Boekverslag : Onbekend/anoniem - Gloriant : Een Abel Spel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 944 woorden.


Auteur

Onbekend, het zou een Brabantse of Vlaamse schrijver kunnen zijn.Titel en ondertitel

Gloriant, Tekst en vertaling

Genre

Abel spel. Het gaat over hoofse liefde en het speelt in de wereld van ridders en prinsessen. Het is een toneelspel, dit kun je halen uit het begin en einde. “Zwijg nu en luister, wij gaan beginnen. (Blz 9) Verder blijkt het uit de rolverdeling en plaatsaanduiding.Korte Samenvatting

Het boek gaat over Gloriant, de hertog van Bruuswijc. Hij vindt zich zelf te goed voor alle vrouwen in de wereld. Zijn oom,Gerard, die vindt dat hij hoognodig moet gaan trouwen kan hem ook niet overhalen en is gegriefd dat Gloriant zo minachtend over vrouwen spreekt. Godevaart, de raadsman van Gloriant, denkt dat er snel verandering zal komen en dat Gloriant vast wel verliefd zal worden.

Tegelijkertijd is Florentijn, de prinses van Abelant, van mening dat zij nooit een man van gelijk karakter en gevoel zal vinden. Dan hoort ze van Gloriant, ze laat een portret schilderen en laat dit door haar bode, Rogier, naar hem toe brengen.

Gloriant wordt op slag verliefd, er is alleen een probleem, ze is islamitisch èn Gerard heeft de vader van Rode Lioen vermoord. Rode Lioen is niet alleen vorst van Abelant, hij is ook Florentijn’s vader. Gloriant’s vader heeft de oom van de Rode Lioen gedood, dus Gloriant maakt geen grote kans als hij om Florentijns hand zou vragen.

Toch gaat Gloriant naar Abelant waar hij zich bij de poorten van de stad met zijn paard Valentijf ten ruste legt waar Florentijn hem ziet en gelijk naar hem toe gaat. Florentijn zegt dat Gloriant even moet gaan slapen, wat hij ook braaf doet. Ondertussen heeft Floerant, de neef van Rode Lioen, alles gezien en hij gaat Rode Lioen waarschuwen, maar niet voordat hij Gloriants zwaard en paard gestolen heeft. Rode Lioen vindt het een schande dat ze met iemand van het Christelijke geloof wèl wil trouwen en zweert dat hij haar op de brandstapel zal zetten.

Florentijn hoort van Rogier dat ze op de brandstapel zal komen en dat Gloriant in de kerker zit. Rogier laat Gloriant vrijen geeft hem zijn paard en zwaard terug. Dit doet hij met gevaar voor eigen leven, maar de prinses heeft zijn leven al eens gered en voor wat hoort wat dus...

De Rode Lioen vraagt Rogier om advies over zijn dochter, en precies volgens het plan zegt Rogier dat hij haar direct moet terechtstellen.

De beul krijgt de kans niet om haar terecht te stellen, Gloriant snelt uit de struiken waar hij verstopt zat en redt de prinses.

Als hij met haar aankomt in Bruuswijc zijn zijn oom en raadsheer trots op hem. Florentijn bekeert zich overigens direct tot het Christendom. Wat er met Rogier gebeurt is mij onduidelijk.

Daarna hoort een klucht (sotternie) te komen, maar die staat niet in de versie van het boek dat ik gelezen heb.Personages

Gloriant De hertog van Bruuswijc, hij is machtig en erg trots. Doordat hij zegt dat er geen vrouw is waarvoor hij liefde voelt haalt hij zich de toorn van Venus op de hals.Zodra hij het portret ziet is hij smoorverliefd en wil hij alles voor Florentijn doen. Zelfs het gevaar van de dood kan hem er niet van weerhouden.

Gerard Gloriant’s oom wil niets liever dan dat Gloriant trouwt. Als Gloriant naar Abelant gaat geeft hij hem zijn zegen, maar verder is zijn rol niet erg groot.

Godevaart De raadsheer van Gloriant lukt het ook niet om Gloriant over te halen.

Florentijn Zij is net zo trots als Gloriant, maar als ze over hem hoort laat ze een portret maken. Zij heeft hem nog nooit gezien, maar wordt al verliefd door de verhalen over hem. Voor hem wil ze zich ook gelijk bekeren.

Rogier De bode van Florentijn speelt een vrij belangrijke rol. Hij is degene die alle boodschappen overbrengt en hij bevrijdt Gloriant. Nadat ook de prinses gered is, is het onduidelijk wat er met hem gebeurt. Rogier is tamelijk slim, maar aan de andere kant is het leven (en geluk) van de prinses belangrijker dan dat van hem.

Rode Lioen Een onaardige man. Hij is vertoornd over de dood van zijn familieleden door toedoen van Gloriant’s familie.Zijn dochter krijgt gelijk de doodstraf omdat ze een ander geloof aanneemt.

Floerant Net zo onaardig als de hertog is de neef van Rode Lioen. Hij ontvreemdt het zwaard van Gloriant terwijl hij slaapt, zeer oneervol zou ik zeggen.Thema

Het thema is volgens mij liefde. Beide hoofdrolspelers zijn nooit een gelijke tegen gekomen, maar als ze elkaar eenmaal gezien hebben is alles goed. De liefde overwint alles ondanks de nodige obstakels zoals de religie. Als Gloriant en Florentijn hetzelfde geloof zouden hebben zou het verhaal heel anders gelopen zijn. Het is grappig dat Florentijn eerst de islamitische heiligen aanroept en later de christelijke heiligen. Toch gelooft Gloriant ook in meerdere goden, hij heeft het bijvoorbeeld over Venus.Waardeoordeel

Op zich vond ik het een leuk boekje om te lezen, maar een aantal dingen vond ik toch een beetje vaag. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de bode van Florentijn? Hoe redt Gloriant de prinses nou precies? Verder is het op zich wel een actueel onderwerp, twee mensen die verliefd op elkaar worden terwijl dit eigenlijk niet kan vanwege de godsdienst. Dan vraag ik me wel weer af of dit verhaal wel mogelijk was in die tijd, ik denk dat er absoluut geen sprake van kon zijn. Wat ik ook absurd vond is dat Gloriant verliefd wordt op een portret en dat Florentijn hem dan nog nooit gezien heeft, zij wordt dus gewoon verliefd op een verhaal. Ik vond Karel en Elegast leuker, omdat dat beter uitgewerkt was, de dingen die daarin gebeurden die ongeloofwaardig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen