Boekverslag : Carl Friedman - Tralievader
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 702 woorden.

Titel

Tralievader



Auteur

Carl Friedman



Jaartal 1e druk

1991



Aantal Bladzijden

119



Wat gebeurt er in het boek?

De vader van Simon, Max en ‘ ik’ heeft in de tweede wereldoorlog in en concentratiekamp gezeten. Hij heeft het er nog dagelijks over hoe slecht het was in het kamp en over hoe het daar was. Dit heeft invloed op de kinderen, want die vinden dat ze ‘ er pas bij horen’ als ze tyfus of longontsteking hebben gehad. De kinderen kunnen geen honger hebben of het slecht hebben, want je wist pas wat honger hebben was als je in een concentratiekamp had gezeten. De kinderen kenen al de verhalen over de SS en over het concentratiekamp en op een gegeven moment beginnen de kinderen zelfs bang te worden dat de SS hun komt halen en dat zij ook naar een concentratiekamp zullen moeten. Daarom begraaft ‘ik’ haar speelgoed, zodat de SS dat niet in kan pikken. Hun vader is geestelijk niet in orde en wordt opgenomen. Hij heeft TBC. Na een tijdje komt hun vader weer thuis.



Waar gaat het boek eigenlijk over?

Het thema is de tijd na de tweede wereldoorlog; concentratiekampen, SS.

‘ Ik heb kamp gehad’ zegt hij. Daar mee onderscheidt hij zich van ons. Wij hebben waterpokken gehad en rode hond. En Simon heeft, nadat hij uit een boom was gevallen, wekenlang in bed gelegen met een hersenschudding. Maar kamp hebben wij nog niet gekregen.’(Blz. 5)

Hij leeft eigenlijk nos steeds achter de tralies van het kamp. Hij heeft alles wat in het kamp is gebeurd nog niet verwerkt.

‘ Dan zegt hij: ‘ ik heb kamp’, alsof de toestand voortduurt. En eigenlijk is dat ook zo. Hij heeft nog steeds kamp, vooral in zin gezicht. Niet zozeer in zijn neus of in zijn mond, hoewel die er groot genoeg voor zijn, maar in zijn ogen.’(Blz. 5)



Vind je het een goed boek?

Ik vind het een heel goed boek. Er wordt goed beschreven hoe die man zich voelt en hoe hij zijn tijd in het kamp heeft doorgebracht. Je kan het niet geloven dat zoiets echt gebeurd is. Dat mensen zoiets hebben mee moeten maken. Het is heel erg goed beschreven. Af en toe is het ook wel zielig.

‘ Sla me maar’, gilt Max tegen mijn vader,’ net als de SS!’ Mijn moeder trekt hem van zijn stoel en begint hem naar de deur te duwen. ‘Schop me maar dood!’ Schreeuwt Max, ‘Vergas me maar!’ Simon knijpt in mijn arm. Hij doet zijn best om niet te huilen. ‘ Toe nou Jochel’, zegt mijn moeder. Zij legt haar hand op de zijne maar hij schudt die af en wrijft over zijn gezicht. ‘Wat willen jullie toch van mij?’, Zegt hij, ‘ Het is al moeilijk genoeg.’(Blz 76).



Morele argumenten: het is waarschijnlijk allemaal zo gegaan in de concentratiekampen. Het was echt zo erg.

Structuur-argumenten: Het boek zit goed in elkaar en het is heel duidelijk geschreven. Het is makkelijk te begrijpen. De gebeurtenissen staan niet door elkaar of zo.

Realistische argumenten: het boek is erg geloofwaardig. Het kan makkelijk zijn dat dat echt zo was in de kampen. Ik weet natuurlijk niet hoe het was in die kampen zelf, maar ik heb er wel dingen over gehoord en gelezen. En voor zover ik weet was het daar echt zo heel erg. Het is ook een autobiografische roman.



Is het onderwerp nieuw voor je?

Nee, het onderwerp is niet nieuw voor me. Op de televisie zie je weleens films over de tweede wereldoorlog en over de concentratiekampen of programma’s er over. En ik heb er ook wel boeken over gelezen. (Bv. Oorlogswinter van Jan Terlouw, geloof ik) Maar het gaat meestal over de gebeurtenissen buiten het kamp. En ik heb nog geen ander boek gelezen waar het zo echt was beschreven. Je kon je inleven in het verhaal en meestal kan dat niet echt. Het wordt echt beschreven hoe het in het kamp was, en de jaren na de oorlog, wat die mensen die opgesloten waren er voor trauma’s aan over hebben gehouden. Hoe het ging in de gezinnen daar en ik heb nog nooit een boek gelezen over de tijd na de oorlog alleen over tijdens de oorlog zelf.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen