Boekverslag : Theo Engelen - De Nacht Van De Doorbraak
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1029 woorden.

Titel: De nacht van de doorbraak



Titelverklaring: het boek speelt zich voor een groot deel af in de nacht van de dijk doorbraak.



Schrijver: Theo Engelen



Informatie over schrijver: Theo Engelen is op 19 oktober 1950 geboren in het Limburgse Geulle, zo'n tien kilometer ten noorden van Maastricht. In dit mooie Maasdorp bracht hij zijn jeugd door en bezocht hij de lagere school. Voor de middelbare schoolopleiding (gymnasium alpha) reisde hij dagelijks op en neer naar Maastricht, al vond hij die school (zowel toen als achteraf) buitengewoon saai.

Na het behalen van zijn diploma is Theo Engelen in Nijmegen gaan wonen, waar hij aan de plaatselijke universiteit geschiedenis studeerde. Dat vond hij zo boeiend dat hij er ook na het afstuderen in 1976 mee bezig bleef, eerst als docent, later als hoofddocent. In die functie geeft hij tot op de dag van vandaag onderwijs aan studenten en doet hij onderzoek naar ontwikkelingen in het verleden. Zijn speciale aandacht gaat uit naar de economische en sociale geschiedenis en daarbinnen weer naar bevolkingsgeschiedenis. Je kunt zijn naam dan ook aantreffen op een aantal boeken, bundels en artikelen die gaan over trouwen, kinderen krijgen, verhuizen en sterven in de loop van de geschiedenis. Het zijn publicaties die nogal moeilijk zijn en bovendien vaak in het Engels geschreven.

Zijn eerste jeugdboek schreef Theo Engelen in 1992, toen hij al veertig was. Het was een boekje, speciaal voor zijn zoon Thijs, bedoeld als verjaardagscadeau. Dit boekje is nooit uitgegeven, maar Thijs vond het prachtig en Theo ontdekte erdoor hoe fascinerend het is om iets anders dan wetenschap te schrijven. Toch zal de aandachtige lezer van Theo Engelens boeken al snel merken dat de schrijver goede banden met het verleden heeft. Zijn verhalen hebben bijna altijd iets met geschiedenis te maken. Soms gaat het erover hoe belangrijk het verleden is voor ons huidige leven (Schimmen uit het verleden), soms maakt hij zich kwaad over het gemak waarmee alles wat ouder dan twintig jaar is, aan de kant wordt gezet (De nacht van de doorbraak). Natuurlijk kan een boek ook in het verleden spelen (de helft van De riddergrot) en bovendien weet Theo Engelen heel goed hoe het is om als historicus in een archief te werken (Moordzaak). Over kinderen gesproken: Theo Engelen is getrouwd en heeft vier kinderen (geboren in 1980, 1984, 1990 en 1996).



Korte samenvatting: Karlijn woont in een oud dorpje met haar vader, moeder, haar broertje Alex en haar op en oma. Ze gaat naar school in de stad zeven kilometer verderop.

De vader van Karlijn wil het kerkje in het oude dorpje gaan verbouwen. De bejaarden mensjes in het dorpje zijn daar tegen en houden de kerk bezet. De vader van Karlijn belt de politie, van de politie mogen de bejaarden nog een dag in de kerk blijven en dan moeten ze eruit. De bejaarden krijgen ruzie met hun zoon of dochter waar ze bij wonen.

Karlijn gaat de volgende morgen kijken naar haar opa, maar die is weg, net als alle andere bejaarden

Een half jaar later gaat Karlijn naar Frank en Irma Cobbens, de oudste bewoners van het dorpje. Ze laten karlijn zien waar haar opa en oma en de rest van de bejaarden zijn ondergedoken. Ze zien er heel goed uit, het is zomer en ze werken op het land, want ze zitten in een oude verlaten boerderij dichtbij die van de familie Cobbens. Karlijn gaat sinds die dag elke week terug naar de boerderij. Ongeveer twee maanden later sterft de oma van Karlijn, iedereen rouwt, maar het leven gaat al gauw zijn gangetje weer.

Maar dan `s avonds, het stormt verschrikkelijk, meneer den Hartog komt kijken of alles wel in orde is en als hij naar huis wil gaan valt de elektriciteit uit en ze voelen ineens water aan hun voeten, het water stijgt snel en meneer den Hartog moet bij Karlijn en haar familie blijven. Er waait ineens een boom om en er wordt een ruit aan diggelen geslagen. Met zijn allen gaan ze naar boven. Alleen vader en Karlijn zij nuchter de rest is in een shock. 4 uur later kwam en water tot de laatste tree van boven, ze zien licht flikkeren, vader kijkt naar buiten, er gaat weer een raam aan diggelen, een paar scherven komen in vader`s gezicht. Ze zien een boot, maar hij gaat steeds weg als hij dichterbij kwam, uiteindelijk kunnen ze de boot vastleggen. Karlijn ziet haar opa en boer Cobbens.

Iedereen stapt in de boot en ze varen naar de kerk, want die ligt hoger dan de rest van het dorp. Daarna gaan vader en opa naar de andere families op zoek, als ze `s morgens nog niet terug zijn wordt Karlijn ongerust. De politie en een rescue team komen met de dokter, ze gaan zoeken. Opa en vader zitten ergens op de eerste verdieping van een huis, maar ze kunnen niet weg, want opa is bewusteloos. Karlijn vindt ze als eerst, ze zijn helemaal onderkoelt. Alles komt goed tussen vader en opa. Opa krijgt zelfs zijn eigen moestuin, maar vader en moeder scheiden en

Alex gaat met moeder mee en Karlijn blijft bij vader.



Mijn mening: Ik vond dit een heel mooi boek, het is ongeveer net zo iets als het boek Oosterschelde windkracht 10, maar dan toch weer anders. Ik vind het wel grappig dat Karlijn heel goed met haar opa en oma kan opschieten, en dus te weten komt dat ze in een huis zitten ergens heel dicht in de buurt. Het is ook best een ontroerend boek, want die oma van Karlijn gaat dood en dat was zo omschreven dat het eigenlijk een beetje de schuld van Karlijn was en dat het toch weer goed kwam tussen opa en vader. Sommige dingen in dit boek verwacht je ook helemaal niet, net zoals de scheiding tussen vader en moeder. Dit boek wilde ik in een keer uitlezen, want aan het einde van elk hoofdstuk gebeurde er wel wat leuks, als je van lezen houdt raad ik dit boek zeker aan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen