Boekverslag : Jaques Weijters - Dood Spel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1436 woorden.


A. Zakelijke gegevens

n Titel van het boek Dood spel

n Naam van de auteur Jaques Weijters

n Naam van de uitgever Elzenga

n jaar van verschijning 1997

n Datum van verslag 17-10-2002B. Korte uitleg waarom ik het boek heb gekozenIk heb dit boek gekozen omdat de titel mij aan sprak. En mijn zus zei dat dit een leuk boek was.

Het aantal pagina’s sprak mij ook aan. Een dik boek lezen vind ik niet makkelijk en daarom wilde ik dit boek wel lezen.C. Bespreking

1 De hoofdpersoon

a. Wie is de hoofdpersoon?

De hoofdpersoon van het boek zijn Elvis.

Elvis Helmer is 16 jaar. Hij maakt in zijn vrije tijd foto’s van voetbalwedstrijden. Hij wil later fotograaf worden, net zoals zijn vader. Doordat zijn vader dood is en zijn moeder niet meer met hem praat, voelt hij zich erg eenzaam.

b. hoe zien de hoofdpersonen er uit?c. wat is het belangrijkste probleem van de hoofdpersoon?

Elvis grootste probleem is dat zijn vriendin tijdens een ramp in een voetbalstadion dood is gegaan. Ook zijn er problemen met zijn ouders: Zijn vader is 4 jaar geleden overleden en zijn moeder negeert hem. Ze kijkt niet meer naar hem om en hij moet alles zelf doen.d. wordt het probleem opgelost? Hoe?

Het probleem wordt opgelost als Elvis dood gaat. Hij ziet zijn vader en Renee, Johny en de vriendin van Elvis vader, Felix. Elvis gaat dood als er weer een rel uitbreekt in het voetbal stadion hij valt met zijn hoofd tegen een betonnen muur.

2 De andere personen

a. wie zijn dat?

Felix Helmer: hij is de vader van Elvis en is omgekomen in een stadion ramp 4 jaar geleden.Renee: Renee is de vriendin van Elvis hij ziet haar tussen het publiek staan van een voetbal wedstrijd. Als ze elkaar ontmoeten worden ze hevig verliefd.Johny: hij is de ex-vriend van Renee. Hij is omgekomen in een voetbal wedstrijd en Elvis zag hem ook op de foto’s die hij 4 jaar later maakte van een voetbalwedstrijd.Oriana: Zij is de minnares van de vader van Elvis zij lijkt erg veel op Renee volle ze heeft lippen beetje en is klein van stuk.De moeder van Elvis: Na de dood van de vader van Elvis is het nooit meer goed gekomen zijn moeder is altijd boos en onvriendelijk en als ze ontdekt dat haar man nog leeft wordt ze gek.

b. Zijn zij helpers of tegenstanders van de hoofdpersoon?

Alleen de moeder van Elvis is geen helpster. Zij doet altijd kattig tegen hem. De andere personen helpen Elvis wel. Johny draagt Renee maar de parkeerplaats. Nadat ze was omgekomen tijdens de stadionramp.

3. Plaats: wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich in 1989 af. Dat kun je opmaken uit het gegeven dat de vader van Elvis en Johny, 4 jaar geleden waren overleden, en dat was in 1985.

4. tijd: waar speelt het verhaal zich af

Waar het verhaal zich afspeelt wordt niet vermeld, maar wel, dat het de thuisplaats is van voetbalclub ‘Hellas’. Het speelt zich ook af en toe bij Elvis thuis af, maar voor het grootste deel in de stad of in het voetbalstadion.5. Verhaalsoort. Wat voor soort verhaal is het boek

Het verhaal is in romanvorm geschreven.

een Korte samenvatting

Het verhaal gaat over een 16-jarige jongen. Zijn naam is Elvis. Zij vader was vroeger sport fotograaf en is tijdens een voetbalstadion-ramp omgekomen. Elvis is nu ook sportfotograaf. Hij wil graag zijn vader opvolgen. Tijdens een voetbalwedstrijd ziet hij Renee door zijn telelens. Elvis is onder de indruk van haar en zoekt contact. Ze worden heftig verliefd op elkaar. Elvis denkt dat hij op de foto’s die hij gemaakt heeft van Renee zijn vader ziet. Eigenlijk gelooft hij dat niet. Zijn vader is toch dood? Dan gaan Renee en Elvis samen naar een voetbalwedstrijd. Elvis gaat foto’s maken en laat Renee achter op de tribune. Er ontstaat een rel op de tribune waar Renee zit. Er vallen veel doden en gewonden. Renee wordt door een jongen naar de hulpverlening gedragen. Elvis rent er achteraan. Renee blijkt dood te zijn. Later herkent Elvis op foto’s die hij bij Renee’s moeder bekijkt, de jongen die haar had weg gedragen. Het was Johny. Elvis schrikt daarvan: Johny was namelijk ook omgekomen bij een stadionramp, dezelfde als waarbij zijn vader was omgekomen. Renee had hem dat verteld. Elvis wil nog maar een ding: dat is bij Renee zijn. Hij opent zelfs het graf van Renee om bij haar te gaan liggen. Hij krijgt de schrik van zijn leven als het graf leeg blijkt te zijn, net zoals het graf van zijn vader en Johny. Dan maakt het verhaal een rare sprong en gaat verder bij de zoektocht van Elvis naar zijn vader, Johny en vooral Renee. Hij gaat naar het voetbalstadion van Hellas waar Renee is omgekomen. Weer breken er rellen uit…..nu wordt Elvis zelf slachtoffer van de voetbalramp. Hij denkt dat hij gewond is en terwijl hij ligt te wachten op hulp voelt hij zich wonderlijk licht. Dan ziet hij Renee aankomen die hem optilt en meeneemt.

7. Een beschrijving van je leeservaring

Ik heb dit boek veel plezier gelezen. Wat mij erg aansprak waren de onverwachte dingen die gebeuren. Daarom werd het ‘n spannend boek. Ook was het taalgebruik niet moeilijk.8. Verwerkingsopdracht

EEN BRIEF AAN DE HOOFDPERSOON

Beste Elvis,ik vind het heel verveld voor je dat je vader en je vriendin hebt verloren. Maar dat is nog geen reden om zelf moord te plegen. Door bij Renee in het graf te gaan liggen.Ik zou naar de politie gaan om aan giften te doen dat de graven leeg waren en wachten op een logische verklaring. Maar wat er op de foto’s stond had ik ook aan de politie laten zien. Misschien hadden zij het adres van die dubbelgangers kunnen achterhalen. Als die dubbelgangers niet zouden bestaan, dan wist je zeker dat er iets ‘geks’ aan de hand was. Dan had je ook hulp kunnen inroepen van mijn oom. Die is medium. Dat is iemand die in contact staat met mensen die dood zijn. Hij had je misschien kunnen helpen met je probleem.

Jammer dat je niet meer respect voor je moeder getoond hebt. Ze had het ook moeilijk met de situatie.Veel plezier in de hemel met je vader en met Renee en doe haar de groeten.Vriendelijke groet,

René Wauters

D. Informatie over de auteurn Een korte levensbeschrijving van Jaques WeijtersJaques Weijters

Hij zegt niet alles te durven vertellen over wat hij in zijn 'bovenkamer' (zijn hoofd) tegenkomt. Mensen kijken gauw een andere kant op als ze hem zien aankomen, honden beginnen te janken en stuiven weg als hij in de buurt komt.

Katten sluipen sissend en met hoge ruggen weg.

Zelfs de vampiervleermuis die hij als huisdier wilde houden, is krijsend van angst gevlucht. Als je hem vraagt wanneer hij is geboren, noemt hij altijd dezelfde dag (11 maart), maar altijd een ander jaartal. Nog geen week geleden kwam hij met een houten beeldje uit de 15e eeuw aan (zie foto). Een jeugdfoto', noemde hij het en het leek verduiveld goed op hem. Tijd bestaat niet, is een van zijn uitspraken. Het is een getikt verzinsel. Aardig om aan muren, torens en polsen te hangen. Hij draagt zelf nooit een horloge en beweert nooit kind geweest te zijn.

Als hij ergens is, wordt hij toch nooit meer dan een schim van aanwezigheid. Hij komt, maar blijft ook ergens anders.

Als hij weer vertrekt, blijft zijn schaduw in een hoek achter.

Een hoek, die daardoor donkerder is dan de andere hoeken.

Als de schaduw uit zijn hoek komt, weet je dat hij er zelf ook zo aan komt. Vermoeiend, verzucht hij wel eens, om altijd ergens anders te zijn dan waar je bent. Hij noemt zich ook wel Jakkes, Jakes of Jars. Alsof hij meer dan één persoon is, die Jaques 'de Wazige' Weijters.

Wat voor soort boeken schrijft deze auteur vooral?

Jaques Weijters schrijft voornamelijk maar griezelboeken.Andere boeken die deze auteur schrijftn Ontvoerd!

n Het beeld van de tovenaar

n We komen weer in de krant

n De spiegel blijft leeg

n De doolhof van de schim

n Soepfeest

n Er drijft een jongen op zee

n De vloek van het koningsgraf

n Niet meer bang

n Aardige moordenaars

n Dansen tegen het dreigende

n Joost jankgezicht

n Hoe verstop je een paard

n Jij bent van mij!

n Verborgen voetbaltalent

n Ik wil jou!

n Doe wat de clown zegt

n Ik wil dansen met jouw

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen