Boekverslag : - - Welcome To Sarajevo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 760 woorden.

Welcome to Sarajevo



Zakelijk informatie:



Sarajevo is de laatste jaren nog vaak in het nieuws en dan gaat het niet alleen om een gezellige vakantie.



Tegenwoordig zijn de beelden die we over de stad te zien krijgen enigszins veranderd: de straten zijn leeg (op enkele dode lichamen na), de huizen zijn verwoest en op de achtergrond weerklinken continu geweerschoten, dit komt omdat het in Sarajevo vaak oorlog is tussen de Bosniërs, Kroaten en Serviërs.



Vele ethnische groepen leefden naast elkaar en niet zelden traden mensen van verschillende oorsprong met elkaar in het huwelijk. De grenzen tussen Bosniërs, Kroaten en Serviërs waren dus nooit omheind.



Maar in 1992 kregen ze genoeg van de Bosniërs. Eerst werden ze uit hun werk ontslagen, vervolgens werden ze neergeschoten. De oorlog was begonnen. Sindsdien kregen we bijna dagelijks beelden van deze slachtpartij voorgeschoteld.



En af en toe stuurde we dan wat soldaten of mensen van het rode kruis die kant op om te helpen.

Inhoud:



Michael Winterbottom weet met Welcome To Sarajevo (misschien wel voor het eerst) de mensen te laten zien hoe het echt is in Sarajevo. Hij maakte ook veel gebruik van dezelfde tv-beelden als die we het nieuws te zien kregen. De regisseur smolt dit samen met het waargebeurde verhaal van een in Sarajevo gevestigde oorlogscorrespondent.



Door dit zo te filmen wil hij ons mee laten beleven door de ogen van een getuige hoe het er in Sarajevo aantoegaat.

Het hoofdpersonage denkt dat hij door zijn vele ervaringen niet meer van streek kan worden gebracht door de toestanden die zich in ex-Joegoslavië afspelen.



Toch krijgt hij op een gegeven veel emotie voor de toestanden in Sarajevo. Hij ontfermt zich daar dan over een jong weesmeisje (Emira). Door haar mee te nemen naar Engeland en voor haar te zorgen, draagt hij zo zijn steentje bij tot het oplossen van het probleem, want ze is door haar moeder alleen achter gelaten.



Als hij haar mee naar Engeland heeft genomen gaat hij na een tijdje weer terug naar Sarajevo om daar familie van Emira op te zoeken. Als hij dan in Sarajevo is aangekomen wordt hij eerst door een aantal mensen om de tuin geleid en zo stolen zij wat spullen van hem.



Nadat hij wel de juiste persoon gevonden heeft die weet waar de familie van Emira is gaat hij naar hen toe. Het blijkt dat het de moeder van Emira is die hij gevonden heeft. Zij wil haar dochter weer terug en vraagt aan Michael of ze haar even mag spreken, dus dan bellen ze naar Engeland om even met Emira te spreken.



Maar Emira wil niet met haar moeder spreken, omdat zij haar vroeger heeft achter gelaten en ze wil voortaan liever bij Michael in Engeland blijven. Zo zorgt Michael voor Emira en blijft ze in Engeland wonen.



Doelstelling:



Het doel van de regisseur was om ons te laten zien hoe het er in Sarajevo aan toe ging tijdens de oorlog. En ons ze te laten zien hoe erg het is om daar je ouders in de steek te zijn gelaten en hoe je dan verder moet leven in bijvoorbeeld een weeshuis.



Middelen:



-camerawerk: er zijn als het ware 2 verschillende camerabeelden 1= het waar gebeurde, 2= de tv-beelden die wij ook op tv zagen. Verder zijn de beelden van dichtbij en van veraf gefilmd.



-locatie: de locaties zijn in de stad van Sarajevo, bij het weeshuis en in Engeland

Conclusie:



De conclusie van deze film is dat het heel erg is om een oorlog mee te maken en vooral als je ouders je dan ook nog alleen achter laten. De regisseur heeft ook laten zien dat iedereen wel emoties heeft (het moment dat Michael Emira mee naar Engeland neemt).



Je hebt dus nu een beeld van hoe het er in een oorlog aantoegaat, omdat je er zelf waarschijnlijk nog nooit één zelf hebt mee gemaakt. Ook wil Michael Winterbottom met deze film realiseren: dat iedere kijker zich actief inzet voor het welzijn van deze bevolking.



Of dit daadwerkelijk zal gebeuren, blijft natuurlijk de vraag.



Vergelijkende opdracht:



Ik heb mijn recensie vergeleken met 2 andere recensies.

In grote lijn komt mijn recensie wel overeen met die recensies. De dingen de anders zijn is dat de andere recensies meer zakelijk informatie hebben, want ik weet niet zoveel wat er allemaal om de oorlog afspeelt.



Terwijl ik meer het verhaal in grote lijn heb verteld dan dat zijn doen, want zij vertellen het allemaal veel korter en ik dus veel uitgebreider zodat de lezer(s) ook we(e)t(en) waar het verhaal over gaat. Dit vind ik ook veel belangrijker dan al die zakelijke informatie er om heen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen