Boekverslag : Anna Enquist - Het Geheim
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1785 woorden.

Het Geheim door Anna EnquistA = tijd

B = plaats

C = perspectief

D = inhoudHoofdstuk 1a) als Wanda in de Pyreneeën is (begin jaren '90 = tegenwoordige tijd van dit boek)

b) voor een huis

c) verteller

d) drie mannen verhuizen een pianoHoofdstuk 2a) 18 april 1933, om ongeveer 9.15 uur

b) in een ziekenhuis

c) verteller

d) de geboorte van Wanda WierickeHoofdstuk 3a) als Bouw Kraggenburg de 60 gepasseerd is om ongeveer half 7 s' avonds (begin jaren '90)

b) tuin van Bouw

c) Bouw

d) Bouw leest de krant en ziet daarin een stukje over z'n ex-vrouw Wanda Wiericke staanHoofdstuk 4a) in de zomer, Wanda is nog een kind

b) in het huis en de tuin van de fam. Wiericke en bij een duinhuis in Monster

c) Wanda

d) Wanda komt in contact met de piano en gaat met haar moeder naar een duinhuisHoofdstuk 5a) Wanda in ongeveer 60 jaar en woont in Pyreneeën (begin jaren '90)

b) in haar nieuwe huis in de Pyreneeën

c) Wanda

d) Wanda denkt naar over piano spelen en vraagt zich wat het voor haar betekendeHoofdstuk 6a) Wanda is ongeveer 5 jaar (ongeveer in 1938)

b) in de schouwburg en in het huis van de fam. Wiericke

c) Wanda

d) Wanda gaat kijken naar een zangvoorstelling van haar moeder Emma, ook blijkt ze zelf veel talent voor pianospelen te hebbenHoofdstuk 7a) als Bouw de 60 is gepasseerd (begin jaren '90)

b) in Bouw z'n huis en in z'n auto

c) Bouw

d) Bouw gaat met z'n auto naar de Pyreneeën, om z'n ex-vrouw Wanda Wiericke te bezoekenHoofdstuk 8a) Wanda is ongeveer 7 jaar, Duitsland valt Nederland binnen (rond 1939-1940)

b) bij haar nichtje Suze, in Wanda's huis en op de bevroren Singel

c) Wanda

d) Wanda krijgt een broertje, Frank, hij blijkt een mongooltje te zijnHoofdstuk 9a) Wanda is bijna 60 en heeft een nieuw huis in de Pyreneeën (begin jaren '90)

b) huis van Wanda in de Pyreneeën

c) Wanda

d) Wanda denkt naar over haar nieuwe leven in de PyreneeënHoofdstuk 10a) Frank wordt drie oud, rond 1942

b) in het huis van de fam. Wiericke en bij meneer de Leon thuis

c) Wanda

d) het is oorlog en de hele familie Wiericke is bang, Stina, de huishoudster, gaat terug naar haar ouders op het platteland. Wanda's muziekleraar meneer de Leon wordt opgepakt door de Duitsers omdat hij joods isHoofdstuk 11a) Bouw is de 60 gepasseerd (begin jaren '90)

b) met name in de plaats Albi in Frankrijk

c) Bouw

d) Bouw stopt in met rijden richting de Pyreneeën en neemt een hotel in Albi

Hoofdstuk 12a) Wanda zit in het einde van de puberteit (15-18 jaar), (ongeveer 1947-1951)

b) in het huis van de fam. Wiericke, bij Stina thuis en op het conservatorium voor muziek

c) Wanda

d) Wanda kiest voor het pianospelen i.p.v. school, haar broertje gaat naar een tehuis voor waar ook andere mongooltjes wonen

Hoofdstuk 13a) Wanda is bijna 60 jaar (begin jaren '90)

b) In een badhuis, in de Pyreneeën

c) Wanda

d) Wanda beseft dat ze zich begint thuis te voelen in de Pyreneeën tijdens een bezoek aan het badhuisHoofdstuk 14a) Wanda is uit huis (midden jaren '50)

b) in Wanda's kamer, bij haar vriendin Joyce, in het huis van de fam. Wiericke, in de schouwburg en in het ziekenhuis

c) Wanda

d) Wanda maakt deel uit van een concert als pianospeelster o. l. v. haar vriend Lucas.

Wanda's vader Egbert overlijdt en Wanda studeert verder voor muziekHoofdstuk 15a) Wanda is ongeveer 20 jaar (ongeveer midden jaren '50)

b) in de schouwburg en in Wanda's eigen huis

c) Wanda

d) Wanda voelt de spanning die er heerst tijdens de concerten, hier heeft ze een gesprek met Joyce overHoofdstuk 16a) Wanda is ongeveer 20 jaar (ongeveer midden jaren '50)

b) bij Wanda thuis, bij haar moeder Emma thuis en in het tehuis waar Frank zit

c) Wanda

d) Wanda gaat op bezoek bij haar moeder, ook gaat ze op bezoek bij Frank. Ze twijfelt er ook

over waarom ze nog geen vriend heeftHoofdstuk 17a) Bouw is de 60 voorbij (jaren'90) en Bouw is werkend als arts (jaren'50)

b) in Bouw z'n auto in Frankrijk en in het tehuis waar Frank woont (de Reehof)

c) Bouw

d) Bouw rijdt met z'n auto door Frankrijk naar de Pyreneeën op zoek naar Wanda. Bouw is chirurg en leert Wanda kennenHoofdstuk 18a) Wanda heeft haar solistenopleiding afgerond en Bouw is ongeveer 30 jaar (eind jaren '50)

b) bij Wanda thuis, bij Bouw thuis en in Londen

c) Wanda

d) Wanda heeft Bouw leren kennen en ze hebben een relatie. Wanda gaat studeren in Londen maar ze komt terug en gaat samen wonen met BouwHoofdstuk 19a) Wanda is bijna 60 en woont in de Pyreneeën (begin jaren '90)

b) bij Wanda thuis en in een hotel

c) Wanda

d) Wanda krijgt een briefje van Bouw die hem graag wil ontmoetenHoofdstuk 20a) Wanda is zwanger (ongeveer 1960)

b) in Bouw en Wanda's huis, bij Wanda's moeder Emma thuis en in Italië

c) Wanda

d) Bouw en Wanda trouwen en gaan naar Italië op vakantie. Wanda is zwanger en moet haar

tour door de VS van Bouw afzeggen, dat doet ze niet en Bouw is hier boos over.Hoofdstuk 21a) Bouw is de 60 voorbij en is op zoek naar Wanda (begin jaren '90)

b) in de hotelkamer die Bouw heeft gehuurd en in een stadje (daar is het hotel) in Frankrijk zo'n 2000 km. van Nederland

c) Bouw

d) Bouw is nu vlak bij Wanda maar weet niet op welke manier hij haar moet bereikenHoofdstuk 22a) Wanda heeft een kind gekregen (begin jaren '60)

b) in het ziekenhuis, bij Bouw en Wanda huis en in de concertzaal

c) Wanda

d) Wanda's kind is een miskraam, ze heeft er genoeg van, ze wil weg, ze wil alleen maar piano spelenHoofdstuk 23a) Wanda is bijna 60 en woont in Pyreneeën (begin jaren'90)

b) in Wanda's huis

c) Wanda

d) er komt een pianostemmer langs die uren met de piano bezig is ondertussen denkt Wanda aan Bouw die ze zo'n 30 jaar niet meer heeft gezien

Hoofdstuk 24a) Een lange periode (jaren '60 en begin jaren '70) Wanda is 40 jaar oud

b) Op het vliegveld, bij haar moeder Emma thuis en overal waar ze concerten geeft

c) Wanda

d) Wanda en Bouw zijn gescheiden, Wanda geeft overal concerten, waar Lucia soms ook bij is, tot ze hoort dat haar moeder Emma ernstig ziek is.Hoofdstuk 25a) Bouw is de 60 voorbij en op zoek naar Wanda (begin jaren '90)

b) in de buurt van het stadje waarin hij een kamer van een hotel huurt

c) Bouw

d) Bouw maakt een wandeling en denkt na over het verledenHoofdstuk 26a) Wanda is zo'n 40 jaar (ongeveer 1973)

b) Bij Wanda thuis en in het ziekenhuis

c) Wanda

d) Wanda's moeder is ernstig ziek en vertelt haar moeder Wanda het geheim namelijk dat Egbert haar vader niet is maar meneer de Leon, 3 dagen later sterft haar moederHoofdstuk 27a) Wanda is bijna 60 jaar en woont in Pyreneeën (begin jaren '90)

b) in Wanda's huis

c) Wanda

d) Wanda denkt na over muziek, dat is een van de weinige dingen die nog bestaan want ze is veel mensen kwijt geraaktHoofdstuk 28a) lange periode vanaf de dood van haar moeder Emma (ongeveer 1973)

b) In de aula van het crematorium, rond het crematorium en bij Wanda thuis

c) Wanda

d) Wanda's moeder is gecremeerd en ze heeft een gesprek met tante Ida over moeder en haar relaties. Wanda krijgt last van een soort reuma en besluit te stoppen met piano spelenHoofdstuk 29a) Bouw is de 60 gepasseerd en op zoek naar Wanda (begin jaren '90)

b) In de buurt van Wanda's huis (kerkhof)

c) Bouw

d) Bouw heeft het huis van Wanda gevonden en gaat op een steen bij het kerkhof zittenHoofdstuk 30a) Bouw is de 60 voorbij en Wanda is bijna 60 en woont in de Pyreneeën (begin jaren '90)

b) in Wanda's huis en op het kerkhof vlakbij Wanda's huis

c) verteller

d) Wanda ziet een man (Bouw) buiten zitten en Bouw hoort Wanda piano spelen

Eigen Beoordeling Het geheimIk vond Het geheim een leuk boek. In het begin vond ik het een beetje saai. Ik had namelijk een spannend verhaal verwacht vanwege de titel Het geheim. Toen Frank werd geboren en de oorlog uitbrak gebeurde er eindelijk wat, er kwam spanning in. Ik kan me wel inleven in de hoofdpersoon Wanda, veel mensen begrijpen haar niet. Alleen dat je leven zoveel om muziek en met name de piano draait vind ik een beetje raar. Maar je kunt toch zien dat zo'n piano heel interessant kan worden doordat die op veel dingen betrekking heeft. Op Frank (die stil is als Wanda piano speelt) op meneer de Leon (waar ze door haar piano veel mee in contact komt) en haar moeder die soms zingt als Wanda speelt (betere relatie).

Wanda is haar hele leven in feite op zoek naar een geheim. Ik dacht van tevoren dat dit een hele belangrijke rol in het verhaal zou spelen. Het geheim wordt een beetje verdrongen totdat meneer de Leon de vader van Wanda blijkt te zijn. Deze onthulling kwam vrij onverwacht maar ik vond hem wel heel goed geplaatst. Haar zieke moeder Emma vertelt het zo ineens in een gesprek. Verder was het boek makkelijk te lezen, er zaten nauwelijks moeilijke woorden in en de hoofdstukken waren kort. Ik vond het leuk dat er verschillende tijden in het verhaal speelden hoewel dat soms wat lastig te begrijpen was. Dit vind ik erg knap gedaan door de schrijfster. Het einde was wat anders dan ik had verwacht want ik dacht dat Bouw Wanda wel zou ontmoeten maar het lukte Bouw niet tot Wanda door te dringen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen