Boekverslag : - - Ziek Van Liefde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 678 woorden.

IAN MCEWAN: Ziek van liefde. Vertaald door Rien Verhoef. De Harmonie, Amsterdam, 316 blz.Joe Rose raakt toevallig betrokken bij een tragisch ongeluk met een luchtballon. Zijn harmonieuze leven verandert in een nachtmerrie wanneer Jed Parry, religieus fanaticus en ook betrokken bij het ongeval, een obsessionele, ziekelijke liefde voor hem opvat. Joe dreigt het contact met de werkelijkheid te verliezen, want bestaat Jed Parry eigenlijk wel? Is hij niet slechts een hersenspinsel, zoals Joe's vrouw Clarissa vermoedt? Ziek van liefde is een bijzonder spannende roman, geschreven met groot psychologisch inzicht.

Een roman over stalking, dat kan toch niet meer zijn dan een niemendalletje over een modieus onderwerp zou je zo denken. Maar geef het onderwerp in handen van een echte verteller en je hebt een prachtboek.Het begin van 'Ziek van liefde' is grandioos. Joe Rose helpt samen met een aantal andere toevallige voorbijgangers de bestuurder van een luchtballon die uit de mand is gevallen en in een touw verstrikt over de grond gesleurd wordt. De vier mannen proberen uit alle macht de ballon tegen te houden en het jongetje dat nog in de mand zit te redden. De afloop zal ik niet verklappen.Deze tragische gebeurtenis is voor Jed Parry, ook een van de red-ders, het begin van een grote liefde voor Joe Rose. Hij zet zich in het hoofd dat dit voor-val voorbestemd was door God. Hij vat een obsessionele liefde op voor Joe. Vanaf dat moment schaduwt Jed Parry Joe, hij stuurt hem liefdesbrieven en staat dagenlang voor zijn huis te posten. Het tot dan toe zeer gelukkige huwelijksleven van Joe en zijn vrouw Clarissa komt onder zeer grote druk te staan.McEwan weet de spanning in zijn boek vast te houden door er een tweede laag in te brengen. Tot aan het einde van het boek blijft namelijk de mogelijkheid bestaan dat de stalking door Jed Parry niet echt is, maar louter en alleen bestaat in het hoofd van Joe. Hij gaat raar doen tegenover Clarissa; hij heeft geen enkel bewijs voor de politie, de brieven die hij ontvangt lijken wel heel erg op zijn eigen brieven volgens Clarissa en de ingesproken boodschappen op zijn antwoordapparaat heeft Joe helaas net gewist voordat Clarissa ze kan beluisteren.Het spelletje dat McEwan speelt met de lezer maakt het boek extra aantrekkelijk. Hij weet het boek daarmee uit te tillen boven een simpele beschrijving van een geval van stalking. Er zijn helaas ook een paar minpuntjes te noemen. Als Joe op een gegeven moment een wapen gaat kopen om zich te verdedigen, komt hij bij een groepje criminelen met holistische inslag. Het gesprek is zo hilarisch dat het ongeloofwaardig wordt. Het einde daarentegen wordt gevormd door een appendix waarin zogenaamd wetenschappelijk deze stalkingszaak uit de doeken wordt gedaan. Dat is de vorm van geloofwaardigheid die vooral in de negentiende eeuw aan boeken werd toegevoegd. Beide gedeelten vind ik niet passen in de roman. Dat neemt echter niet weg dat 'Ziek van liefde' een mooi boek is en dat McEwan een schrijver is die je moet volgen.

De auteur

Ian McEwan (Aldershot, 1948) bracht zijn jeugd door in Singapore en Tripoli. Toen hij elf was stuurden zijn ouders hem naar een kostschool in Engeland. Hoewel de school een inspirerende omgeving vormde, miste McEwan zijn ouders en stond hij enigszins buiten het gemeenschapsleven van de andere studenten. Om de eenzaamheid te ontsnappen verdiepte hij zich in de wereld van de literatuur en muziek. Na kostschool had hij een paar baantjes en studeerde eerst aan de Sussex University en daarna aan de Universiteit van East Anglia waar hij als enige de studie creative writing met succes volgde. In 1973 kreeg hij een literair agent en twee jaar later werd hij in één klap wereldberoemd met zijn verhalenbundel De laatste dag van de zomer, die eerst in Nederland verscheen en daarna pas in Engeland. McEwan publiceerde o.a. de verhalenbundel Tussen de lakens en de romans De cementen tuin, De troost van vreemden, De brief in Berlijn en Zwarte honden. In 1998 ontving Ian McEwan de Booker Prize voor zijn roman Amsterdam.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen