Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1221 woorden.

Auteur: Tim Krabbe

Titel: Het Gouden Ei

Verschenen in: 1984

Leestijd: ongeveer 4 uur1.2 Verwachtingen vooraf

Ik had weleens van het boek gehoord, maar ik vond het altijd een raadsel waar de titel op sloeg. Daarom dacht ik dat het verhaal over een ei ging. Toen moest ik dus een boekverslag maken en vroeg advies aan een vriend. Hij raadde me dit boek aan omdat hij vondt dat het een goed boek was met een sterk verhaald. Vandaar dat ik het ben gaan lezen.

1.3 Eerste reactie achteraf

Een goed boek, spannend verhaal met meeslepende gebeurtenissen zoals wanneer Lenmore zijn plan uitdenkt en zijn slachtoffer ontvoerd.

1.4 Samenvatting1. Rex Hofman en Saskia Ehlvest (2 geliefden) waren op weg naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Onderweg stopten ze bij een TOTAL-benzine-station in Frankrijk, waar Saskia wat te drinken ging halen. Rex wachtte maar Saskia kwam niet terug. Hij belde de politie, maar Saskia bleef weg en niemand wist waar ze was gebleven.2. Tijdens een vakantie in Marina di Camerota in Italie acht jaar later vroeg Rex, Lieneke ten huwelijk. Dat was zijn 2e vriendin. Maar Rex kreeg een nachtmerrie, dezelfde als Saskia ooit had. Ze was opgesloten in een Gouden Ei dat door het heelal zweefde, het was zwart om haar heen en ze zou er voor altijd in moeten zitten. Maar er was nog zo’n ei in het heelal en als de twee tegen elkaar zouden botsen zouden ze beiden uit elkaar barsten en was het afgelopen. Die nachtmerrie gaf voor Rex de doorslag dat Saskia altijd tussen Lieneke en hem in zou staan.3. In 1950 was Raymond Lenmore 16 jaar. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij van een flat af sprong. Dus sprong hij en lag hij 6 weken in het ziekenhuis. Hij hield van experimenteren en was van zijn beroep scheikundeleraar. Zo kwam hij ook op het idee om een misdaad te plegen. Hij ging naar zijn vakantiehuisje om zich daar voor te bereiden op de misdaad. Hij probeerde het al bij een paar vrouwen, om ze mee te lokken naar zijn auto en hen zo te ontvoeren, hij gebruikte als smoes dat zijn aanhangwagen aan zijn auto gekoppeld moest worden en hij dat niet kon omdat zijn arm in een mitella zat. Maar geen van de vrouwen die hij aansprak en naar de auto bracht durfden de auto in te stappen. Op een keer lukt het toch, hij zag een Nederlandse vrouw, zij zag hem spelen met zijn sleutelhanger en vroeg of hij er nog meer van had. Hij zei dat hij het in zijn auto had liggen. Zij ging met hem mee, hij bedwelmde en ontvoer haar.4. Rex had 8 jaar later (na de breuk met Lieneke) een opsporingsbericht in de krant geplaatst. Er kwamen veel reacties op, maar eigenlijk niet een waar hij iets aan had. Op een ochtend kwam er een man naar hem toe, hij stelde zich voor als Raymond Lemorne. Hij zei dat hij wist van de verdwijning van Saskia en wat er was gebeurd, maar de enige manier om dat te weten was dat Rex hetzelfde moest ondergaan. Rex wist dat hij dood zou gaan maar ging toch mee, hij moest weten wat er was gebeurd. Ze reden naar Frankrijk, het benzinestation. Rex kreeg van Lemorne koffie met een slaapmiddel erin. Lemorne vertelde wat er was gebeurd. Later werd Rex wakker, liggend op een oud matras, in een doodskist.5. Lieneke had sinds een tijdje niks van Rex gehoord, ze ging naar hem op zoek maar niemand had ooit nog iets vernomen van Rex of Saskia.

2.1 Tijd en Ruimte

Het verhaal is niet chronologisch verteld. Er is sprake van flashbacks in het verhaal.Hoofdstuk 1 speelt zich af op een TOTAL-benzine-station in Frankrijk, in 1975.

Hoofdstuk 2 speelt zich af tijdens een vakantie in Marina di Camerota in Italie, in 1975.

Hoofdstuk 3 speelt zich af in Frankrijk, in een vakantiehuisje van Lemorne, in 1975.

Hoofdstuk 4 speelt zich af bij Rex thuis (in een flat) en bij het TOTAL-benzine-station in Frankrijk, in 1983.

2.2 Wijze van vertellen

De ik-verteller is Rex in Hoofdstuk 1 en 2 en Lemorne in Hoofdstuk 3. Je krijgt te weten wat Lemorne (de moordenaar) en Rex voelen en het verhaal wordt vanuit hun perspectief verteld. In Hoofdstuk 4 komen de beide personages samen en worden beide gevoelens belicht.

2.3 Spanning

De verdwijning van Saskia staat in Hoofdstuk 1 centraal, na de eerste 2 Hoofdstukken weet je nog bijna niets over haar verdwijning maar in Hoofdstuk 3 begint het verhaal van Lemorne duidelijk te worden. (hoe hij te werk ging) Ook in Hoofdstuk 3 blijkt dat Lemorne en Rex gemeen hebben om tot het uiterste te gaan. Spannend is de stappen die Lemorne neemt om tot ‘misdaad’ over te gaan, en inderdaad iemand in zijn auto ontvoerd.

2.4 Thema en Motieven

Het thema is: verdwijning

Het Motief is: De daad van de moordenaar, en claustro-fobie (=bang om alleen en ik kleine ruimtes te zijn)

2.5 Personages

Hoofdpersonen: Rex Hofman

Raymond Lemorne

Rex Hofman: is van beroep medewerker van een jeugdtijdschrift en in 1983 is hij 41 jaar. (aan het einde van het verhaal) Hij houdt van gedachtenspelletjes en wil het raadsel van Saskia’s verdwijning oplossen.

Raymond Lemorne: Hij is aan het einde van het boek 49 jaar, een Fransman, heeft 2 dochters en is getrouwd. Hij is scheikundeleraar van beroep. Hij is gewetenloos en het experiment is het enige dat telt, waarvoor hij tot het uiterste gaat.Bijpersonen: Saskia (24 jaar) is Rex’ vriendin. Ze heeft ‘rood wriemelig’ haar. Verder word er niet veel gezegd over haar.

Lieneke is de 2e vriendin van Rex. Rex heeft een relatie met haar, maar na zijn nachtmerrie blijkt het toch dat Saskia de enige voor hem was. Er staat niet veel over Lieneke in het boek geschreven.

2.6 Titel, ondertitel en motto

De Titelverklaring:De titel is gebaseerd op de nachtmerrie van Saskia, die Rex later óók krijgt. Het is een gouden ei waar ze inzit, in haar eentje, met niks om zich heen. De enige manier om uit dat ei te komen is dat het breekt met een ander ei wat ook door het heelal zweeft. Dan gaan beiden stuk en is het afgelopen, en overleef je het niet. Daar gaat het verhaal ook over: doodgaan is beter dan voor altijd eenzaam zijn, of onwetend.Het boek heeft geen motto en ondertiteling.3.2 Persoonlijke beoordeling

Ik vond het een interessant verhaal, het verhaal had voldoende spanning en had de sterke neiging om verder te gaan lezen. De moordenaar en het slachtoffer werden beiden goed belicht en besproken. Het waren geloofwaardige gebeurtenissen, een experiment van iemand die gewetenloos is. Ik denk dat het wel in het echt zou kunnen gebeuren, het kwam geloofwaardig over. Het verhaal was gemakkelijk te lezen, alleen soms onduidelijk omdat er flashbacks inzaten, dan moest je eerst een stuk lezen voordat het tot je doordrong wie de persoon was, of waar het hoofdstuk om draaide. Maar naarmate het verhaal verder ging zag je dat de personen een verband kregen.4 De Bibliografie

De literatuurgeschiedenis van Tim KrabbéTim Krabbé werd geboren in 1943. Hij schrijft o.a. over schaken en wielrennen. Die sporten beoefend hij zelf ook. Zo schrijft hij:Nieuwe Schaakcuriosa 1977

De Renner 1978

43 Wielerverhalen 1984Het eerste boek wat hij schreef was de thriller: De werkelijke moord op Kitty Duisenberg.

Ook schrijft hij gedichten: ‚Vijftien goede gedichten’ 1974

En verhalen: ‚De stad in het midden’ 1978

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen