Boekverslag : - - De Virtuoos
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1501 woorden.

DE VIRTUOOS



Margriet de Moor





Verwachtingen en eerste reactie



In eerste instantie verwachtte ik niet zoveel omdat ik nog nooit iets gelezen had van Magriet de Moor. Meneer Geevers raadde mij aan om het eens te lezen en dat heb ik gedaan.

Mijn eerste reactie op het boek was dat ik het niet onaardig vond. Het kon mijn aandacht goed vasthouden en gaf stof tot nadenken. Bepaalde gedachtegangen en dingen die in het boek gebeurden waren niet logisch in mijn ogen, daarom heb ik m’n kop behoorlijk over gebroken.



Samenvatting



Het boek wordt verteld door Carlotta, die tevens de hoofdpersoon is. In het begin van het verhaal is ze een meisje dat in een dorp in de buurt van Napels woont met haar vader en haar verzorgster. Haar vader is verbannen uit Napels, hij mist de stad erg ondanks het feit dat ze een prachtig huis hebben en een flink stuk grond. De moeder van Carlotta is overleden. Doordat zij dood is, wordt Carlotta’s vader nog eenzamer en wijdt hij bijna al zijn tijd aan gokken. Helaas verliest hij meestal.



Op een avond is de vader van Carlotta aan het gokken met de vader van Gasparo. Gasparo is een jongen uit het dorp die fantastisch kan zingen, Carlotta is er weg van. Wanneer Gasparo’s vader zo goed als alles verloren heeft aan Carlotta’s vader, besluit hij nog een keer te gokken met een interessante inzet. Als Carlotta’s vader wint, wordt Gasparo gecastreerd en naar de stad gestuurd (om z’n jongensstem te behouden en uit te groeien tot een groot zanger). Carlotta’s vader wint en Gasparo vertrekt.



In de jaren die volgens heeft Carlotta sterk het gevoel dat ze iets mist, jaren later wanneer ze Gasparo weer tegenkomt blijkt dit zijn stem te zijn. Carlotta trouwt wanneer ze 15 is met Berto een huisvriend van de familie die veel ouder dan zij is. Ze vindt het niet erg omdat ze meer vrijheid krijgt door dit huwelijk, haar man is namelijk vaak weg naar Napels. Zelf wil Carlotta graag een keer mee, Napels lijkt haar fantastisch. Bovendien woont haar zelfstandige en mooie zus daar bij een tante. Nadat ze twee dochters heeft gekregen, weet ze Berto om te praten om haar mee naar Napels te nemen, in ruil daarvoor belooft ze hem een zoon als ze terugkomen.



Het is een beetje lullig dat Carlotta’s vader niet naar Napels kan, nu zij eindelijk kan. Hij overlijdt net nadat de verbanning is opgeheven.





In Napels gaat Carlotta met haar zus, haar man en een vriend naar de opera en daar ziet ze Gasparo voor het eerst weer. Ze vindt hem prachtig, niet alleen zijn stem, zijn hele (grote) lijf. Na de opera gaat ze naar Gasparo toe met behulp van haar zus. En zo begint de liefdesrelatie tussen Gasparo en Carlotta. In de periode dat Carlotta in Napels is, is Gasparo een tijdje naar Genua. Carlotta verveelt zich heel erg in deze periode en trekt veel op met een franse markies, ze houdt niet van hem maar kan goed met hem opschieten en ze slaapt ook met hem.



Wanneer Gasparo terugkomt, weet hij nog wie Carlotta is. Vanaf dit moment gaan ze regelmatig met elkaar naar bed. Gasparo praat liever over muziek en over zichzelf dan dat hij seks heeft en Carlotta probeert hem steeds te stimuleren om te gaan vrijen. Carlotta vindt het allemaal prachtig en zo gaat het een tijdje door.



Dan is het opeens al februari en als Carlotta weer eens op bezoek gaat bij Gasparo heeft hij zojuist een leerling op bezoek die Guiseppe heet. Onder de zanglessen denkt ze na over al die keren dat ze bij Gasparo was en zo droomt ze een beetje weg. En hoe verder de tijd vordert des te meer voelt Carlotta hoe Gasparo zich steeds meer met Guiseppe bezig houdt.



Als reactie hierop Carlotta brengt veel tijd door met de Franse markies om over Gasparo te praten. Dan geeft Gasparo zijn afscheidsconcert en vertrekt hij naar Rome, omdat Guiseppe daar debuteert. Carlotta krijgt het voor elkaar dat ze met hem mee kan rijden. In de koets voelt ze dat ze hem aan het verliezen is. Hoe dichter ze bij Rome komen hoe dichterbij komt het afscheid. Wanneer ze er uiteindelijk zijn, wil Gasparo gewoon uit Carlotta’s leven lopen, maar dat wil ze niet toestaan. Daarom omhelst ze hem midden in de deuropening van de herberg waar hij verblijft en neemt ze zo afscheid.



Gasparo zal naar Guiseppe gaan en Carlotta zal eerst bij familie logeren en dan naar huis terugkeren om Berto zijn zoon te schenken die hij zo graag wilde. Een paar jaar later sterft Berto, die Carlotta haar intiemste vriend noemde. Carlotta is dan 35 jaar en trekt zichzelf totaal terug.



Het leven van de verzorgster van Carlotta, Faustina, wordt in het midden van het boek in een intermezzo kort verteld. Hierin kan je lezen hoe ze geboren is, dat ze verliefd was op de vader van Carlotta en hoe ze gestorven is.



Titelverklaring



De titel de virtuoos laat zien dat het boek over iemand gaat die de kunst in iets heel goed bedrijft. In dit geval is de virtuoos Gasparo met zijn geweldige stem, hij bedrijft de kunst van het zingen heel goed. Ik denk dat deze naam is gekozen omdat het boek bijna in z’n geheel draait om Carlotta’s liefde voor Gasparo en zijn zangkunst.



Thema



Volgens mij is het thema van het boek het hebben van een grote liefde, passie voor iets. In dit geval is dat Carlotta’s passie voor Gasparo en zijn prachtige stem.



Motieven



Een belangrijk motief in dit boek is natuurlijk muziek. Het hele boek draait om de mooie zangkunsten van Gasparo en Carlotta’s liefde hiervoor. Hiermee heb je gelijk het tweede motief, de liefde voor de muziek. Carlotta houdt van Gasparo maar meer dan van hem houdt ze van zijn prachtige stem.



Een kleiner en minder belangrijk motief in het boek is seks en de bijbehorende relaties. Carlotta heeft verschillende relaties met mannen. Met haar man heeft ze een relatie die meer om vriendschap draait (zeer intieme vriendschap). Met een fransman heeft ze een relatie die ze voornamelijk heeft voor de seks. In deze relatie probeert ze Gasparo te vergeten en praat ze heel veel over hem, met de fransman kan ze ook heel goed opschieten en mooie dingen bezoeken / bezichtigen. De relatie met Gasparo is de belangrijkste relatie in het boek. Ze is van alle mannen in het boek het meest verliefd op hem, of eerder op zijn stem. Carlotta praat liever zo min mogelijk met hem, als ze alleen met hem is, wil ze voornamelijk vrijen met hem. Omdat Gasparo gecastreerd is, is de seks eerlijk gezegd niet denderend. Hij praat ook liever en dat komt volgens mij door de castratie.



Verder luistert ze graag als hij optreedt en wordt ze helemaal meegesleept in zijn zang. Omdat ze liever niet met hem praat en veel seks heeft (met verschillende mannen) lijkt het er op dat Carlotta erg van seks houdt. De seks die ze heeft wordt vaak beschreven in het boek en maakt daardoor een belangrijk deel uit van het verhaal.



Tijd



De vertelde tijd is om en nabij 66 jaar. Dit is tevens de leeftijd van Faustina, de verzorgster van Carlotta. In een intermezzo wordt immers haar leven beschreven vanaf haar geboorte in september in 1691 tot haar dood (ze valt van een paard) op 18 mei 1747. Het verhaal gaat na haar dood nog wel een tijdje door.



De liefdesgeschiedenis tussen Gasparo en Carlotta duurt één theaterseizoen. Naar mijn gevoel heeft het boek een gesloten einde. Je weet dan wel niet precies wat er verder met Gasparo gebeurt na zijn vertrek en hoe Carlotta het verder redt, hun liefdesgeschiedenis is wel duidelijk afgelopen. Gasparo gaat verder met zingen en het begeleiden van nieuwe zangers en van Carlotta wordt verteld dat ze wegkwijnt na de dood van haar man en het vertrek van Gasparo.



Mening



Ik vond het wel een interessant boek. Het was mooi geschreven en met veel gevoel. Het taalgebruik was zo nu en dan wel lastig. Dit kwam vaak doordat vaktermen werden gebruikt. Meestal kon je wel raden wat bedoeld werd, maar als je het niet begreep was het vaak niet erg want de stukken waarin de vaktermen gebruikt werden, waren vaak niet essentieel voor het verhaal. Meestal was Gasparo dan weer eens een verhaal aan het houden terwijl ze in bed lagen.



Ik had het leuker gevonden als het iets vlotter geschreven was en als er meer gebeurde in het boek. Het was nu vaak nogal traag en langdradig. Ik denk niet dat de schrijfster bedoeld had dat het boek spannend en vlot was, ik denk dat ze juist de gevoelens van mensen wilde blootleggen en wat wilde vertellen over Napels met zijn mensen in de 18e eeuw.

Alles bij elkaar genomen vond ik het een interessant boek waar je wel even voor moet gaan zitten en de tijd voor moet nemen. Gebeurtenissen uit het boek bleven bij mij soms een hele tijd door mijn hoofdspoken omdat ik ze raar of interessant vond.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen