonen:

-Michiel

-Jack

-Dirk

-Erica

-Oom Ben.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen