Boekverslag : Henriette Van Eyk - De Kleine Parade
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 841 woorden.

Titel

De kleine parade



Auteur

Henriëtte van Eyk



Jaar van uitgave

1932



De auteur

Henriëtte Catharina Maria van Eyk werd op 15 februari 1897 in Amsterdam geboren. Ze kwam uit een welgesteld gereformeerd milieu, maar na de scheiding van haar ouders had ze een arm leven samen met haar moeder en haar broer Bert. Ze ging Biologie studeren, maar tijdens een langdurige ziekte, ontdekte ze dat ze schrijverstalenten bezat. Ze heeft na deze ziekte haar studie afgebroken. In 1932 kwam haar 1e boek uit; Gabriel en in 1937 ontving zij de C.W. van der Hoogtprijs.



In 1933 trouwde ze met Edoart de Nève, met wie ze een korte tijd in Londen gewoond heeft. Na de 2e wereldoorlog scheidde ze weer, ze ging toen een relatie aan met Simon Vestdijk. In 1980 ontving Henriëtte de Jacobson-prijs. Op 21 november 1980 overleed ze in haar geboorteplaats, Amsterdam.



Samenvatting

Dit boek bestaat uit een serie verhaaltjes, hieronder zijn er een paar samengevat:



Therèse gaat samen met Betty een Frans examen doen, ze gaan met de trein. In de trein komen ze een rare man tegen, die ze helemaal uitlachen. Vervolgens komen ze bij het examen, en dan blijkt de examinator die rare man in het ruitjespak te zijn.



Therèse organiseert een feest ten bate van de stormslachtoffers. Het is niet geheel duidelijk welke storm, maar de geeft niet, als het feest er maar komt. Op een gegeven moment moet wordt iedereen "berooft" en ze kunnen hun spullen dan later weer terugkopen. Op deze manier willen ze geld inzamelen. Maar iemand anders dan gepland zamelt alles in, en gaat ermee vandoor. Het is Jozef, hij wordt uiteindelijk wel gepakt.



Therèse heeft een weddenschap om een Greyhound, ze vindt dit hele mooie honden. Ze moet bewijzen, dat iemand van beneden de adelijke stand haar lief kan hebben, en met haar zou willen trouwen. Therèse versiert Dhr. Ankerblom door bij hem in de bus te gaan zitten. Hij komt een paar keer bij haar thuis, en uiteindelijk doet hij haar een aanzoek. Hij komt aan de deur, maar de vader van Therèse doet open en hij wordt afgewezen en weggestuurt door hem.



Er is een verjaardag, en Gerard (voor Betty een goede partij om te trouwen) komt ook. Hij is van adellijke Franse afkomst. Gerard is gek op sardientjes, deze worden dan ook besteld, maar ze komen niet. Betty en Therèse besluiten ze zelf te gaan halen. Dan missen ze de bus, en gaan ze in de bioscoop zitten. De blikken blijken geluid te maken, en uiteindelijk is het zo dat er verzamelde sprinkhanen in de blikken zaten. Deze waren van de zoon van de vishandelaar.



Therèse koopt een toque in een winkel. Ze vindt dat daar een raar meisje achter de kassa staat die vast niet helemaal gezond is. Ze wil "hulpvaardig zijn", door de lagere klassen toch een beetje te helpen. Therese en gravin Knal van Hoevelaecke zorgen ervoor dat Emerentia in een soort tehuis/gesticht mag wonen. Therèse krijgt iets met Matty. Emerentia ontsnapt en gaat er met Matty vandoor, zodat Therèse weer alleen is.



Titel

Het boek is een parade van verhalen, dat zo achterelkaar aan komt.



Motto

Dit boek heeft geen motto



Thema

Hoe achterlijk het is dat er verschillende standen zijn, en dat Therèse zichzelf zo geweldig vindt, omdat zij tot de hogere klasse behoort. Maar ze zet zichzelf behoorlijk voor schut.



Idee

Henriëtte van Eyk wil met dit boek de adellijke stand belachelijk maken. Ze vindt het onzin dat er verschillende klassen zijn.



Motieven

· Klasse verschil (er zijn verschillende klassen, Therese laat dit duidelijk merken) ·

Schijn liefde (het komt een paar keer voor dat men zegt dat mensen bij elkaar horen, dat ze goede partij voor elkaar zijn, maar dit is niet zo)



Karakters

Therèse Beatrix Wentinck (MET CK!): hoofdpersoon. Ze beleeft allerlei zaken, die op een humoristische wijze in het boek verteld worden. Ze vindt zichzelf geweldig, en kijkt neer op "het gewone volk". Zelf is ze namelijk van een hoge stand, en ze is ook egoïstisch.



Betty: vriendin van Therèse, komt in sommige verhaaltjes voor, en ze doen dan alles samen.



Gravin Knal van Hoevelaecke: lieve oude dame, vol grijze haren en juwelen. Therèse kan goed opschieten met haar. Ze regelt ook weleens dingen voor Therèse.



Mening

Het is een interessant boek, grappig om te lezen hoe iemand van adel zichzelf zo voor schut kan zetten. Het begin is alleen wat verwarrend, ik dacht namelijk wat een raar verhaal, maar het bleken allemaal losse korte verhaaltjes te zijn. Wat jammer is, is het feit dat je aan het lezen bent en je afvraagt waar het nou eigenlijk over gaat.



Zinnen

PAG 10, rg 01: Betty en ik......werken. Alleen maar luxe!!

PAG 13, onder ltst al: Toen ik klaar was met......Pascal Wijs doen tegenover Ruitjespak

PAG 41, laatste alin: Ik wist toen eigenlijk.....iemand Ze verlaagt zich tot de lagere klasse

PAG 76, midden: Wat betekent......boekje ze dwingen respect af met rijkdom

PAG 169, onder: Ik droeg een.......niets Ze zegt vaak wat ze wel niet voor duurs draagt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen