Boekverslag : William Bell - The Forbidden City / De Verboden Stad
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 804 woorden.

Technische Steekkaartschrijver: William Bell

titel: De Verboden Stad

uitgeverij: Altiora,Averbode

plaats van de uitgave: Apeldoorn

datum van uitgave en van de tweede druk:1991,2de druk:1992

Vertaling: Uit het Engels, door Karel VerleyenKorte inhoud

Aanvang: hoofdpersonage:Alexander ( Alex) Jackson,(degene die het dagboek schrijft)

leeftijd: 17 jaar

nationaliteit: Canadees

korte doorlichting: een verstandige jongen die gefacineerd is door oorlogs-strategieën.

Op school wordt hij nogal als een ‘alternatieve strever’ opgevat, maar dat trek hij zich niet aan.nevenpersonages:zijn vader, Ted Jackson.(Dad)

leeftijd: niet vermeld, ergens achteraan in de 30.

nationaliteit: Canadees

beroep: reporter voor de CBC.

korte doorlichting: Hij is verslaafd aan zijn werk. Hij is nogal een nochalant type met een beetje het ‘eerst doen dan denken’ gedrag van een puber. Daarentegen is hij soms wat te bezorgd om zijn zoon.

Xu Bing-long (Xu)

leeftijd: Geen idee. In ieder geval een volwassene.

nationaliteit: Chinees

beroep: hun gids en tolk, maar ondertussen moet hij een oogje in het zeil houden van de Chinese regering .

korte doorlichting: Hij is trots op z’n nationaliteit. Hij is verstandig ofschoon hij soms wat naïef lijkt (of misschien wil hij dingen niet snappen).het begin29 maart 1989,

Omdat de correspondent in China ziek is krijgt de vader van Alex de opdracht om hem in Beijing te vervangen. Dertig jaar na de ‘Lange Mars’ zijn daar terug wat spanningen. Alex krijgt de kans om mee te gaan en de directrice van zijn school stemt toe, na enig overleg met de vader. Van de leraar geschiedenis moet hij wel een dagboek bij houden (dit boek). Eens daar geraakt Alex in de ban van de boeiende Chinese cultuur en hij en Xu worden al gauw de beste vrienden..

Breuk Een drietal weken nadat Alex in China is aangekomen is er een vreedzame studentenbetoging op het Tien an Menplein. De regering reageert er niet echt op dus beginnen de studenten met een hongerstaking. Alex houdt zich nogal afzijdig ten opzichte van al die heisa. Alex geraakt er stillaan van overtuigd dat de studenten met recht en rede opkomen voor hun rechten. Het begint echter allemaal nadat Gorbatsjov op bezoek is gekomen en heel het plein vol met hongerstakers lag. De regering is daar niet echt blij mee en dus valt het leger binnen om de betogers met ‘lichte dwang’ te verdrijven.Dynamiek Nadat Alex door allerlei omstandigheden in het heet van de strijd is beland wordt hij door een Chinees gezin opgevangen.Zij verzorgen hem goed en bedenken voor hem een plan om naar de ambassade te vluchten op voorwaarde dat hij alle opnames op band en video mee naar buiten smokkelt.

Zo gezegd, zo gedaan.

Evenwicht Na vele spannend avonturen om de soldaten te ontwijken lukt het hem uiteindelijk. Hij is er in geslaagd veilig terug te keren en de opnames mee naar buiten te smokkelen.Slot Als ze thuis zijn begrijpt Alex dat oorlog wat meer is dan pionnen verzetten op een schaakbord. Z’n vader ziet nu ook in dat er belangerijkere dingen bestaan dan de voorpagina of het nieuws halen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen