Boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2424 woorden.

Titel: Niemand houdt mij tegen

Auteur: Evert Hartman

Uitgever: Lemniscaat

Omslag: Jan Wesseling

Jaar van verschijnen: 1991

Aantal bladzijdes: 298

Bekroningen: prijs van de Nederlandse kinderjury 13 t/m 16 jaar (1992)Het thema

Dit boek gaat over Richard en Wesley die proberen twee Vlaamse meisjes te helpen die illegaal in Nederland verblijven.Het is de 22ste eeuw en laag Nederland bestaat niet meer, want de zee heeft alles overspoeld. Omdat Nederland nu twee maal zo klein is, mogen er geen buitenlanders meer in. Door middel van ondergrondse woonlagen is er nog genoeg ruimte voor alle Nederlanders, dat zijn er inmiddels nog maar 12 miljoen. En bovengronds bestaat het meeste van Nederland uit natuur.

Richard en Wesley (een kloon) vinden dat er bovengronds en ook ondergronds nog genoeg ruimte is voor buitenlanders die het in hun land moeilijk hebben.De hoofd- en bijpersonen

De hoofdpersoon is Richard.

Daarna zijn Wesley, Rasja, Stefanie en Anik de belangrijkste personen in het boek.Richard: Volledige naam: Richard Maas.

Hij is 16 jaar, maar ziet er wel ouder uit.

Hij woont in Amsterdam in de eerste ondergrondse woonlaag.

Hij is enig kind en woont daar met zijn ouders Claus en Angeline.

Hij studeert Gezondheidswetenschap en zijn mentor is Sylvester.

Het is een slimme jongen en hij is ook altijd beleefd.

Hij is wel snel op zijn tenen getrapt. Hij is ook erg sterk, want hij zit op Juka Training en is niet zo snel bang. Wel kan hij zich erg druk maken en is af en toe erg nerveus en hij zit vaak helemaal in zijn eigen wereld met al zijn gedachten. Hij is dan ook niet altijd in voor grapjes en hij lacht ook niet zo veel.

Hij kan helemaal in de ban blijven van iets.

Bijvoorbeeld: In het begin van het boek loopt hij in een warenhuis, daar worden Stefanie en Anik opgepakt, omdat ze illegaal zijn, hij vind het onrechtvaardig maar hij weet niet wat hij moet doen. Hij zit er alleen maar stom naar te kijken. Stefanie roept: “Waarom doen jullie niets? Durfen jullie niet of willen jullie niet? Jij daar hazekop met je korte broek, sta niet zo te gapen!” Hij heeft er een schuldgevoel over dat hij ze niet heeft geholpen, daarom gaat hij ze dus zoeken samen met Wesley om de twee meisjes te helpen.Wesley: Wesley is een kloon en hij is net als Richard ook 16.

Omdat hij een kloon is heeft hij langere armen en benen als normale mensen.

Wesley is altijd erg vrolijk, hij heeft altijd acties die je niet verwacht.

Hij kan erg brutaal zijn en zegt vaak rare dingen. Maar meestal heeft dat wel een goede reden, hij maakt overal grapjes om en hij heeft er ook veel voor over om Anik en Stafanie te helpen. Hij is niet zo sterk en hij wordt vaak gepest omdat hij een kloon is.Stefanie: Stefanie is de beste vriendin van Anik, en ze gaat voor haar door het vuur.

Ze kan goed van zich af bijten, en ze heeft daar soms ook wel weer spijt van, ze is erg slim maar ze weet soms niet meer zo goed wie ze moet vertrouwen en wie niet.

Ze heeft altijd een heel mysterieuze glans door haar ogen. Eerst dacht ze dat Richard haar alleen maar hielp omdat hij verliefd op haar was.Anik: Anik is een heel stil meisje, ze is paranormaal begaafd en ze heeft een bepaalde kracht waar ze elektrische apparaten mee uit laat vallen. Dat doet ze niet met opzet, maar overal waar zij komt vallen er regelmatig apparaten uit. Zij zit erg met dit probleem, want haar ouders hadden haar naar een speciale inrichting gestuurd in Vlaanderen waar ze getraind werd om op commando apparaten te laten uitvallen. Dat vond zij verschrikkelijk en ze is met behulp van Stefanie weggelopen en gevlucht naar Nederland, toen zij een dag in Amsterdam waren zijn ze in het warenhuis, waar ze Richard tegenkwamen opgepakt. Ze zijn naar een politiebureau gebracht maar zijn daar weer ontsnapt omdat de elektrische beveiliging uitviel door Anik haar kracht.Rasja: Toen Richard en Wesley op zoek waren naar Stefanie en Anik, kwamen ze in het dorpje Lierop in een soort kamp “de Galgenberg” waar mislukte klonen leefden en kortlevers.

Daar woonde Rasja ook, ze gaat Richard en Wesley achterna, en staat erop dat ze mee gaat. Ze gaat uit eindelijk mee tegen de Richard’s zin.

Rasja is erg onbeleefd, en ze zorgt altijd voor problemen, ze zegt vaak de verkeerde dingen. Maar ze heeft ook heel veel lef. Ze zeurt altijd ontzettend, en het lijkt alsof ze altijd honger heeft. Ze komt dus vaak erg irritant over, maar ze bedoelt het allemaal erg goed, en ze geeft heel veel om Richard en Wesley en later ook om Stefanie en Anik.De opbouw

Het boek heeft een logisch-chronologische volgorde.

Het boek begint met een inleiding, daar staat in hoe Nederland er in de 22ste eeuw uitziet. Daarna begint het boek pas echt.Het verhaal is spannend ook al zijn er geen terugblikken of flashbacks. Je bent gewoon nieuwsgierig naar de dingen die Richard en Wesley nou weer zullen beleven, en dat maakt het verhaal spannend genoeg.

Je moet steeds doorlezen omdat je wilt weten hoe iets afloopt en zo wordt er echt naar het einde toe gewerkt. Het einde is ook verrassend en het loopt ook redelijk goed af, maar dat is juist goed, want als alles goed af zou lopen zou het weer saai worden.Het boek is in hoofdstukken verdeeld. En dat is wel handig, want dan kan je tenminste nog stoppen met lezen. Het hele boek is maar over 6 dagen verspreid, het boek begint bij de dag dat Richard Wesley ontmoet, en eindigt als Stefanie weer naar Vlaanderen moet.Plaats

Het boek speelt zich af in Amsterdam, Eindhoven, Lierop, Rotterdam, en nog in kleine andere plaatsen. (en bijvoorbeeld een soort bos, op zee)

Richard en Wesley wonen in Amsterdam en hun zoektocht naar Stefanie en Anik begint in Eindhoven.Verhaallijn(en)

Er is één verhaallijn in het boek. En dat is die van Richard.

Je kunt al zijn gedachtes lezen en je ziet de gebeurtenissen vanuit zijn ogen.Perspectief

Je ziet de gebeurtenissen uit de ogen van één personage.

Maar het verhaal staat in de hij- (of zij) vorm. Dat wil dus zeggen dat dit de personale vertelsituatie is.Samenvatting

Wesley wordt bedreigd door een paar jongens uit zijn buurt, Richard ziet dat en grijpt in, omdat Richard groot is gaan de jongens weg. Wesley bedankt hem en vraagt waar hij woont, ze wisselen adressen uit, en Richard gaat de stad in. Als Richard in het warenhuis is ziet hij dat er twee meisjes worden opgepakt, omdat ze illegaal zijn. Richard vindt het belachelijk dat er mensen uit het land worden gezet, maar hij durft niks te doen. Één meisje ziet hem staan en zegt” Wat sta je daar te gapen, hazekop” “Waarom doe je niets?” De meisjes worden weggevoerd en Richard gaat naar huis met een schuldgevoel, dan besluit hij de meisjes te gaan helpen, en vraagt aan Wesley of hij hem wilt helpen.

Dat wilt hij, dus gaan ze erop uit naar Eindhoven, want de meisjes schijnen daar in het bureau te zitten.Als Richard en Wesley in Eindhoven komen krijgen ze te horen dat de meisjes ontsnapt zijn uit het politiebureau. Daarom gaan Wesley en Richard weer verder zoeken, ze vragen hier en daar de weg naar een camping. Dan worden ze verder gestuurd naar “De Galgenberg” , als ze daar aankomen zien ze dat het een woonkamp is voor mislukte klonen, en kortlevers. Ze vragen of zij iets weten over illegalen, maar ze willen niets zeggen, het enige wat ze te horen krijgen is “Rijdt niet voorbij Lierop”.

Als ze weer verder fietsen, worden ze opeens tegengehouden door een meisje. Ze vertelt dat ze Rasja heet en dat ze ook op de Galgenberg woont. En dat ze met hun mee wilt, omdat ze het niet leuk vindt op de Galgenberg. (En Richard en Wesley zagen ook aan de striemen en blauwe plekken dat ze mishandeld werd.) Ze dwingt ze hen mee te nemen. Anders zal ze hard gaan gillen en zeggen tegen haar neven dat ze aangerand word.Richard en Wesley nemen haar dus mee. Maar omdat rasja geen persoonskaart heeft(een kaart waarmee je je identiteit toont, en je komt zonder die kaart nergens) moet ze de camping die Richard en Wesley gevonden hebben binnengesmokkeld worden.Richard en Wesley gaan weer verder op zoek, zo komen ze terecht bij Pascal de Vlaming, die zogenaamd illegalen aan een persoonsbewijs probeert te helpen. Maar hij wil ook niets vertellen. Rasja is ondertussen bij een café geweest, waar ze ene Raymond heeft gezien, en daar er werd over gesproken dat die ook iets met de illegalen te maken had.Als ze bij Raymond langs gaan, doet er niemand open, Rasja klimt op het dak om naar binnen te kijken, dan ziet ze daar Raymond en zijn hond allebei dood liggen.

Richard, Wesley en Rasja gaan znel weg, maar als ze in het bos zijn ontdekt Rasja dat ze haar sandalen daar vergeten is, Wesley gaat ze halen en als hij terugkomt verteld hij dat er iemand in dat huis was. Ze proberen via de multicom (een soort telefoon, maar dan met beeld erbij) contact te maken met het huis van Raymond. Raymond neemt zelf op (hij was dus alleen maar buitenwesten).Richard en Wesley spreken wat af met Raymond. Zo vertelt Raymond tegen betaling dat Pascal de Vlaming hem in elkaar heeft geslagen en zijn hond heeft vermoord, omdat Raymond ergens de naam van pascal had genoemd. Ook vertelt hij dat de illegalen ergens in het bos zitten. Richard en Wesley gaan er naar toe, en ondekken een ondergrondse schuilplaats, af en toe komen er mensen naar buiten. Dan komt opeens Pascal met een vrouw naar buiten, ze hebben het over organenkweken. Pascal wilt de illegalen alleen maar helpen aan een persoonsbewijs als hij stukjes orgaan van de illegalen mag om te kweken. Maar dat weten de illegalen zelf niet, dus proberen Richard en Wesley een manier te vinden om ze dat te vertellen. Dan komen Anik en Stefanie naar buiten, Richard herkent Stefanie gelijk, en hij roept ze naar ze toe. Hij probeert hun ervan te overtuigen dat Pascal hun helemaal niet wilt helpen, maar alleen op hun organen uit zijn. Dan komt er op eens een man naar buiten, Bruno.

Richard probeert hem ook te overtuigen, maar dan merkt hij dat Bruno helemaal niet illegaal is maar een handlanger van Pascal!!

Bruno pakt een geweer en bedreigt Richard en Wesley met de dood als ze niet snel weggaan. Maar toen Sloeg Stefanie snel het geweer uit z’n handen, en Richard , paskte Bruno en smeet hem inde ondergrondse kelder en sloot hem op.Nu hadden Stefanie en Anik geen keus meer, ze moesten wel mee. Ze sliepen een nacht op de camping, waar Stefanie en Anik nu ook al naar binnen waren gesmokkeld.De volgende dag zouden ze naar Amsterdam gaan, maar de reis is moeilijker dan ze gedacht hadden, ze worden achtervolgd, door de neven van Rasja, die Rasja terug willen.

Richard zorgt dat ze worden afgeschut en ze gaan eerst naar Rotterdam om de neven van Rasja en Pascal te misleiden. Maar in Rotterdam zien ze in de verte Pascal lopen dus besluiten ze naar Amsterdam te gaan met de boot. Er is best veel storm op zee, en door de kracht van Anik gaat de motor kapot. Ze moeten naar de kant zwemmen, en daar kwamen ze in een bos terecht. Dan vraagt Richard aan z’n vader of hij de auto naar hun toe stuurt. (die kunnen automatisch rijden)Als de auto er is gaan ze naar Amsterdam, maar onderweg zien ze dat Pascal hun achtervolgt. Pascal zegt via de multicom dat ze naar een parking moeten gaan om af te spreken, hij wil een deal maken dat als hij Rasja krijgt dat Richard Stefanie en Anik mag houden. Maar dat willen ze natuurlijk niet. Als ze bij de parking zijn is Pascal bewapend, maar hij kan niets doen want de politie is er ook en die pakt iedereen op. Ook Stefanie, Anik en Rasja.Richard doet er alles voor om te zorgen dat ze niet uit het land worden gezet. Het lukt hem om Rasja en Anik in Nederland te houden, maar Stefanie moet weg. Ze moet terug naar Vlaanderen. Rasja komt bij de ouders van Richard wonen en Anik gaat tijdelijk bij Sylvester, de mentor van Richard wonen.Waarom dit boek?

Ik heb dit jaar al veel andere boeken van Evert Hartman gelezen en die vond ik allemaal erg leuk, dus daarom heb ik deze ook nog gekozen.

Evert Hartman heeft over het algemeen ook leuke onderwerpen.

Dit zijn de boeken die ik van hem heb gelezen:

- Oorlog zonder vrienden

- Vechten voor overmorgen

- Het onzichtbare licht

- Gegijzeld

- Morgen ben ik beter

- De voorspellingOver de auteur

Evert Hartman is geboren in Dedemsvaart (Nederland) op 12 juli 1937.

Toen Evert 10 was verhuisde zijn familie naar Kampen. Na de Hbs en de militaire dienst is hij sociale geografie gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Utrecht, daar was hij in 1965 klaar mee, maar hij gaf ondertussen al les. Hij was docent aardrijkskunde op een middelbare school in Hoogeveen.

Hij bleef daar lesgeven tot 1992, en toen ging hij alleen nog maar schrijven. In 1973 verscheen zijn eerste jeugdboek.

Evert hartman was getrouwd en had twee zoons. Hij is overleden op 7 april 1994.Eigen mening

Ik vond het een leuk boek, omdat het spannend was en ik was het altijd eens met Richard z’n beslissingen. Ook zaten er af en toe humoristische dingen in, vooral als Wesley grapjes of opmerkingen maakte. Ik had het wel wat leuker gevonden als Stefanie ook wat meer liet blijken dat ze Richard leuk (of niet) vond, maar misschien zou het varhaal dan te zoetsappig worden. Ik vond het een interessant onderwerp, omdat er ook nu vaak problemen zijn over asielzoekers of die mogen blijven. Ik ben door dit boek niet echt anders gaan denken, maar ik kon me over het algemeen wel in de ideeën van Richard vinden. Ik vond het dus een leuk boek, alleen niet zo leuk als de andere boeken van Evert Hartman. Omdat ik me in die boeken nog meer kon inbeelden hoe het was. Dat komt doordat dit boek in een andere tijd (de toekomst) is geschreven.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen