Boekverslag : Michael Ende - Momo
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1289 woorden.

Titel: MomoSchrijver: Michael EndeUitgeverij: ThienemannThema: de tijdWaar: In en rondom een grote stad.Wanneer: ± 1970 (toen er nog straatvegers waren)Hoofdpersoon:

Momo:

Momo is een meisje van ongeveer 10 jaar. Ze is in een amphitheather, aan de rand van de stad, komen wonen. Ze heeft geen ouders of andere familie en is uit een tehuis gevlucht. Nu krijgt ze eten van de mensen uit de stad. Ze heeft een krullenkop en een te grote mannenjas (die ze niet wil verkleinen omdat ze nog in de groei is). Ze heeft een wonderlijke eigenschap: ze kan op een speciale manier naar mensen luisteren. Als mensen boos zijn op elkaar zien ze hun fouten in en sluiten vrede nadat ze bij Momo zijn geweest. Ze zorgt voor inspiratie en laat mensen vanuit hun binnenste praten waardoor ze soms dingen zeggen die ze niet willen. Heel veel kinderen komen bij haar in het theater spelen omdat ze altijd leuke nieuwe spelletjes bedenken. In de stad wordt veel gebruik gemaakt van de uitdrukking: ‘ga toch naar Momo’. Momo’s beste vrienden zijn Beppo de straatveger en Gigi de gids.Andere belangrijke personen

die grauen Herren

Deze grijze mannen willen de tijd van mensen stelen. Dit doen ze door de mensen op te fokken en ze krijgen het voor elkaar dat de mensen steeds harder gaan werken en geen plezier meer hebben. De tijd die de mensen dan over zouden houden gaat naar de grijze mannen. Ze zijn grijs omdat ze leven van de dode tijd van de mensen. Ze hebben grijze pakken aan, grijze sigaren, grijze hoeden en grijze auto’s. De tijd bestaat uit bloemen. Deze bloemen vriezen de grijze mannen in zodat ze sterven. Daarna breken ze de bladeren af en roken die op. Als ze niet kunnen roken zullen ze oplossen in het niets aangezien de tijd niet te zien is. Momo probeert deze grijze mannen, met behulp van haar vrienden, te verslaan.

Gigi Fremdenführer

Gigi de Gids heeft vele verschillende beroepen, maar omdat hij goed kan vertellen aan toeristen wordt hij Gigi de Gids genoemd. Hij is een goede vriend van Momo. Hij vertelt Momo ook allerlei verhalen over Momo en hemzelf, waarin ze elkaar als geliefde vinden. De grijze mannen zorgen ervoor dat hij een beroemde verteller wordt en dat hij geen tijd meer voor Momo heeft.Beppo Straßenkehrer

Beppo de straatveger is een ouder mannetje dat altijd rustig aan doet. Hij praat weinig want hij wil niet liegen, dus denkt hij lang na over wat hij zeggen wil. Soms geeft hij ’s avonds pas antwoord op een vraag die hem ’s ochtends gesteld is. Hierom denken sommige mensen dat hij een beetje gek is. Alleen Momo heeft lang genoeg de tijd om op de antwoorden te wachten. De grijze mannen zorgen ervoor dat hij heel snel en hard gaat werken. Hij heeft er ook geen plezier meer in. Hij moet namelijk heel veel seconden betalen aan de grijze mannen om Momo terug te krijgen, als hij denkt dat de grijze mannen haar gevangen houden. Hierdoor heeft hij geen tijd meer voor Momo als ze terug komt. Daardoor weet hij het ook niet.

Kassiopeia

Kassiopeia is de schildpad van heer Secundus Minutius Hora. Heer Hora is de bewaker van de tijd. Kassiopeia heeft als eigenschap dat ze exact een half uur in de toekomst kan kijken. Op haar schild kunnen woorden staan, zodat je haar dingen kan vragen en zij kan antwoorden. Ook kan ze natuurlijk uit zichzelf iets laten weten. Zij gaat met Momo mee om te strijden tegen de grijze mannen. Ze is best trouw en slim.Samenvatting:

Sinds Momo in het theater woont, komen er vaak mensen uit de buurt. Ze vragen haar om raad en doordat ze zelf vertellen, komen ze op de antwoorden. Momo luistert alleen. Ook komen er elke dag kinderen spelen omdat ze de leukste spellen bedenken wanneer Momo in de buurt is. De buurt is vredig en rustig.

Maar na een tijdje komen de grijze mannen. Ze vallen niet op doordat ze zo onopvallend mogelijk doen en grijs zijn. Mensen die hen zien vergeten hen meteen. De grijze mannen gaan bij mensen op bezoek en vertellen dan dat ze tijd moeten besparen. Dit doen ze op zo’n manier dat al die mensen dat gaan inzien. Als de grijze mannen daarna weg gaan bij die mensen, vergeten die mensen ze en denken dat het hun eigen ideeën zijn. Door deze gespaarde tijd neemt het aantal grijze mannen toe. Momo is degene die de meeste tijd heeft en ook degene die hen belemmert, omdat ze van andere mensen ook aandacht en tijd vraagt. Hierdoor willen de grijze mannen haar uitschakelen. Eén van hen gaat bij Momo op bezoek en probeert haar allerlei poppen aan te smeren zodat ze zichzelf kan vermaken. Als Momo dan rustig naar de grijze man gaat zitten luisteren, komt er opeens een stem uit zijn binnenste die haar de waarheid vertelt. Hiervan schrikt de grijze man en slaat op de vlucht. Nu beschouwen de grijze mannen haar helemaal als gevaarlijk omdat zij die gave heeft.

Momo is de enige die de grijze mannen wel onthoudt, omdat ze de echte stem heeft gehoord van één van hen. Nu wil ze de kinderen, die in steeds grotere aantallen bij haar komen omdat ze thuis geen tijd voor hen hebben, helpen en Momo, Beppo, Gigi en de kinderen besluiten een optocht te houden door de stad om de mensen uit te nodigen, zodat ze kunnen uitleggen dat de tijd gestolen wordt. De mensen in de stad hebben het zo druk dat ze nauwelijks iets van de optocht merken en dus ook niet op de uitnodiging in gaan. Maar de grijze heren hebben het wel door.

Als Beppo op een keer op de vuilnisbelt achter blijft, ziet hij een rechtszaak van de grijze mannen waarin degene die Momo de waarheid heeft gezegd, terecht gesteld wordt. Na het vonnis (de grijze man moet zich oplossen) gaan ze allemaal op jacht naar Momo. Op datzelfde moment haalt Kassiopeia Momo op en neemt haar mee naar heer Hora. Heer Hora woont in de tijd en is voor de grijze mannen niet bereikbaar. Hier krijgt Momo de werkelijke tijd te zien. Het zijn bloemen en elke nieuwe is mooier dan de andere. Als de grijze mannen het paleis van heer Hora toch weet te belegeren, zet heer Hora de tijd één uur stil. Hij geeft Momo één tijdbloem waardoor ze één uur de tijd heeft om, samen met Kassiopeia, de grijze mannen uit te schakelen. Na een achtervolging komt Momo bij de Tijd-Spaar-Kas waar de grijze mannen vandaan komen. De mannen zien dat de tijd op raakt, dus besluiten ze zich te verminderen om de voorraad tijdbloemen niet onnodig op te laten gaan. Uiteindelijk zijn er nog drie grijze mannen over. Momo weet de kluis met tijdbloemen te sluiten zodat de grijze heren er niet meer bij kunnen. Dan lossen ze één voor één op en laat Momo de tijdbloemen vrij.

Kassiopeia gaat terug naar heer Hora en Momo gaat terug naar de stad. Nu heeft iedereen weer de tijd voor de leuke dingen en komen ze ook weer bij haar op bezoek. Gigi en Beppo worden weer haar beste vrienden.Eigen mening:

Ik vind het een goed boek. Want het is een boeiend en leuk verhaal en het is niet al te moeilijk Duits. Ook vind ik het een leuk en speciaal thema. De plaatjes ondersteunen het verhaal ook wel aardig. De achtergrond informatie die aan het einde wordt gegeven (‘Materialien’) is ook best leuk omdat je daardoor ziet hoe Michael Ende op de ideeën is gekomen. Dat vind ik altijd wel boeiend.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen