Boekverslag : -- - Beatrijs
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1055 woorden.

Titelbeschrijving (auteur, titel, druk, uitgever, plaats):

Auteur: onbekend

Titel: Beatrijs

Druk: 3e druk, 1972

Uitgever+plaats: Meulenhoff Educatief, AmsterdamSamenvatting (wie, welk probleem, afloop):

Het verhaal van Beatrijs gaat over een jonge non van die naam. In haar klooster vervult ze de functie van kosteres. Ze kan echter haar geliefde niet vergeten en de spanning hierom wordt zo groot, dat ze besluit terug te keren naar de wereld. Ze vraagt de jongeman te komen en aan weerszijden van de tralies beramen beiden een plan. Enige dagen later keert hij op de afgesproken tijd terug. Beatrijs legt haar kloosterkleren en haar sleutelbos op het voetstuk van het Mariabeeld in de kloostergang. Vervolgens begeeft ze zich naar buiten waar haar geliefde op haar wacht. Hij heeft prachtige kleren bij zich. Nadat ze die aangetrokken heeft, zet hij haar vóór zich in het zadel en zo rijden ze de wereld in.

Ze beleefden zeven gelukkige jaren en kregen twee kinderen. Toen was het geld op, haar geliefde liet haar in de steek en Beatrijs, die geen enkel handwerk verstond waarmee ze in haar levensonderhoud en dat van haar kinderen kon voorzien, ging een zondig leven leiden. Dat duurde nog eens zeven jaren. Er was echter geen dag dat ze naliet een Ave Maria te bidden.

Aan het eind van die tweede periode van zeven jaren komt Beatrijs met haar kinderen op haar omzwervingen bij het huis van een weduwe, in de buurt van haar vroegere klooster. Daar wordt ze gastvrij opgenomen. Door nieuwsgierigheid gedrongen vraagt Beatrijs haar gastvrouw, wat er toch geworden is van de kosteres die heel wat jaren geleden het klooster verlaten heeft. De reactie van de weduwe verrast Beatrijs: foei, zegt ze, de kosteres is een voorbeeld van plichtsbetrachting. ’s Nachts hoort Beatrijs een stem die haar maant in het klooster terug te keren. Ze moet driemaal gesommeerd worden voordat ze ertoe overgaat. In het klooster vindt ze de deuren open, op het voetstuk van het Mariabeeld liggen haar nonnenkleren. Wat is het geval? Maria heeft zich niet te hoog geacht om al die jaren in de gedaante van Beatrijs haar dienst waar te nemen, zodat men haar in het geheel niet gemist heeft. De kinderen van Beatrijs blijven bij de weduwe, die in het klooster alles kan komen halen wat ze voor die twee te kort komt. Ten slotte spreekt Beatrijs haar biecht tegenover de abt. Deze verkondigt het mirakel in zijn preek, natuurlijk zonder naam te noemen. Hiermee is aangetoond, hoe Maria onze steun en toeverlaat is.Soort boek (genre, realistisch of niet):

Maria-mirakel, onrealistischStroming (eventueel):

Middeleeuwse literatuurDe hoofdpersoon is Beatrijs, zij is een round character.

Beschrijving: (uiterlijk, innerlijk, relaties, ontwikkeling)

Beatrijs is een meisje van adellijke afkomst die in het klooster al snel promoveert tot kosteres. Uit het verhaal blijkt niet hoe oud ze is, maar je kunt het wel ongeveer schatten. Ze zal ongeveer rond de twintig zijn. Beatrijs is erg vroom. Als ze samen met haar vriend de wereld in gaat blijft ze de zeven getijden tot Maria bidden. Ze beseft haar zonden heel goed, en blijft Maria om vergeving vragen. Ze is ook erg betrouwbaar, en ijverig, want al snel nadat ze in het klooster treedt promoveert ze tot kosteres. Ook de weduwe waar ze overnacht spreekt veel goede dingen over haar. In het klooster wordt ze verliefd op een jongeling waarmee ze de wijde wereld intrekt en die haar zal verlaten wanneer het geld op is. Dan wordt ze een hoer maar ze zal uiteindelijk toch weer kosteres worden.Het perspectief is auctoriaal / personaal / ik-verteller / wisselend (leg uit)

Het perspectief is auctoriaal, want een verteller weet het hele verhaal van Beatrijs precies en levert er soms ook commentaar op.Ruimte en sfeer van het verhaal:De ruimte en sfeer van het verhaal worden goed beschreven. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het klooster van Beatrijs, in de stad en op de weg tussen de stad en het klooster. Bij het begin is er een romantische sfeer tussen Beatrijs en de jongeling die later weg is. Daarna hoop je dat alles weer goed komt met BeatrijsFunctie van de ruimte en sfeer:De functies van de ruimte en sfeer zijn beeldvorming, sfeermakend en symbolisch. Je weet waar het zich afspeelt en hoe het eruit ziet. Het is symbolisch omdat er allemaal dingen in staan die te maken hebben met Maria en het klooster. Zo hoort ze bijvoorbeeld drie keer de stem dat ze naar het klooster terug moet gaan, leeft ze zeven jaar in voorspoed en daarna zeven jaar in zonde. Verder symboliek is de elegantier (wilde roos) die symbool staat voor de liefde en waar ze afgesproken hebben en de kleuren van de kleren die Beatrijs krijgt, namelijk blauw en wit, de symbolen voor trouw en onschuld.De vertelde tijd isiets meer dan 14 jaarBeschrijving tijdsopbouw (tijdsverdichting, continuïteit, chronologie, flash-backs en toekomstverwijzingen)Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld zonder flash-backs. Er wordt geen gebruik gemaakt van toekomstverwijzingen. Wel wordt er gebruik gemaakt van continuïteit en van tijdsverdichting. Er worden over bepaalde stukken die niet zo lang duren heel lang verteld, bijvoorbeeld de nacht waarin Beatrijs uit het klooster vlucht en over sommige stukken die lang duren wordt kort verteld, bijvoorbeeld de zeven rijke jaren in de stad.Het belangrijkste thema is

trouw aan MariaDe schrijver wil daarover duidelijk maken dat

Je altijd trouw moet blijven aan Maria (of een ander geloof) die je kan helpen als je problemen hebt. Maria is je steun en toeverlaat.Indien aanwezig: motto en verband daarvan met de thematiek:Ik vind de titel goed gekozen, want

het is de naam van de hoofdpersoon, de kosteres Beatrijs.

Mijn mening over het boek:

Ik vond het boek niet leuk maar dat komt doordat het een middeleeuws boek was over Maria. Ik ben niet gelovig en vindt verhalen over een geloof dus meestal niet leuk. Het was ook een beetje saai en het taalgebruik was niet fijn. Ik stoorde me er een beetje aan. Verder was het wel een heel mooi boek. Het was ook erg origineel en verassend want het komt niet vaak voor dat iemand eerst kosteres is, daarna iemand die samen met een man en kinderen geniet van het leven, daarna weer hoer om voor haar kinderen te zorgen omdat haar man is weggegaan toen het geld op was en tot slot weer kosteres wordt in hetzelfde klooster als daarvoor. Het verhaal zal me wel bijblijven omdat het toch interessant is om te weten waar het over gaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen