Boekverslag : Carry Slee - Afblijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1269 woorden.

Afblijven

*Schrijver: Carry Slee

*Titel:afblijven(Het is Afblijven genoemd omdat Melissa van de drugs moet afblijven en omdat Jim van Melissa af moet blijven)

*Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

*Uitgave: 1e druk 1998 in Houten.(13e druk in 2001)

*Omslagillustratie:Roelof van der Schans

Dit boek is bekroond door de Nederlandse kinderjury in 1999 en

de jonge jury in 2000*Samenvatting:

Melissa is blij als ze te horen krijgt dat ze mee mag doen in een clip. Al haar vrienden zijn erg blij voor haar. Een week later gaan Jordi ( Melissa’s beste vriend) en Melissa naar de studio, daar leert Melissa Jim, Katy en Ron kennen. In de studio leert Melissa de pasjes die ze moet kennen. Na afloop gaan Melissa, Jim, Jordi, Katy en Ron nog even nakletsen in een relaxruimte. Jim draait daar een jointje en laat het rond gaan naar iedereen. Iedereen neemt een trekje behalve Jordi. En zo begint het dat Melissa drugs gebruikt. Even later zijn de vier helemaal stoned, Jordi voelt zich niet meer op zijn gemak. Melissa spreekt met Jim af om zaterdag te gaan oefenen en gaat dan met Jordi mee naar huis. Jordi vindt het niet fijn dat ze met Jim omgaat. Die zaterdag begint Jordi met zijn baantje, het schoonmaken van de auto van Melissa’s vader. Als hij klaar is met wassen is ze nog niet thuis. Hij begint zich zorgen te maken.. Dan besluit hij om Jim te gaan. Daar vindt hij Melissa, ze heeft LSD gebruikt. Ook gaat ze de week daarop naar de Florida (een disco) en gebruikt daar XTC. Als Melissa nog een keer naar de Florida gaat wordt ze opgepakt omdat ze XTC bij zich heeft (de XTC had Jim in haar zak gestopt) De politie belde haar ouders op en zo kwamen haar ouders erachter dat ze XTC gebruikt. Ze kreeg huisarrest en ze werd heel erg in de gaten gehouden. Een tijdje later moet ze naar de studio om de clip op te nemen, Jordi ging weer mee. Het lukte haar niet op te dansen omdat ze deze keer geen drugs had gebruikt. Ze werd uit de clip gezet. Melissa voelde zich hartstikke verdrietig. Toen Jordi en Melissa buiten waren kwamen ze Jim op zijn scooter tegen, die tegen Melissa zei: ‘je weet dat er iets tegen dit soort gevoelens is. Je hoeft alleen maar achterop te stappen en ik breng je ernaar toe.’ Jordi probeerde haar nog tegen te houden maar ze ging met Jim mee. Die weken daarop komt Melissa niet thuis. Iedereen maakt zich zorgen, maar het meest Jordi. Jordi zoekt de hele stad af en kijkt in iedere kraakpand, 2 weken lang. Op een avond wordt Jordi gebeld door Frank(iemand waarbij Melissa in een kraakpand heeft gezeten). Frank vertelt dat Melissa die avond naar een houseparty gaat waar je drugs kan krijgen. Jordi en fleur gaan die nacht stiekem naar de houseparty. Als ze daar zijn komt er een ziekenauto en wordt er een meisje in een brancard naar buiten gebracht. Dat meisje is Melissa! Jordi gaat dan mee met Melissa naar het ziekenhuis. Ze ligt een paar uur in coma komt dan bij. Na zes weken mag ze weer naar huis.

Als ze weer thuis is vertrouwen haar ouders en vrienden haar niet nog echt, maar dat werd telkens weer beter. Op een middag komt Melissa niet thuis en haar pinpas is weg. Haar ouders en Jordi maken zich zorgen, maar gelukkig komt ze even later thuis. Ze was bloemen gaan kopen voor haar balletlerares. Als Melissa merkt dat Jordi zich zorgen had gemaakt, zegt ze: ‘je bent een schat‘. Ze kijken elkaar aan en het boek eindigt met een lange zoen.

Mening:

ik vind het een erg goed boek want, ik begrijp de woorden omdat het geen moeilijke woorden zijn. Ook is het een boek van deze tijd en daarom erg interessant. Je leert hoe belangrijk vriendschap is.Wel vind ik het wel een zielig boek want Jordi doet er alles aan om Melissa te helpen terwijl zij alles doet waar ze zin in heeft (er zijn niet veel mensen die zoveel voor iemand doen). Ik vind dat je ook leert dat je mensen moet helpen en niet in de steek moet laten. En je goed moet nadenken voor je iets doet, want je kan jezelf en anderen veel pijn bezorgen. Toen ik ver in het boek was dacht ik dat net als in spijt Melissa dood zou gaan(spijt is een ander boek van Carry Slee waarin een jongen Zelfmoord pleegt). Maar gelukkig eindigde dit boek wel goed.

Hoofdpersonen:

*Melissa: Is een vrolijk meisje dat helemaal verandert door de drugs die ze gebruikt. .Ze doet haar ouders en vrienden heel erg veel pijn. Ze kan erg goed dansen en is verliefd op Jordi. aan het einde van het boek is ze weer helemaal zichzelf. Melissa kan erg goed opschieten met Fleur, Jordi en Kevin met Debby eerst ook maar daarna heeft Debby de pest aan Melissa en doet alles om haar kapot te maken. Aan het einde van het boek komt het wel goed tussen hun.

*Jordi: Is een erg zorgzaam type en heeft alles voor Melissa over. Door zijn ogen lees je het boek. Hij doet alles om Melissa van de drugs af te helpen. Hij kan goed opschieten met iedereen behalve Jim en Debby. Aan Jim heeft hij de pest omdat alle ellende Jim’s schuld is. En aan Debby heeft hij de pest omdat ze alles probeert te doen Melissa af te kraken en Debby probeert Toine (het vriendje van Fleur) al te pakken. Hij is erg verliefd op Melissa.

Bijpersonen:

*Fleur: Is een erg gevoelig type. En houdt niet van ruzie, ze krijgt wel ruzie met Debby omdat Debby probeerde haar vriendje Toine af te pakken. Zij helpt Jordi het meest om Melissa te helpen. In het boek is ze eerst heel erg klef met Toine maar als het uit is huilt ze alleen maar en kan niks anders. Later is het weer aan en is ze weer zichzelf. . Ze kan met iedereen goed opschieten. Alleen met Jim en Debby niet. Met Jim niet om dezelfde reden als Jordi. En met Debby niet omdat Debby haar vriendje probeerde af te pakken. Zij is verliefd op Toine

*Kevin: Is de grappenmaker van de groep. Hij is helemaal gek van zijn BMX(crossfiets) waar hij allerlei kunstjes op doet. Hij wil Melissa ook helpen, maar is daar niet zo mee bezig als Jordi en Fleur. Hij wil geen verkering en is dus op niemand verliefd.

*Debby: Is heel gemeen en jaloers op Melissa. Zodra ze hoort dat Melissa aan de drugs is wil ze niks met haar te maken hebben en stookt iedereen tegen Melissa op. Debby is verliefd op Toine en probeert door leugens te verzinnen tussen Fleur en Toine hun uit elkaar te krijgen. Eerst lukt dat haar ook maar later komt het weer aan tussen Fleur en Toine. Zij kan met niemand goed opschieten. Debby is verliefd op Toine.

*Jim: Is een drugsdealer. Hij is ook een danser. Door hem komt alle ellende want hij verleidt Melissa om drugs te gebruiken. Hij is ook verslaaft aan drugs en verkoopt het aan kinderen. aan het eind van het verhaal wordt hij opgepakt.

Werkelijk of niet?:

Het verhaal is realistisch omdat het in deze tijd speelt. En het gebeurd dagelijks bij mensen tegenwoordig alleen ken ik er tot nu toe gelukkig nog niemand. Je hoort het wel op het nieuws of op de radio of je leest het in de krant over zulke dingen.Dit was mijn Boekverslag.Ik hoop dat jullie er Wat aan hebben!!!!

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen