Boekverslag :  - Een Soort Engeland
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 984 woorden.


1. Bibliografische gegevens:


Robert Anker, Een soort Engeland, uitgeverij Querido, Amsterdam 2001.

Roman.

2. Keuze motivatie:


Ik heb dit boek gekozen omdat ik het moet lezen voor de inktaap, dus heb ik het in combinatie gedaan.

3. Eerste persoonlijke reactie:


Vreemd: het boek zit raar in elkaar, in het begin heb je echt de neiging om er mee te stoppen maar als je dan eenmaal verder leest, wordt het makkelijker omdat je erin begint te komen.

Smerig: zodra je het boek openslaat begint het met een erotisch tintje. En zo komen er nog vaker stukken in voor waar letterlijk de liefde wordt bedreven, met of zonder een ander en soms zelfs met meerdere personen.

Diepzinnig: het is een psychologisch boek, met de problemen van Laura en die van David wordt psychologisch omgegaan.

4. Verhaalanalyse - zelf maken.


4.1 Personages:


De hoofdpersoon in het boek is David Oosterbaan, een drieënvijftig jarige acteur. Hij is dik, zodik dat hij zijn geslacht niet kan zien. Achtennegentig kilo om precies te zijn. Glanzende schedel, omgezoomd door gemillimeterd blond geverfd grijs, kleine geciseleerde oorschelpen, een strooiig afdak van de wenkbrauwen, kleine fijnzinnige neus met erotische, ademende vleugeltjes vlezige wangen en een kleine rode, strak naar buiten wellende mond. Hij is een beetje een slordig type aanvankelijk geen verantwoordelijkheidsgevoel maar na de komst van Laura wel, nieuwsgierig, prikkelbaar, bezorgd over Laura, erg fantasierijk en sekslustig.

Hij woont op een woonboot en gaat altijd met de fiets. Vader van Laura, die hij 30 jaar niet heeft gezien en hij is een karakter.Laura is een soort van tegenstander. Door haar komst kan David niet meer zo van vrouwen genieten en niet van z’n werk. Laura is eenendertig jaar, heeft blond haar dat meestal opgestoken is, mager gezicht dat op dat van Davids’ moeder lijkt met blauw – grijze ogen, ze is lang en slank. Laura is een drugsverslaafde en is op haar 16de begonnen met het gebruiken van drugs, op het moment dat David haar weer naar 30 jaar ziet ligt ze in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, ze heeft een overdosis heroïne genomen en is opgenomen op de intensive care. Ze is zelfverzekerd, snel in paniek door de drugs, gespannen, bazig tegenover haar vader. Laura is de dochter van David en een karakterDan is er nog de helper en dat is Brian. Hij is eerst de tegenstander van David omdat hij de ligplaats van David wil afpakken omdat het een illegale ligplaats is en het lijkt alsof hij David steeds verder naar de ondergang voert, maar later in het verhaal helpt hij David met Laura omdat Laura voor het gerecht moet komen vanwege o.a. dealen en onrechtmatig gebruik maken van kamers en blijkt die ondergang eigenlijk de redding van David te zijn.

Brian is geheimzinnig en hij is een type.

4.2 Thema en motieven:


Het thema van deze roman is drugs en vader – dochter relatie.

Enkele motieven zijn:

  • Onze Lieve Vrouwen Gasthuis

  • Acteur

  • Drugsverslaafde

  • Heroïne

  • Hamlet5. Verhaalanalyse – zoekopdracht:


Doordat dit boek van het jaar 2001 is, is er geen analyse van het verhaal te vinden.

6. Auteur en werk – zoekopdracht:


Jonathan Huseman, ‘Robert Anker. Algemeen’, in Trouw, 26 Mei 2001.

7. Auteur en werk – vergelijkingsopdracht


Net zoals in al zijn boeken kun je ook in dit boek merken dat Robert Anker eigenlijk een dichter is. De taal die hij gebruikt is vol met stijl. In het artikel vertelt hij dat hij taal nog belangrijker vindt dan de inhoud van het boek. Nou moet ik zeggen dat ik de inhoud van dit boek ook goed vind, maar inderdaad heeft hij meer nadruk gelegd in taal. Dat zie je ook in de fragmenten waar hij de toneelstukken beschrijft waarin David Oosterbaan heeft gespeeld. Robert Anker leest altijd eerst veel informatie over het onderwerp waarover hij schrijft en dat kun je ook hier merken, de toneelstukken zijn erg uitvoerig beschreven en dat kan alleen maar als het bestaande stukken zijn en die zo ook kloppen. Robert Anker leeft zelf in Amsterdam en daarom is het ook zo dat hij alle straten weet, hij beschrijft precies welke straten David door fietst om bij het theater te komen en om bij het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis te komen.

Aantal woorden: 168

8.Evaluatie.


8.1 Van het boek:


Het is erg duidelijk wat het onderwerp van het boek is, het gaat vooral over de vader – dochter relatie die er kan ontstaan na een scheiding van 30 jaar. Door dit boek ben ik anders gaan denken over mijn eigen relatie met mijn vader en mag ik blij zijn dat ik hem al mijn hele leven ken en zo’n goede relatie met hem heb. Want doordat ik een goede jeugd heb zal ik niet zo snel naar de drugs grijpen als Laura.

De belangrijkste gebeurtenis van het boek is het moment dat David opzoekt in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, vanaf daar beginnen de echte problemen en begint ook het verhaal, jammer is dat, dat pas na ongeveer 50 bladzijden gebeurd. De nadruk van het boek ligt op de gedachten en gevoelens van de personen, maar de gebeurtenissen spelen ook een grote rol.

Ik kon me heel goed in de personages verplaatsen omdat ze erg goed beschreven waren, hun gevoelens werden allemaal omschreven en ook het uiterlijk werd beschreven waardoor ze eigenlijk voor je gingen leven.

De opbouw van het boek is lastig met veel flashbacks vooral in het eerste kwart van het boek, daarna wordt het makkelijker te lezen omdat het chronologisch is.

De taal is lastig, in de toneelstukken die beschreven worden komen ook dialogen voor met een erg nette taal. Veel moeilijke woorden maar niet te moeilijk zodat je het verhaal niet meer begrijpt.

8.2 Van de opdrachten:


De opdrachten waren helemaal niet moeilijk en makkelijk uit te voeren. Het enige probleem was, dat er geen verhaalanalyse van mijn boek was en dat ik ziek was, waardoor ik dinsdag niet naar de bibliotheek kon gaan om de bibliografie van Robert Anker te halen en aangezien ik zondag pas weer echt fit was, en toen de bieb gesloten was, heb ik iets van internet/ Literom afgehaald.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen