Boekverslag : Anne Frank - Het Achterhuis / Het Dagboek Van Anne Frank
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1229 woorden.

Titel

Het Achterhuis



Auteur

Anne Frank



Titelverklaring

Het Achterhuis is de plaats waar Anne Frank tijdens de bloederige en oorlogvoerende jaren 40- 45 haar tijd doorbrengt. Ze schrijft er voornamelijk dagboekbrieven over deze wrede en koelbloedige oorlog.



Plaats

In het Achterhuis. Dit huis kun je nu als museum bezoeken in de Prinsengracht 263 in Amsterdam/



Personages

Hoofdpersonage: Anne Frank: Wat ik kon herkennen uit het boek is dat Anne 2 verschillende kanten heeft. Een rusitge, stille Anne die veel over het leven nadenkt en een vrolijk Anne die het gevoel heeft dat ze niet serieus genomen wordt. In het algemeen was Anne heel erg geliefd op schol en behaalde goede schoolresultaten. De relatie tussen Anne en andere personen is heel wisselvallig. De ene keer kan ze zeer goed met haar vader , Pim, opschieten en de andere keer baalt ze ervan dat hij niet wil luisteren. Edith, de moeder van Anne en Margot, en Anne hebben geen goede moeder- dochterrelatie, dit kan je duidelijk vaststellen uit de dagboekbrieven.

Mevrouw van Daan loopt altijd te klagen en probeert ruzie te schoppen met iedereen wanneer ze haar eigen wil niet krijgt.

Peter, de zoon van de familie Van Daan, is van Anne gaan houden en zou alles voor haar willen doen, zodat ze toch een beetje gelukkig was tijdens deze haatdragende periode.



Samenvatting

dit interessant en leerzaam verhaal verloopt als volgt:

Anne Frank, een joods meisje, moet in de Tweede Wereldoorlog onderduiken, vergezeld door haar ouders en haar oudere zus. Samen met de familie Van Daan trekken zij in het Achterhuis. Een woonhuis dat zich bevindt achter het kantoor van haar vader en medewerkers bevindt. Met een vernuftig gemaakt mechanisme van de draaiende boekenkast wordt het Achterhuis zeer goed verborgen voor de buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van vader, Koophuis, Miep en Elly en anderen helpen waar ze kunnen. Ze kopen met clandestien verkregen distributiebonnen eten en af en toe kleding. Dit is zo'n beetje de situatie waarin Anne verkeerd als zij in haar dagboek schrijft. Ze vertelt hoe moeilijk het is om een dag nuttig bezig te zijn, zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magazijn en die mogen hen absoluut niet horen. De WC mag niet worden doorgetrokken, er mogen geen kranen lopen, ... .Ze leert veel, is altijd bezig met het maken van huiswerk. Pim helpt haar zoveel hij kan. Later gaan ze ook wat werk doen voor het kantoor: brieven intikken, en dingen over de administratie ven hat kantoortje. Anne schrijft ook dat ze vaak bang is als ze 's nachts op straat bombardementen hoort. Ze schrijft ook over de familie Van Daan. Pa en ma Van Daan maken veel ruzie, meestal over onbenullige dingen. Anne ergert er zich vaak aan en schrijft dan ook dat het heel moeilijk is om niet te laten merken dat ze Mevrouw Van Daan niet aardig vindt, want dat zou de jaloerse, onplezante sfeer bevorderen. " Het is zo moeilijk om de hele dag met mensen om je heen te leven die je nietbegrijpt en die voortdurend ruzie maken over de stomste dingen, " schrijft ze. Peter is de enige die haar begrijpt en ze gaan van elkaar beginnen te houden. Dit is, na zo'n lange tijd, eens een leuke periode voor Anne. Anne vindt dat haar moeder haar niet begrijpt en dat Margot, net als haar moeder is, te rustig, te braaf. Soms zijn er dan ook heftige en kwetsende pesterijen tussen beiden. Pim wil moeder verdedigen en weigert om te luisteren naar Anne. Ze voelt zich vaak alleen.



Favoriete pasages

Hoewel Anne Frank op haar verjaardag niet kan weten dat zij een maand later moet onderduiken, begint zij haar dagboek met de volgende veelbetekende zin:

- 12 juni 1942-

Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog nooit aan iemand gekund heb en ik hoop dat je een grote steun voor me zal zijn.




Twee maanden later in haar schuilplaats shrijft ze:

- 28 september 1942 -

ik ben o zo blij dat ik je heb meegenomen.




Anne Frank gebruikt het dagboek niet alleen om haar dagelijkse gebeurtenissen in te schrijven. Zij plakt er ook vanalles in en schrijft daar commentaar bij.

Anne Frank zou vanuit het Achterhuis graag met iemand corresponderen. Dat is te gevaarlijk. Daarom verzint zij denkbeeldige vriendinnen aan wie zij brieven in haar dagboek schrijft. Na ongeveer een jaar kiest ze één van haar denkbeeldige vriendinnen om haar dagboekbrieven aan te richten. Deze vriendin heeft Kitty. Anne Frank probeert ook het dagelijks leven in het Achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. soms zijn er spannende gebeurtenissen te vertellen, bv. bombardementen en inbraken midden in de nacht. Al oefenend slaagt ze er in het positief en negatief van de onderduikers op een eerlijke en soms ook op een komische manier te beschrijven.

Anne Frank heeft ook een kritische blik niet alleen voor anderen, maar ook voor zichzelf:

15 juli 1944

Lieve Kitty,

ik kan me bij al mijn handelingen bekijken, alsof ik een vreemde was. Helemaal niet voor ingenomen of met zak vol verontschuldigen sta ik dan tegenover de Anne van elke dag en kijk toe wat die goed en slecht doet.

In maart 44 komt er op de vrije radiozender Oranje vantui Engeland een oproep om na de oorlog voor de geschiedschrijving dagboeken van gewone burgers te verzamelen. Dan besft Anne dat haar dagboek misschien wel interessant voor anderen zou kunnen zijn. Ze vat een plan om haar dagboek te bewerken tot een echt boek.



29 maart 1944

Lieve Kitty,

gisterenavond sprak minister Bolkerstein voor de Oranjezender ervoer dat er na de oorlog een inzameling van dagboeken en brieven van deze oorlog zou worden gehouden. Stel je eens voor hoe interessant het zou zijn als ik een roman van het Achterhusi zou uitgeven.

Haar dagboek nog een helemaal doorlezend denkt Anne wekenlang na over haar plan een boek over het Achterhuis te schrijven.



11 mei 1944

nu over iets anders: je wwet allang dat mijn liefste wens is dat ik eenmaal journaliste en later een beroemde schrijfster zal worden.Na de oorlog wil ik in ieder geval een boekgetiteld het Achterhuis uitgeven. Of dat lukt blijft ook nog de vraag, maar m'n dagboek zal daarvoor kunnen dienen.

anne begint haar dagboek te herschrijven. Ze heeft het niet af als op 4 augustus 1944 de politie het Achterhuis binnenvalt. ze wordt meegenomen, haar dagboek blijft achter. In 10 weken van 20 mei tot 4 augustus herschrijft Anne een groot deel van haar dagboek. Vooral het begin verbetert ze sterk. Ondertussen schrijft ze ook verder in haar gewoon dagboek. Het herschrijven werd afgebroken door de arrestatie op 4 augustus 1944. anne heeft dan 321 losse vellen overgeschreven.



slotwoord: boek p .273.



Eigen mening

Ik vond het één van de mooiste boeken die ik gelezen heb doordat Anne de oorlogstoestanden uitvoerig beschreven heeft kan ik me zeer goed inleven in een periode van met beelden uit Kosovo.

Ik ben ervan overtuigd dat indien Anne de oorlog overleefde zij één van de beste journalisten uit die periode zou geworden zijn.

Ik raad allen aan dit boek eens te lezen, want het is de moeite waard.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen