Boekverslag : Anna Enquist - Het Geheim
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 597 woorden.

Titel

Het GeheimOpbouw

Het verhaal is opgebouwd in drie niveaus:

1. Het verhaal van Wanda Wiericke, haar totale levensloop.

2. Het leven van Wanda nu; ernstig kreupel en ongelukkig

3. Bouw die toevallig in de buurt van Wanda een congres heeft.1. Levensloop Wanda

Ze wordt geboren, moeder heet Emma en is toneel actrice, Emma's man heet Egbert. Als kind blijkt Wanda al snel een vasthoudend karakter te hebben. Ze is dol op pianospelen. Krijgt les van Max de Leon; een joodse piano leraar en kennis van Wanda's ouders. Ze krijgt er een mongoloïde broertje, Frank, bij.

Dan breekt WO II uit, wat gevaarlijk is voor Frank en Max de Leon. Frank wordt daarom binnen gehouden en voor Max bedenken Emma en Egbert een vluchtplan. Dit bereikt hem echter te laat; hij is dan al afgevoerd naar een concentratiekamp.

Frank moet naar een verzorgingstehuis en Wanda tegelijkertijd naar het gymnasium, wwar ze bij geschiedenis na de bevrijding over de oorlog te horen krijgt en dan begrijpt wat er met haar pianoleraar gebeurt is.

Wanda krijgt dan een nieuwe lerares aangewezen, de Amerikaanse Heidelberg, deze stopt haar inb een trio samen met Lucas, die op het Conservatorium zit, en Joyce, een violiste. Wanda wil zo graag naar het Conservatorium dat ze er voor spijbelt. Daar in Den Haag ziet ze Lucas.

Nadat ze een keer een voorspeelavond hebben gehad blijft ze bij hem slapen.

Dan blijkt tijdens een groot muziekfestival, Mozartjaar 1963, dat Egbert ernstig ziek is. Zelfs in het ziekenhuis blijkt dat Egbert geen interesse in Wanda heeft. Niet veel later sterft hij. Na een tijd zoekt Wanda haar moeder weer op en deze blijkt volledig hersteld te zijn van Egbert's overlijden. Ze zingt weer en ontmoette zo haar Belgische tegenspeler Guido. Wanda zoekt dan Frank op in De Reehof, het tehuis. Ze speelt er piano en hij herkent het van vroeger. Ze ontmoet er ook Bouw, die in de Reehof werkt en met wie ze niet veel later trouwt.

Nadat ze nu afgestudeerd is heeft Wanda nu nog een solistendiploma nodig om inhet buitenland te mogen gaan studeren. Na het behalen hiervan blijkt Bouw een feest voor haar te hebben georganiseerd. Wanda wordt nu in een internationaal trio, in Londen, geplaatst.

Bouw en Wanda gaan op reis naar Italië. Wanda is ernstig ziek en terug in Nederland blijkt ze zwanger te zijn. Ze had grote plannen voor een toernee naar Amerika. Bouw laat haar niet gaan en ze krijgen ruzie. Wanda krijgt dan een miskraam in de handen van Bouw en niet lang daarna scheiden ze.

Tijdens haar toernee in Amerika, hoort Wanda dat Emma erg ziek is. Terug in Nederland komt ze erachter dat haar moeder inmiddels met Guido samenwoont. Emma verteld Wanda in het ziekenhuis, dat niet Egbert, maar Max de Leon Wanda's vader is ( Wanda's grote GEHEIM) Emma sterft dan snel.

Wanda krijgt steed meer last van haar gewrichten en blijkt reuma te hebben. Hierdoor moet ze stoppen met spelen. Ze stort dan zo goed als in en gaat in de Pyreneeën wonen.2. Wanda nu

Ze overdenkt haar leven. Er wordt een piano afgeleverd en ze probeert er op te spelen. Dan voelt ze al snel de pijn in haar handen weer en wordt zo hardhandig wakker geschud. Ze kijkt diep ongelukkig over het kerkhof waar ze naast woont.3. Bouw

Moet voor een congres in San Sébastiaan zijn. Hij leest onderweg over zijn ex-vrouw, Wanda Wiericke. Hij wil naar haar op zoek gaan. Aangekomen bij het huis durft hij niet en rijdt langs het kerkhof (simultaan!) weer weg.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen