Boekverslag :  - Kortsluiting
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1394 woorden.

tieltelverklaringDe titel is kortsluiting. Ik vind dat niet zo’n bijpassende naam want in het hele boek word er niets over kortsluiting vertelt.Ik denk dat kortsluiting eigenlijk staat voor: niet goed contact hebben met je medemensen.

In dit geval is het Daniël in het boek die dat probleem heeft. Hij begrijpt vaak mensen niet, en mensen begrijpen hem vaak niet. Dit komt doordat hij niet goed is opgevoed en omdat hij een slecht verleden heeft. In deze situatie maken de mensen met Daniël en Daniël met de mensen dus geen goed contact, dus kortsluiting. Kortsluiting is ook een teken van door het lint gaan, Daniël heeft hier last van als bepaalde dingen gebeuren, er ontstaat dan als het ware een soort kortsluiting in zijn hoofd. Dit krijgt hij ook als hij ziet dat Marieke zijn brieven aan Rosy schrijft, waarin hij alles verzint

verhaallijn

Daniël is een jongen van 14 met veel problemen. Hij heeft al verschillende keren in pleeggezinnen gezeten omdat zijn moeder; Rosy niet voor hem kon zorgen omdat ze verslaafd is aan alcohol. Nu gaat hij weer naar een nieuw pleeggezin; ouders Jesse en Marja, dochter Marieke en zoontje Pim. Op zijn nieuwe school gaat het niet zo goed en ook in het nieuwe pleeggezin loopt het ook niet op rolletjes. Hij schrijft brieven naar zijn moeder Rosy, maar verstuurd ze nooit omdat hij niet weet waar ze is.

Hierin liegt hij van alles bij elkaar. Hij doet alsof het heel goed met hem gaat. Dit schrijven doet hij vooral voor zichzelf, zo maakt hij de wensen die hij heeft voor zichzelf duidelijk. Daniël heeft altijd voor zichzelf gezorgd en voor zijn moeder maar zwierf vooral op straat want zijn familie was van hetzelfde cultuurtje. Hij vindt het moeilijk om zich aan te passen, als hij niet rechtvaardig word behandeld, pikt hij dat niet. Toch begint hij zich langzamerhand thuis te voelen en groeit zijn vertrouwen. Maar dan doet Marieke iets onvergeeflijks. Zij heeft namelijk, toen Daniël er niet was, in zijn kamer zitten snuffelen en heeft toen een grote bruine envelop gevonden waarin allemaal brieven, gericht aan Daniël's moeder, Rosy, zaten. Als Daniël daarachter komt, wordt hij woest, pakt hij zijn spullen en loopt weg. Hij besluit om zijn moeder, Rosy, te gaan zoeken, dus gaat hij op pad. Het is een lange reis, dus kan hij moeilijk alles lopen. Hij neemt dan ook een keer de trein en hij lift wel eens. In koude nachten slaapt hij ergens waar hij droog is. Hij komt ook Grad tegen, hij bood hem een baantje aan. Nadat ze klaar waren met werken en Daniël stiekem bij hem sliep, kwam Grad erachter en wilde hem betastte. Gelukkig kon hij net op tijd wegkomen en zetten zijn reis voort. Uiteindelijk komt Daniël aan in de stad waar zijn moeder en Mick (een goede vriend van moeder Rosy) wonen. Daniël gaat naar het cafe waar Mick werkt en treft hem daar. Hij vraagt Mick om onderdak voor een paar dagen en waar Rosy de laatste tijd uithangt. Als Mick zegt dat hij Rosy een hele tijd niet gezien heeft en dat hij ook niet weet waar ze is, is Daniël heel erg teleurgesteld. En dan belt hij Jesse en Marja om te vragen of zij hem kunnen komen ophalen.hoofpersoon;

Daniël Bax:

Hij is de hoofdpersoon en erg kwetsbaar.Hij heeft een rot verleden en haat het al iemand hem Danny noemt.Hij is een beetje agressief, maar dat komt vooral dat hij op straat heeft geleefd en nooit naar school is gegaan totdat hij naar een nieuw pleeggezin gaat. In het begin weet hij niet wat de familie van hem verwacht en hoe hij zich moet gedragen, maar na verloop van tijd begint hij zich thuis te voelen. Totdat marieke iets onvergeeflijks doet waardoor bij hem de stoppen door slaan en neemt de benen.

andere personen;

Marja:

Dat is de moeder van Marieke en Pim.Ze is heel aardig en erg zorgzaam. Ze ziet in dat Daniël erg moet wennen aan een nieuwe omgeving en een nieuwe school maar ze probeert hem zo goed mogelijk te helpen.Jesse:

Dat is de vader van Marieke en Pim. Hij is ook aardig voor DaniëlPim:

Hij is de zoon van Marja en Jesse en het broertje van Marieke.Hij is 9 jaar en “ hoogbegaafd “.Hij weet veel zelfs meer dan Daniël.Het is een aardig jongetje.Hij geeft zelf zijn geluksknikker aan Daniël als hij de eerste dag naar school gaat.Marieke:

Dat is de dochter van Jesse en Marja. En de zus van Pim.Ze is 14 jaar oud en is gek op gitaar spelen. Ze is best bezitterig en heel erg nieuwsgierig. Ze had vaak ruzie met Daniël omdat ze hem niet zag zitten. Hij had de kamer op zolder die zij zo graag zou willen hebben. Toch heeft ze er spijt van als ze ziet dat Daniël is weggelopen als ze zijn brieven heeft gelezen.Rosy of te wel Rozekke:

Zij is de echte moeder van Daniël en verslaafd aan de drank. Ze speelt niet echt in het boek alleen haar naam wordt vaak genoemd.Grad:

Een oude man die Daniël tegen kwam en hem een baantje aanbood om wat bij te verdienen.Hij is altijd alleen en vind gezeldschap wel gezellig. Als hij erachter komt dat Daniël bij hem schuilt, wil hij meer van hem en tast hem onder zijn t-shirt, maar gelukkig liet Daniël het niet zover komen.Micky:

Een oude vriend van Daniëls moeder.Hij runt een café. En is erg verrast als hij Daniël weer ziet. Hij heeft vroeger wel eens op Daniël gepast en hij vertelde hem toen verhalen over zijn tatoeages die hij overal had zitten.Richard, Rob en Richard en Dennis:

Dit zijn vrienden van elkaar, ze roken en Daniël rookt af en toe met hun mee. Marieke vind ze maar macho’s. Daniël trekt maar eigenlijk een beetje met ze op omdat hij anders niemand heeft, maar hij vind ze maar een dom stelletje.

waar en wanneer;Het verhaal kan zich in Nederland afspelen want overal kun je in pleeggezinnen worden geplaatst. Het verhaal is in deze tijd afgespeeld en het verhaal is denk ik in 2 maanden verteld. De plaats is niet belangrijk. Het kan net zo goed in een dorp als een stad zijn plaatsgevonden. Het is in ieder geval bij een pleeggezin en een middelbare school.

de opbouwHet boek heeft 26 hoofdstukken. Er worden soms terugblikken gemaakt. Vooral als Daniël terug denkt aan vroeger. Verder word het wel in de volgorde verteld als het ook gebeurt.

onderwerp of themaDit boek gaat over eenzaamheid en gezinnen. Ik denk dat de schrijfster ten eerste duidelijk wil laten zien hoe moeilijk pleegkinderen het hebben.

Vaak hebben deze kinderen al een heel leven achter de rug, voordat ze in een pleeggezin komen. Het tweede dat Lieneke Dijkzeul met haar boeken wil laten zien is dat het voor een pleeggezin moeilijk is om een pleegkind op te vangen. Ze proberen van alles om het Daniël naar de zin te maken, maar toch blijft het moeilijk.pesoonlijke mening

Ik vind het een goed boek goed te begrijpen en leuk om te lezen.

Het is ook interessant want het boek sprak me aan, best spannend hoe je leest hoe Daniël alles voor elkaar krijgt en hoe hij dat doet en geloofwaardig omdat dit ook best in het echt zou kunnen gebeuren en misschien al eens gebeurd is. Ik zou alleen een andere titel voor het boek hebben gekozen omdat ik deze titel niet echt vind passen. De situaties van de personen is goed te herkennen. Ik kon redelijk meeleven in het boek, maar het was niet zo dat ik het in een keer uit wilde lezen. Het taalgebruik vond ik best goed, alleen soms kwamen er wel moeilijke woorden in voor, maar dat was niet echt hinderend.speciale bladzijde( blz.7)

Deze bladzijde heb ik gekozen omdat de familie straks hun pleegkind ontmoeten. In dit stukje zie je dat zowel Daniël als de familie zenuwachtig is en vol spanning zitten. Ze proberen zich allemaal voor te stellen hoe Daniël eruit ziet en hoe hij is. En Daniël heeft al ervaring en is er al bijna zeker van dat niemand hem nog wil en dat hij het bij zijn nieuwe pleeggezin ook niet lang volhoudt. Hij voelt zich net een hond die weer een ander baasje krijgt.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen