Boekverslag : Anna Enquist - Het Geheim
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 482 woorden.

Titel: Het geheim

Auteur: Anna EnquistUitgever: Wolters- Noordhoff

Plaats van uitgave: Groningen

Jaar van uitgave: 1999(eerste druk 1997)

Aantal blz.: 191

Genre: Dramatiserende romanEerste reactie

Mijn eerste reactie nadat ik Het geheim uitgelezen had was dat ik het een erg saai boek vond, maar dat kwam waarschijnlijk omdat ik niet houd van romans met een Dramatisch tintje.Keuze

Ik heb het boek niet zelf gekozen om te lezen, maar de docent had ons de opdracht gegeven dit boek te lezen, en er uiteindelijk een boekverslag van te maken.Titelverklaring

Het boek gaat over het geheim dat Wanda een andere vader heeft dan ze werkelijk denkt. Ook slaat de titel op het geheim van Wanda( hoe ze piano speelt).Samenvatting

Egbert is getrouwd met Emma, maar veel geeft hij niet om zijn dochtertje Wanda. Emma is een operazangeres en haar leraar is de Joodse Max de Leon.

Vanwege haar beroep is Emma weinig thuis en Wanda wordt als het ware opgevoedt door Stina. Wanda speelt graag piano en haar moeder beseft dat er een groot talent in haar schuilt, maar Egbert ziet Wanda liever naar school gaan.

Emma raakt opnieuw zwanger en bevalt van Frank. Hij heeft het Downsyndroom en is vaak onhandelbaar, behalve als Wanda piano voor hem speelt, want dan wordt hij rustig.

Wanneer de oorlog uitbreekt loopt Max de Leon gevaar, omdat hij Joods is. Emma wil dat hij onderduikt, maar Egbert wil dit niet. Als Wanda lessen bij Max de Leon wil volgen krijgt zij een brief mee van Emma die zij, tevergeefs nooit kon afleveren omdat ze meneer de Leon afgevoerd ziet worden, samen met andere mensen met wie hij in een rij loopt. Nadat de hongerwinter is afgelopen gaat ze bij Stina op het platteland logeren en gaat Frank naar een inrichting. Uiteindelijk wordt Wanda toegelaten op het conservatorium.

Wanda speelt in concerten vaak samen met Lucas, met wie ze veel succes boekt. De relatie tussen hen, wordt niet wat ze er van verwacht had, later blijkt namelijk dat hij homo is. Haar vader blijkt een kankergezwel in zijn keel te hebben, en overlijdt.

Na een tijdje krijgt haar moeder een nieuwe vriend, Guido. Wanda heeft daar moeite mee en wordt ziek. Ze heeft Frank al erg lang niet gezien en zoekt hem op. Daar ontmoet ze Bouw, die haar nieuwe vriend wordt. Deze spoort haar aan om in Londen te spelen. Dit doet ze ook, alleen begaat ze daar een slippertje. Wanda en Bouw gaan trouwen en Wanda is in verwachting, maar ze krijgt een miskraam en verlaat Bouw, depressief.

Wanda gaat op tournee door de Verenigde Staten en stort zich helemaal op haar carriere. Dan hoort ze dat haar moeder erg ziek is en zij sterft. Maar voordat ze sterft zegt ze tegen Wanda dat Egbert niet haar echte vader is, maar Max de Leon. Wanda krijgt reuma.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen