Boekverslag : Anne Provoost - Vallen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2068 woorden.

Inhoud



Ø Korte Samenvatting

Ø Personages in het kort

Ø Tijd

Ø Ruimte, Plaats

Ø Titel, genre, thema’s, motieven

Ø Evaluatie




Korte Samenvatting



Het verhaal draait rond de zestienjarige jongen Lucas Beigne. Lucas gaat met zijn moeder net zoals elke zomer op vakantie naar zijn grootvader, maar aangezien hij was overleden zou het de aankomende zomer wel heel anders worden. Zijn grootvader heeft namelijk tijdens de tweede wereldoorlog 15 Joden die verstopt zaten in een klooster verklikt aan te toenmalige bezetters, de Duitsers. Heel de stad roddelt hier natuurlijk over en kijkt minachtend neer op Lucas en zijn moeder. Geleidelijk aan komt hij alles te weten, mede door Caitlin Meadows, een meisje van uit zijn vroege jeugd waarmee hij, tegen de regels in, speelde. Ook met de hulp van Nadine, een kapster krijgt hij details van de situatie waarin zijn grootvader vroeger verwikkeld was. Ook leert hij in de wapenwinkel Benoit en Alex kennen. Deze 2 zijn extremistisch op alle vlakken, racisme vinden ze iets doodnormaal en ze spreken zelfs van etnische zuiveringen door te voeren op “hun domein” Cercle. Lucas moet voor hun veel dingen doen (een boom verminken, molotovcocktails maken), en naïef als hij is, doet Lucas dit zonder aarzelen Na verloop van tijd leert ook Benoit Caitlin kennen en brengt hij hiermee veel tijd door, maar wanneer ze vertelt dat ze een joodse is, moet Benoit niets meer van haar weten en wilt hij wraak op haar nemen. Tezelfdertijd is ook Lucas bepaalde gevoelens voor Caitlin beginnen te ontwikkelen en zou hij alles voor haar doen. Deze belofte kan hij dan meteen in daden omzetten wanneer Caitlin een ongeluk met de auto krijgt voor het huis van Lucas. Hij ziet het gebeuren en probeert haar uit de brandende auto te trekken, maar merkt dat ze bekneld zit. In paniek ziet hij geen andere mogelijkheid dan haar voet met een kettingzaag af te zagen.

Eerst lijkt het erop dat hij haar leven gered heeft, maar na een onderzoek blijkt dat de stang die Caitlin bekneld hield, gemakkelijk opzij te schuiven was. De onzekerheid over het optreden van Lucas wordt groter als Benoit geruchten gaat verspreiden over Lucas. Benoit doet net alsof het afzagen van de voet van Caitlin een afrekening van hem was die Lucas heeft uitgevoerd.

Benoit zorgt ervoor dat de pers allerlei informatie over Lucas krijgt. Hij zou een rechts-radicaal zijn die het joodse meisje op haar zwakste plek, haar carrière als danseres, wilde raken. De politie arresteert Lucas en verhoort hem, maar laat hem gaan in afwachting van een klacht van de familie Meadows.

Aan het eind van het verhaal gaat Lucas naar Caitlin toe om haar alles uit te leggen. Zij gelooft zijn versie van de gebeurtenissen en zal geen klacht indienen. Ten slotte zegt ze: 'Ik wil alles doen wat ik kan om me jou te herinneren als mijn redder, niet als iemand die me verminkt heeft. Dat is niet gemakkelijk.'


Personages in kaart



Lucas:

Lucas is een naïeve, veel nadenkende en twijfelende jongen

Hij is alleen op vakantie met zijn moeder, en buiten Caitlin heeft hij niemand, dus klampt hij zich vast aan de eerste de beste (Benoit). Dit is een duidelijk voorbeeld van de slechte vrienden kiezen

In het verhaal heeft hij geen mening maar hoe verder je leest hoe meer je het idee krijgt dat Lucas wel degelijk een mening krijgt.

Zo verandert het naïeve persoontje in een wat zekerder persoontje.



Caitlin:

Caitlin is een meisje dat afkomstig is van New York, ze heeft een duidelijk uitgesproken mening heeft, een sterke persoonlijkheid. Ze laat zich niet zomaar beïnvloeden door andere mensen, ze is tegen onrecht voor zowel dieren en mensen.

Ze danst zeer graag en de ze komt terecht bij Lucas doordat ze

oor een enkelblessure niet mee kon doen aan de audities van de dansschool.

Later in het verhaal merk je dat Caitlin een beetje verliefd is op Lucas en hem op weg helpt om een eigen mening te vormen.

Ze snapt niet waarom Lucas niet meer moeite doet om achter de waarheid van zijn grootvader te komen



Benoit:

Benoit is diegene die iedereen min of meer beïnvloed met zijn slechte ideeën.

Hij heeft het talent om mensen dingen te laten geloven, hij vertelt alles zo dat het logisch gaat lijken. Net als bij Lucas, hij laat hem slechte dingen geloven door ze met logische argumenten te verdedigen.

de relatie tussen Benoit en Caitlin verbeterd met de dag maar wanneer hij erachter komt dat Caitlin een jodin is zint hij op wraak.



Lucas’ moeder:

De naam van de moeder van Lucas komen we in het boek niet te weten. De moeder van Lucas schaamt zich over het verleden van haar vader. Dat is ook de reden waarom ze het niet aan Lucas had verteld. Uiteindelijk geeft ze dan toch toe en doet ze het hele verhaal uit de doeken tegenover Lucas.

Ze is net als Lucas onzeker, en ze voelt zich deels verantwoordelijk voor alle ongelukken die gebeuren.



Lucas’ grootvader:

De grootvader van Lucas heeft in het verleden 15 kinderen die in het klooster verstopt zaten,verraden. Dat deed hij omdat er eten te kort was en hij wist dat die kinderen het eten van de nonnen kregen. Zodoende is zijn oudste dochten overleden. Sommige mensen nemen het hem nog steeds kwalijk, zelfs na zijn dood nog en kijken er Lucas op na.



Alex:

Alex is een meeloper.

Hij lost alle vuile zaakjes van Benoit op en hij doet alles wat hem opgedragen wordt door Benoit, en Benoit noemt hem dan ook de doener niet de denker.

Hij voert de plannen van Benoît uit, en is dus mede schuldig aan alle dingen die gebeuren.



Soeur:

Bij haar overnachten Caitlin en haar moeder.

Caitlins moeder was één van de 15 jodenkinderen die gevangengenomen zijn geweest en ze beschouwd haar als een moeder.

Zijzelf is een norse persoonlijkheid, de naam van een non waardig



Ruth:

Dit is de moeder van Caitlin, ze is een stille vrouw. Ze komt ook bijna niet voor in het verhaal net als Soeur.

Ze vind het op de een of andere manier niet goed dat Lucas het been van Caitlin had afgezaagd, maar aan de andere kant is ze toch dankbaar dat hij het leven van haar enige dochter heeft gered.



Er zijn nog enkel bijpersonages:

-René: De wapenhandelaar

-Fred Astaire: Een vriendelijke politieman die Lucas zoveel mogelijk helpt


Tijd



Volgens mij speelt dit boek zich af in onze moderne tijd (20 ste eeuw). Het tijdsverloop van het boek is eigenlijk redelijk complex, hij is opgedeeld in de periode voor het ongeluk van Caitlin, en de periode erna. De periode ervoor gaat over 2 maanden en die erna over een paar dagen (ik schat 5 dagen)



Maar ik kan het eigenlijk niet zo goed opmaken uit het boek. Door die terugblik weet ik het niet zeker.





Ruimte, plaats



Het verhaal speelt zich ergens af in Frankrijk, in ieder geval in de bergen.

Ze spreken in het verhaal over St-Antoine en Montourin.

In het verhaal zie ik een Franstalig bergstreekje. Volgens www.michelin.com, kom de plaats ongeveer liggen waar het kruisje op onderstaand kaartje staat, bij de Pyreneeën dus.





De locaties die in het verhaal gebruikt worden zijn:

-het huis van de grootvader van Lucas + het tuinhuis achterin

-Het politiebureau.

-Het klooster en de kelders ervan.

-Het stadje Montourin en de wijk Cercle.





Titel, genre, thema’s, motieven



Titel:



De titel “Vallen” kan op 3 verschillende manier worden geïnterpreteerd:



-De manier van dansen van Caitlin, waarbij ze letterlijk meerdere malen “valt” op de grond

-De “vallen” die Benoit voor Lucas uitzet, en waar hij met open ogen inloopt

-Het vallen van de wagen van Caitlin waarna ze haar voet verliest.



Genre:



Psychologische roman



Psychologisch omdat er toch wel wat bij komt kijken en het geen simpel verhaal is dat je op 1-2-3 snapt.

Roman: Er zit toch wel wat romantiek in het verhaal, zo ontstaat er een ontluikende romance tussen Lucas en Caitlin.



Thema’s:



-Racisme: Het hoofdthema is racisme en rechts-extremisten omdat Lucas daarmee in aanraking komt en daar een mening over moet vormen terwijl er aan twee kanten aan hem wordt getrokken. Aan de ene kant Caitlin die het daar totaal niet mee eens is en dat ook duidelijk laat weten en aan de andere kant Benoit die hem mee wil trekken in zijn racistische praktijken. Benoit en Alex zijn extreem racistisch en laten dit merken door een jonge Arabier ineens te slagen en molotovcocktails in een centrum voor asielzoekers te gooien. Dit is het thema dat het meeste is uitgewerkt.

-Vriendschap: Het thema is ook liefde en vriendschap omdat Lucas steeds op zoek is naar echte vriendschap, hij een beetje verliefd is op Caitlin, Caitlin ook op zoek is naar echte vriendschap en liefde, Benoit en Alex zijn extreem racistisch en laten dit merken door een jonge Arabier ineens te slagen en molotovcocktails in een centrum voor asielzoekers te gooien



-Integratie: Dit verhaal laat duidelijk merken dat de mensen willen dat vreemdelingen zich aanpassen, maar men moet hen daar ook de kans toe geven



-Dilemma’s: Lucas wist niet wat doen, Caitlins voet afzagen of iets anders proberen, overweldigd door het moment heeft hij voor het eerste gekozen.



-Vergevingsgezindheid: Alhoewel Lucas zo geod als niets met zijn grootvaders oorlogsverleden heeft te maken kijken de mensen minachtend op hem neer en verwijten ze hem het verraad van zijn grootvader



-Jodenvervolging: In het boek wordt meerder malen benadrukt dat jodenvervolgingen wreed en barbaars zijn, en absoluut niet door de beugel kunnen. Wat ik goed vind is dat het boek niet alleen de tegenstanders die in overvloed aanwezig zijn laat zien, maar dat er ook mensen waren die niet zo zwaar tilden aan de vervolgingen (oa Lucas’ grootvader).





Motieven:



Wat constant terugkeert, is de kettingzaag, het heeft een verbindende functie (een ketting is opgebouwd uit schakels). Er is het verband tussen Lucas en zijn grootvader, ze hakken er beiden hout mee voor het klooster, Lucas voor de asielzoekers, zijn grootvader voor Soeur. Maar de kettingzaag heeft eerder een functie van verwijdering tussen Lucas en Caitlin: met die zaag heeft hij Caitlin wel gered, maar ze is haar voet voorgoed kwijt.



Wat ook constant terug komt is het maken van keuzes, hij moet kiezen of hij z'n moeders raad opvolgt en niet achter het verleden van zijn grootvader aangaat of dat hij z'n gevoel volgt en erachter komt wie zijn grootvader eigenlijk was; of hij kiest voor het rechts-extremisten en Benoit en Alex terwijl hij er geen goed gevoel over heeft of dat hij kiest voor Caitlin en zichzelf en niet aan de racistische praktijken meedoet enzovoort. Lucas weet niet wie hij is en weet ook niet welke keuze hij moet maken en of dat ook een goede keus is.



Ook verraad speelt een grote rol in het verhaal:

Lucas' grootvader heeft de joden, die in het klooster verborgen zaten, verraden door hen te klikken aan de Duitsers.

Lucas heeft Caitlin verraden doordat hij de duif niet kon vangen. Die duif is een symbool voor falen, voor mislukking en ze is even kwetsbaar als Lucas. Ze zat vast aan de handdoek zoals Lucas aan het verleden.

Benoit heeft Lucas verraden door hem te laten vallen na het ongeluk van Caitlin.

Ook Lucas' moeder heeft hem verraden door zo lang de waarheid voor hem te verzwijgen.



De ganzen zijn ook belangrijk, ze hebben een soort waakfunctie: ze waarschuwen voor het extreme denken, wat op het einde van het verhaal niet meer nodig was, omdat het gevaar toen (voorlopig) geweken was.


 


Evaluatie + motivering



Ik heb het boek in één ruk uitgelezen omdat ik een duidelijk beeld wou vormen van het geheel en niet van losse stukken aan elkaar gedacht, want dit zou ten koste van de accuratie van het verhaal zijn. Het is niet echt een makkelijk geschreven boek, vooral het begin van het boek is moeilijk, maar naarmate je verder leest wordt het verhaal steeds duidelijker en makkelijker te begrijpen. Er zijn ook veel details, alles wordt nauwkeurig beschreven en je kan een echt beeld maken van de personages en de omgeving. Het is verbazend hoe actueel dit boek is, je kan de problemen zo naar Mechelen. Het verhaal bleef me ook van het begin tot het eind boeien en het was ook vaak spannend, omdat de gebeurtenissen in het boek zich snel achter elkaar opvolgen. Hoewel het een serieus boek is zaten er soms ook kleine grapjes tussendoor, wat mij erg opviel en een positieve noot gaf aan het boek..



Score: 8/10



Het boek krijgt van mij geen volle 10 omdat er af en toe toch nog saaie, diep filosofische stukken inzaten die mij niet konden boeien, voor de rest niets op aan te merken en een aanrader voor iedereen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen