Boekverslag : - - Reinaert De Vos
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1279 woorden.

Dit zijn opdrachten die horen bij een boekje speciaal voor de tweede fase over Reinaert de Vos.REINAERT DE VOS

Opdracht A1) Lezen was in de middeleeuwen vooral luisteren. Daarom kozen veel schrijvers ervoor om de gegevens die tegenwoordig op de omslag van een boek staan of vooraf geplaatst worden, aan het begin van een verhaal op te nemen, dit noem je een proloog. De luisteraars kregen immers het boek zelf niet in handen, want alleen de minstreels of sprooksprekers lazen de boeken om ze te kunnen vertellen.2) Deze dieren dienen een klacht in: Isengrijn de wolf, Courtois een hondje, Pancer die een klacht namens Cuwaert indient en Cantecleer de haan. Cantecleers aanklacht geeft de uiteindelijke doorslag van de vervolging van Reinaert de vos.28) In de derde daging wordt Grimbeert niet verleid door de praatjes van Reinaert. Reinaart gaat uit vrije wil met Grimbeert mee en dat was niet zo bij de anderen. Reinaert wordt bang en bij de andere twee dagingen niet. Daarom legt hij nu een biecht af en mag Grimbeert hem straffen. Er gebeurt niks met Grimbeert omdat hij niet werd verleid door Reinaert.40)Reinaert draait de rollen om door zijn oom Isengrijn te beschuldigen. Hij zei dat Isengrijn een bond had gesloten en dat ze samen eten zouden verdelen, maar dat Isengrijn altijd het minste overliet voor hem. Maar dat hij dat niet erg vond omdat hij zoveel van zijn oom hield. Verzen 2095 tot en met 2130. Reinaert zei ook dat degen die een aanklacht tegen hem ingediend hadden een moordaanslag op de koning aan het voorbereiden waren. En Reinaert verteld dat hij de moordaanslag probeerde tegen te houden. Verzen 2145 tot en met 2295. Doordat Reinaerd de moordaanslag tegen hield heeft zijn vader zichzelf verhangen Vers 2481. Door dit alles gaan de koning en koningin Reinaerd vertouwen53)Er is geen happy end. Nobel hoeft niet te rekenen op lof. De rechtsorde is beschaamd. Want Belijn wordt ook gestraft, terwijl iedereen weet dat hij niet schuldig is. Reinaert wordt vogelvrij verklaard met de rest van zijn familie. Dus voor hen loopt het ook niet goed af. Door de listen van Reinaert zijn de dieren met hun slechte eigenschappen geconfronteerd. De honger naar voedsel, geld en status. Uiteindelijk is de situatie slechter dan voordat Reinaert gedaagd werd.

Opdracht B11)”Ik heb een uitdrukkelijk verzoek voor boerenkinkels als dwazen dat als zij komen luisteren naar de voordracht van deze verzen –die voor hen geen enkel nut hebben- zij ze onaangetast laten!” Dit is een verwijzing dat er geen leuk dingen met deze mensen gaan gebeuren in het boek, dat ze op een komische wijze zullen worden afgeschilderd. Degene die “graag de eer hoog hooghouden, die met grote inspanning proberen zo hoofs mogelijk te leven” zullen ook komisch worden afgeschilderd (denk aan de pastoor), want dit is een ironische toon.19) Ik denk dat er geen honing in de boom zat omdat Bruun merkte dat hij bedrogen was toen hij in de boom vastzat. Dan denk ik dat er dus geen honing in zat, want Bruun had ook nog kunnen denken dat hij niet expres in de boom werd gelokt maar dat hij gewoon onvoorzichtig had gedaan en daardoor vast was komen te zitten. Ook lijkt het mij heel onwaarschijnlijk dat er honing in een boom zit. De honing zit in de bijenkorf en die hangt aan een boom niet erin. Als er dan toch heel misschien een honing korf in de boom had gezeten dan hadden er wespen om heen moeten zoemen en dan had Bruun toch veel voorzichtiger gedaan want wie wil er nou gestoken worden door een wesp? Reinaert had gewoon bedacht dat die boom een goede plek was om Bruun in vast te zetten. Vlak bij het dorp zodat de mensen hem wel zouden doden. En hoe kan Reinaert weten waar honing is? Hij eet nooit honing dus gaat er ook niet naar op zoek. Daarom denk ik dat er geen honing in de boom zat.32)Bij Bruun was het een excuus om niet te hoeven komen naar de koning. Reinaert zei namelijk dat hij erge pijn in zijn buik had en dat dat door het eten kwam. Toen draaide hij het om in een list door te vertellen dat het honing was waar Bruun heel erg van houdt. Bij Tibeert zegt Reinaert dat het al laat is en dat Tibeert mocht blijven slapen om de volgende dag naar de koning te gaan. Maar zij moesten natuurlijk wel eten. Reinaert bood Tibeert honing aan, maar Tibeert lustte dat niet, wat Reinaert best wist. Toen zei hij dat er in de schuur van de pastoor muizen waren wat Tibeert heel graag lust en toen kwam Tibeert in de val te zitten door de strik van de pastoor.

Vragen en opdrachten over het hele verhaal64)Mensen van lage stand blz. 36, daar staat dat Willem die mensen met plezier beschrijft als

Afzichtelijke mensen. Ze kunnen niet vechten en ze hebben rare namen. In de proloog wordt deze mensen ook aangeraden om niet te luisteren.De lage geestelijke blz. 38, daar staat dat de lage heiligen mensen zonden kwijtscholden.

Willem neemt deze stand onder het vuur door de pastoor te laten zeggen: degene die zijn

vrouw red uit het water mag een jaar lang straffeloos zondigen. Ook schrijft Willem dat de

pastoor naakt uit zijn bed komt blz. 50 en niets aantrekt als hij naar zijn schuur gaat. Daar

wordt zijn ‘klepel’ zoals Willem het omschrijft afgebeten.De geestelijken Ho 9, daarin staat hoe dom Belijn is door in de list van Reinaert te trappen en uiteindelijk wordt hij lijfeigene. Dus Willem zet hen ook voor schut.De adel, dit wordt het hele verhaal door voorgesteld door de koning en de twee dieren die in de list van Reinaert trappen, Bruun en Tibeert. Zij waren alle drie in de list getrapt van Reinaert en kapot gemaakt. Zo zette Willem hen ook voor schut.Eigenlijk werd iedereen voor schut gezet behalve de burgerij.

65)a. Reinaert: Sluw, egoïstisch

Nobel: begerig naar geld

Bruun: begerig naar eten

b. vos:

- een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken = mensen veranderen niet gauw

- men moet vossen met vossen vangen = tegen slimme mensen moet men slimheid gebruiken

- als de vos de passie breekt, boer, pas op je ganzen = pas op voor huichelaarsleeuw:

- een leeuwenhuid aantrekken = zich moedig voordoen

- met het leeuwenmerg der oudheid opgevoed = klassiek opgevoedbeer:

- beer op sokken = plomp iemand

- ongelikte beer = onbehouwen iemand

- op de beer = op de bof

c. De vos staat voor sluw en slim en gemeen. Daar stond hij voor in de tijd dat die spreekwoorden ontstonden en nu nog steeds. Daarom is Reinaert ook een vos. Reinaert had alle eigenschappen die een vos ook bezit volgens onze denkbeelden. Bij de leeuw had ik niet echt dat moedige er in terug gezien. Hij wilde meer de vrede bewaren en de wet goed, eerlijk en oprecht uitvoeren. Maar later dan wordt de verleiding naar geld te groot en als Nobel dan toch zijn gezicht verliest probeert hij die te redden door te spelen met de wetten en het recht. Deze spreekwoorden komen niet echt tot uiting bij dit verhaal. Maar het is wel zo dat de leeuw als machtig dier wordt gezien en de koning der dieren wordt genoemd. Daarom heeft Willem waarschijnlijk als een koning een leeuw gebruikt. De beer was wel een beetje onfatsoenlijk. Toen Reinaert zei dat hij honing had vroeg Bruun gelijk waar en wilde hij het gelijk opeten. Hij was zo wellustig naar de honing dat hij niet eens de list doorzag.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen