Boekverslag : Willy Spillebeen - Doornroosjes Honden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1198 woorden.

1. Leeservaring:Titel : Doornroosjes Honden

Auteur: Willy SpillebeenLeven en werk van de auteur:Willy Spillebeen kan zich sinds 1988 volop met schrijven bezighouden. Hij is in de letteren dan ook een duizendpoot. Hij schrijft romans, gedichten, essays, poëziekritieken en maakt vertalingen. Als poëzierecensent levert hij bijdragen voor een heel aantal tijdschriften en hij zetelt in verschillende letterkundige verenigingen. Bovendien verzamelde Spillebeen een indrukwekkend aantal bekroningen voor zijn werk. Sommige van zijn boeken voor volwassenen worden vaak door jongeren gelezen, zoals bijvoorbeeld Doornroosjes honden. Een pluisje van de zee is zijn bekendste jeugdboek.2 Verhaallijn:Cindy is een meisje die mentaal achterlijk is. Haar moeder die werkt als prostituee, geeft heel weinig aandacht aan het kind. Ze begrijpt ook niet haar leefwereld. Cindy vertelt haar leven hoe zij het beleeft en observeert de dingen waarbij de meeste mensen niet eens bij stilstaan. Ze was acht jaar toen haar vader uit haar leven verdween, negen jaar toen Tristan kwam en ging,( niet alleen haar hond maar waarschijnlijk ook één van de dingen waarvan ze het meeste hield) tien jaar toen Ibrahim, de vaste vriend van haar moeder, in haar leven verscheen en eveneens verdween. Deze drie gebeurtenissen, die voor Cindy alle een afscheid betekenen, zijn het belangrijkste in haar korte bestaan.

3 verhaalanalyse- verklaar de keuze van de titelIk zou niet juist weten wat Willy Spillebeen bedoelde met deze titel, maar ik heb wel een vermoeden. Je moet zeker het hele boek gelezen kunnen hebben, om deze titel te verklaren. “ Doornroosjes” heeft hij gekozen omdat Cindy, nadat ze zoveel had meegemaakt weg wou van de wereld en ze nam de slaappillen van haar moeder zodat ze eeuwig kon slapen, wachtend tot een prins haar komt kussen, en dit komt overeen met het sprookje van Doornroosje.

“ Honden” is waarschijnlijk genoemd naar de hond van Cindy ( Tristan ), die een belangrijke rol heeft in dit boek.1. Thematiek: Wat is het thema van het verhaal?

2. Zijn er nog belangrijke thema’s of subthema’s?

3. Gaat het om een thema dat kritisch benaderd worden?

4. Ga je akkoord met het standpunt dat in het verhaal ingenomen wordt?1. Thema : Een korte levensverhaal van een mentaal achterlijk kind, die de belangrijkste dingen uit haar leven beschrijft.2. Subthema’s: de seksuele affaires van haar moeder, de reis naar Spanje, ….3. Het thema is kritisch benaderd door “ DE MORGEN”, “ KNACK”, “ DE STANDAARD” , …en hierdoor is het boek ook geselecteerd geweest als beste literaire inleving voor de leefwereld van een metaal achterlijk kind.4. het standpunt is niet echt duidelijk in dit boek, het is wel iets waarin je je kunt inleven in de gedachtewereld van de personage van het verhaal.Tot welk genre behoort het verhaal

DramareeksPersonagesWie is het voornaamste personage?

Zijn er ook andere belangrijke personages?

Vertel wat je te weten komt over het hoofpersonage: “ milieu, ideeën, opvattingen, invloed op andere personages …Voornaamste personage: Cindy

Andere personages: De moeder van Cindy, Tristan de hond en IbrahimHet hoofdpersonage, Cindy, is een mentaal achterlijk kind van 10 jaar, die een andere kijk heeft op de wereld dan de meeste mensen, ze is zeer gehecht aan haar pop Harlekijn en haar hond Tristan.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?Het verhaal speelt vooral af in het huis van Cindy, maar de gemeente of het land wordt niet bepaald gegeven in het boek. Ook de reis naar Spanje is ook een deel van de plaats.Wie verteld het verhaal? Door wiens ogen beleven we het verhaal?Het verhaal wordt verteld door Cindy.4. opbouw1. Waar begint het verhaal? Midden in een handeling op is er een aanloop?

2. Wat is het probleem waarmee de hoofdpersoon te maken krijgt?

3. Waar ligt volgens jou het hoogtepunt van het verhaal?

4. Hoe eindigt het verhaal?

5. Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde?

6. Wordt het verhaal chronologisch verteld of niet – chronologisch?

7. Vindt je dit een geloofwaardig verhaal?

1. Het verhaal begint waarbij de auteur een korte inleiding geeft over de voorbije jaren van Cindy’s leven.

2. Er is meer dan één probleem waar het hoofdpersonage mee te maken krijgt. Het eerste probleem is wanneer haar vader uit haar leven verdwijnt, het tweede probleem is wanneer haar hond Tristan haar aanvalt waardoor ze in coma geraakt, dan is er ook nog eens Ibrahim, de ‘vaste’ vriend van haar moeder die plots eveneens uit haar leven verdwijnt.

3. Het hoogtepunt is eigenlijk het antwoord op de volgende vraag, dus die zal ik na deze vraag oplossen. Een tweede hoogtepunt van het boek is wanneer Tristan de hond haar aanvalt en ze in coma geraakt.

4. Het verhaal eindigt wanneer Cindy genoeg heeft van deze wereld, en de slaappillen van haar moeder neemt om eeuwig te slapen op hoop dat een prins haar komt kussen, dit is dan ook het hoogtepunt van het verhaal !

5. 2 jaar. Van haar 8ste levensjaar tot haar 10de

6. niet – chronologisch. Het verhaal bevat vele flashbacks.

7. Jazeker, dit verhaal zou best werkelijk kunnen zijn, het hangt enkel van de gedachtewereld van elke persoon.5. StijlHoe vind je het taalgebruik?

Is er goed evenwicht tussen actie, beschrijving en dialoog?Het taalgebruik is soms iets te kinderlijk, maar past wel goed tussen de context. Er is een goed evenwicht tussen actie en beschrijving, maar misschien iets te weinig evenwicht in dialogen.6. bedoeling van de auteur

Wil hij enkel amuseren of heeft hij volgens jou nog een andere bedoeling?Neen, dit boek is niet bepaald geschreven zodat de lezers zich kunnen amuseren, de bedoeling van de auteur is volgens mij het kritisch benaderen van de leefwereld van een mentaal achterlijk kind.7. Jouw oordeel

Geef een kort samenvattend oordeel, beschrijf eventueel ook het mooiste moment uit het boek en vertel waarom je precies dat moment koos. Hieronder vind je enkele woorden die je kan gebruiken om je oordeel te verwoorden.Het is een boek die je enorm aangrijpt, soms wel moeilijk te verstaan, maar zeker boeit van het eerste tot het laatste moment. Het aangrijpendste moment is wanneer ze zichzelf laat “ Slapen”, wat leid tot zelfmoord. Het laatste stukje van de tekst : “ de lippen waren dun en openden zich, ze zouden haar meteen kussen en zij zou wakker worden en alles zou heerlijk zijn, en die lippen kwamen nog dichter bij de hare, heel dicht, en toen ze hun druk op de hare meende te voelen en al glimlachte van geluk, voelde ze ineens ook dat die lippen ijskoud waren, en de koude ging vanuit die lippen verder langs haar hals naar beneden, haar hele lichaampje door …”Meeslepend,spannend, gemakkelijk, begrijpelijk, origineel, verassend, interessant thema, herkenbaar, heldere opbouw, inleefbare personages, amuserend, grappig, doet nadenken, geloofwaardig, rijke taal, diepgaand pakkend verhaal, bevredigende oplossing, suggestief taalgebruik, psychologisch uitgediept, waardevol, verzorgde uitgave, vernieuwend, hartverwarmend, informatief, indringend, gevoelige momenten, vlot geschreven, om in één adem uit te lezen, knap verhaal, boeiend, knap geïllustreerd, aangepaste stijl, een verhaal om nog eens te lezen, leuk, levensechte dialogen, fantasierijk, een absolute aanrader, ontroerend, opent

je ogen, duidelijke sfeerschepping, poëtisch, hoopgevend, onvergetelijk, …

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen