Boekverslag : Anna Enquist - Het Geheim
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1200 woorden.

1. Het boek heet Het Geheim en het is geschreven door Anna Enquist. Het boek is uitgegeven door BV Uitgeverij De Arbeiderspers in Amsterdam.2. De eerste druk was in 1997.3. De schrijfster, Anna Enquist, werd als Christa Broer geboren op 19 juli 1945. Ze groeide op in Delft. Ze getrouwd met Bengt Widlund en heeft 2 kinderen. Ze wonen nu in de Amsterdamse Bijlmermeer.4. Geen5. Het genre is een psychologische roman.6. De literaire stroming is Moderne Nederlandse Literatuur7. Het Geheim. Het is een gewoon gezin, ondanks haar broertje een mongool is. Wat Wanda in het begin niet weet is, is dat Max de Leon haar vader is en niet Egbert Wiericke. Dat is het geheim van het verhaal, waar Wanda op een gegeven moment wel achterkomt.8. Het thema is dat de waarheid voor Wanda heel lang verborgen werd gehouden, dat ze dus een andere vader had als dat ze altijd had gedacht.

Buitenmotieven:

- Niet weten dat je “vader” je biologische vader is.

- De muziek die van ouder op kind wordt doorgegeven.

- De Joden die bij groepen tegelijk weggevoerd werden.

- Het kind, dat je krijgt is mongool.

- Een van de ouders sterft.

- Voortijdig school verlaten.

Binnenmotieven:

-Een van je ouders sterft (in dit geval 2 keer).

-De Joden die weggevoerd worden.

-Kinderen krijgen9. Er zit naar mijn mening geen idee in dit verhaal, Anna wil niets duidelijk maken

alleen een mooi verhaal schrijven.10. Namen waar zich scènes afspelen: o.a. Monster in de Pyreneeën, Albi,

Londen, Italië.

Plaatsen waar zich scènes afspelen: o.a. bij de hoofdpersonen thuis,

Concertzalen, conservatorium, het tehuis van Frank “de Reehof”.11. Doordat er de Tweede Wereldoorlog in voorkomt, speelt het zich rond 1940-1945 af. Wanda is 18 april 1933 geboren dus qua die tijd klopt het wel. Maar het verhaal is ook eigentijds. Het gedeelte van de “oude Wanda en Bouw” speelt zich ongeveer nu af.12. Wanda Wiericke: Wanda is de hoofdfiguur van het boek. Al op jonge leeftijd wordt ontdekt dat zij over een groot talent voor pianospelen beschikt. Haar eigen leven staat vaak in contrast met het leven op het concertpodium. Wanneer ze bijvoorbeeld pas een miskraam heeft gehad en in scheiding ligt, speelt ze de sterren van de hemel. Ze moet stoppen met het pianospelen, omdat ze aan reuma lijdt. Ze heeft enkele relaties, maar deze houden nooit stand, omdat ze alleen aan zichzelf denkt. Om dit gemis te compenseren, zoekt ze haar bevrediging in de muziek.Emma Wiericke: Emma is zangeres. Ze is vaak van huis om in verschillende opera&rsquos mee te spelen. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Tijdens haar huwelijk heeft ze een relatie gehad met haar leraar, De Leon. Hij is de vader van Wanda en deze vermoedt dat hij ook de vader van Frank is.Egbert Wiericke: Egbert is getrouwd met Emma. Hij toont geen liefde voor haar dochter, omdat zij niet van hem is. Wel schenkt hij veel aandacht aan Frank, terwijl Wanda denkt dat Frank juist niet zijn kind is.Frank Wiericke: Frank, het broertje van Wanda, is een mongooltje, die ook nog eens een hersenbeschadiging heeft opgelopen tijdens de geboorte. Hij is moeilijk hanteerbaar en kan alleen gekalmeerd worden wanneer Wanda piano voor hem speelt.

9

Max de Leon: Hij heeft een verhouding met Emma gehad en zij kreeg een kind van hem(Wanda). Hij is joods, waardoor hij in de oorlog wordt opgepakt en waarschijnlijk wordt omgebracht. Hij is zeer muzikaal begaafd en geeft ook Wanda af en toe les op de piano. Hij laat al zijn muziekstukken aan haar na.Bouw Kranenburg: Bouw is arts in het zwakzinnigeninstituut waar Frank verblijft. Hij trouwt met Wanda, maar na haar miskraam scheiden ze. Hij hertrouwt, maar Wanda blijft altijd in zijn gedachten. Hij wil haar opzoeken in de Pyreneeën, maar tot een ontmoeting komt het niet.13. Wanda: roundcharacter, want ze is de hoofdpersonage en je komt heel veel over haar te weten.

Emma, Egbert, Frank, Max en Bouw zijn flatcharacters, je komt wel wat te weten maar niet genoeg dat je ze helemaal kent, zoals bijvoorbeeld wel bij Wanda.14. Het verhaal begint ermee dat de beroemde pianiste Wanda Wiericke verhuist naar de Pyreneeën. Haar ex-man in Nederland, Bouw Kraggenburg leest dit bericht in de krant en besluit haar op te zoeken na 30 jaar.

Dan gaat het verhaal terug naar de geboorte (1933) van Wanda, dochter van zangeres Emma en raadsheer Egbert.

Stina is de huismeid waar Wanda erg aan gehecht raakt. Een paar jaar later wordt haar broer Frank geboren met het syndroom van Down en heeft hersenbeschadigingen. Hij is vaak ziek en maakt veel lawaai.

Wanda blijkt talent voor pianospelen te hebben zij is de enige die Frank stil kan krijgen.

Na een aantal jaren krijgt ze les van Max de Leon, de zangleraar van haar moeder.Als Wanda zeven jaar is, breekt de oorlog uit. Frank moet binnen blijven omdat hij een mongooltje is. De ouders van Wamda besluiten een onderduik adres te zoeken voor de joodse piano leraar van Wanda. Op de dag dat Wanda een briefje moet geven aan meneer de Leon, een jood (op het briefje staat dat hij kan onderduiken) ziet ze hem net afgevoerd worden. Wanda wil geen les van iemand anders en leert alleen nog maar uit de boeken van meneer de Leon. Tegelijker tijd verslechter de relatie van haar ouders en besluit Wanda's vader te vertrekken.Ze zit op het Gymnasium en doet in haar laatste jaar een toelatingsexamen voor het conservatorium, en ze wordt toegelaten.

Ze speelt inmiddels als concerten en ze woont nu opzichzelf.

Haar vader sterft aan kanker. Haar moeder krijgt een nieuwe vriend, Guido en gaat weer zingen.Op een dag bezoekt Wanda haar broertje in de Reehof en speelt piano voor hem.Dan gaat het verhaal weer naar het heden en Bouw herinnert zich dat hij dokter was in de Reehof, de patiënt Frank Wiericke en de ontmoeting met Wanda. Wanda gaat naar Londen voor een cursus. Later trouwen zij en Bouw. Wanda raakt zwanger en daarom wil Bouw niet dat ze op tournee naar de VS gaat. Maar ze gaat in een concert spelen en doet tournees. En ze krijgt een miskraam en verlaat hem.Als ze veertig is krijgt ze een telegram van Guido dat haar moeder ernstig ziek is. Ze gaat erheen en van haar hoort ze dat niet Egbert haar vader is maar Max de Leon. Voordat ze verdere vragen kan stellen overlijdt haar moeder. Nadat ze dit gehoord heeft wil ze nooit meer piano spelen en sluit ze zich af voor de wereld, ze koopt een huisje in de Pyreneeën. Ze speelt nu ook geen piano meer omdat ze last van Reuma heeft.Als Bouw eens in de krant een advertentie leest over Wanda Wiericke, wordt hij nieuwsgierig en hij probeert er achter te komen waar ze woont en na veel moeite lukt dat hem dat, en zoekt haar op.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen