Boekverslag : Tessa De Loo - Isabelle
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1066 woorden.

3.1 primaire gegevens van het gelezen werk

Auteur: Tessa de Loo

Titel: Isabelle

Ondertitel: -

Verschenen in: 1983

Aantal bladzijdes: 79 bladzijdes

Leestijd: + 4 uur

Uitgelezen op: 12 juni ’023.2 verantwoording van de keuze vooraf

We moesten dit boek verplicht lezen, dit was niet een vrije keuze, al leek het me trouwens wel een heel boeiend boek. Zulk soort boeken vind ik leuk om te lezen. Van te voren had ik wel een keer de achterkant tekstgelezen. In het beging van het jaar toen alle boeken op de lijst die gelezen mocht worden besproken worden, werd deze ook aangeraden voor mensen die niet zo vaak lazen, omdat dit niet zo’n moeilijk boek was. Dus leek het me ook wel leuk om te gaan lezen. (89 woorden)3.3 verwachtingen vooraf

Ookal moesten we het boek verplicht lezen. Toch leek me het boek heel leuk, want het ging over knap en lelijk. Iemand die lelijk was wilde de knappe persoon lelijk maken zodat ze niet de lelijkste was. Het leek me, na de achterkant gelezen te hebben, ook zeer medelevend, als je het boek zou lezen dat je er helemaal in werd geslepen. Ik dacht dat je dan wilde blijven lezen, ookal lees je normaal niet graag. Ik verwachtte het heel snel uitgelezen te hebben omdat het maar 79 bladzijdes had, maar het is een heel klein lettertype. Een zelfde boek met de titel Isabelle is ook verkrijgbaar van 150 bladzijdes. (110 woorden)3.4 eerste reactie achteraf

Ik vond verschillende fragmenten in het boek vrij spannend: toen Isabelle achterna werd gezeten door twee agressieve honden, toen ze werd opgesloten in de kelder en toen ze een zogenaamde poging tot zelfmoord deed. Ik vond het wel een beetje onrealistisch omdat Isabelle op het einde precies op tijd gered werd. Het verhaal klinkt dan wel echt, maar ik vind het onrealistisch want zoiets gebeurt dus echt nooit in het echt. Ik vond het wel een meeslepend verhaal omdat ik toen de spanning toenam steeds verder wilden lezen, ik wilde niet stoppen omdat ik wilde weten hoe het af zou lopen. Dit verhaal kan ik niet grappig noemen, het was een heel emotioneel gebeuren, vooral als dit in het echt zou gebeuren. Het boek vond ik goed te gebruiken, er zaten niet of nauwelijks moeilijke woorden of uitdrukkingen in. ( 139 woorden)3.5 korte samenvatting van de inhoud

Dit verhaal gaat over de verdwijning van Isabelle Amable, een bekende filmster.

Isabelle verdwijnt op klaarlichte dag in een bergachtige streek in Frankrijk. Alle zoekacties hebben geen resultaat, Isabelle is spoorloos verdwenen. Er is maar één iemand die het zoeken niet opgeeft, de dorpsonderwijzer: Bernard Buffon, hij neemt ook het werk van de politie dus over. Isabelle blijkt te zijn ontvoerd door Jeanne Bitor. Isabelle moet als model staan voor de schilderende Jeanne, die alles schildert wat met dood en verderf te maken heeft. Ze hongert Isabelle langzaam uit door haar geen eten te geven. Jeanne is een oerlelijke vrouw die het op de schoonheid heeft gemunt, want ze vind dat zij door de schoonheid lelijk is geworden. Haar twee agressieve pitbullterriërs zijn haar enige gezelschap, voordat ze Isabelle ontvoerde (met behulp van de honden).

Ondertussen blijft Bernard in de omgeving zoeken naar Isabelle of naar sporen van haar. Hij ontdekt dat ze voor het laatst is gezien door Gaspard Peyrol, een boer die het te druk heeft om veel aandacht aan haar te schenken. Hij komt er achter dat Odile een oude vriendin van Isabelle is en praat met haar over haar jeugd.

Intussen probeert Isabelle op Jeanne in te praten om haar wat voedsel te geven, wat aardig lukt doordat ze al haar acteertalent gebruikt. Daarbij vertelt ze de grootste leugens gebaseerd op de biografie van andere actrices. Zo vertelt ze dat mooi zijn ook zijn nadelen heeft, omdat ze allemaal dezelfde vijand hebben, namelijk de man. Ook vertelt ze dat ze gerespecteerd wordt om haar uiterlijk, en als ze met een eigen idee komt, zeggen ze dat de roem haar naar het hoofd is gestegen. Haar twee huwelijken, de eerste met een wielrenner de tweede met een bekende filosoof, zijn op de klippen gelopen.

Die nacht denkt ze dat ze nu niet alleen staat tegen een mannelijke overmacht.

De volgende dag voelt Jeanne dat het schilderen niks zal worden, en brengt ze samen met Isabelle de ochtend door onder de appelboom, het lijkt net een koffievisite.

Isabelle vertelt dat haar vader is overleden toen ze 12 was en dat haar stiefvader haar toen tot haar 16e misbruikte.

Daarna vertelt Jeanne dat, toen ze jong was, er een keer een jongen logeerde (bij haar broers) die nog niemand had voor een feest. Toen stelde haar broer voor Jeanne mee te nemen. De jongen kreeg toen een hoestbui die pas na een paar minuten over was. Het kostte heel wat kloppen voor hij weer bijgekomen was, vertelt Jeanne.

‘s Avonds, in het café waar Jeanne haar brood verdient, als Bernard haar aanspreekt en vraagt of ze misschien nog wel eens aan Isabelle Amable denkt, schrikt ze. Ze komt erachter dat Isabelle alles gelogen heeft en loopt boos weg naar huis.De volgende morgen moet Isabelle weer poseren en krijgt ze weer geen eten.

Ze vraagt zich af wat ze misdaan heeft, omdat Jeanne opeens weer zo hard is.

Als Jeanne de volgende ochtend Isabelle weer gaat roepen, ziet ze dat Isabelle zich heeft opgehangen aan een zelf in elkaar gezette strop. Ze denkt één ogenblik na, ze zal vertrekken en de schilderijen van Isabelle verbranden.

Bernard, die zaterdag geen les hoeft te geven, gaat weer de bergen in om eens bij Jeanne te gaan kijken. Wanneer hij daar aankomt, ziet hij Jeanne bij een hoog oplaaiend vuur staan. Hij denkt dat hij nu mooi de gelegenheid heeft om een keer binnen te kijken. In de kelder gekomen ziet hij Isabelle hangen en ze zegt zacht: ”Los, los, maak me los.” Nadat Bernard haar heeft losgemaakt en ze een eindje verder zijn, vertelt Isabelle dat de strop van een

ijzerdraad was met touw er omheen gewikkeld zodat je eigenlijk aan je keel hangt in plaats van aan je nek dat is best uit te houden, alleen het moet niet te lang gaan duren. Ze heeft dit truckje geleerd in een film met ketters.

Na opsporingsacties van de politie blijft Jeanne onvindbaar en wordt Bernard beloond met alle werken van Schubert.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen