Boekverslag : Simone Van Der Vugt - De Amulet
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 833 woorden.

Zakelijke gegevensDe schrijfster is Simone van der Vugt. Het boek heet “De Amulet” omdat Nina sinds haar geboorte een amulet om haar nek heeft hangen die van haar moeder is geweest.

Het boek bestaat uit 188 blz. en het boek is in 1966 uitgegeven.

Het verhaal speelt zich af in de tijd van de heksenjacht en in het jaar 1630. De hoofdpersoon is Nina Brauer omdat het hele verhaal zich in haar ogen afspeelt. Het verhaal is een historisch avonturenverhaal.

InhoudAls op een novemberdag een heks verbrand wordt in Wurzburg (de woonplaats van Nina)krijgt Nina allemaal visioenen en rare gevoelens. Nina’s moeder was vroeger ook verbrand en sindsdien woont ze bij een oom en tante. Als ze haar vragen bij haar oom neerlegt verteld Nina’s oom het verhaal van haar moeder en geeft haar de amulet die van haar moeder is geweest. Als Nina op de markt een heks word genoemd is een nieuwe roddel geboren en ze moet vluchten. Haar tante wil haar uithuwelijken aan een boer, Jurgen Stolz genaamd, maar Nina voelt daar niks voor en gaat in haar eentje verder. Ze vindt werk in een herberg en gaat er ook bij in wonen. Maar dan komt Jurgen haar opzoeken om haar mee te nemen en Nina moet weer vluchten. Ze besluit verder te gaan als jongen dit doet ze door jongenskleren aan te doen en haar haar af te knippen. Dan ontmoet ze in het bos waar ze zich schuilhoud Max ,een zwerver. Eerst wil Max niet zoveel van Nina weten maar langzamer hand groeien ze dichter naar elkaar en leert Max haar allemaal dingen over de natuur. Ze maken lange reizen door Duitsland en komen terecht bij een vriend van Max waar ze de zomer doorbrengen. Daarna gingen ze samen naar een klooster om de strenge winter door willen brengen. Ondertussen krijgt Nina allemaal rare dromen en visioenen. Als Max de winter niet overleefd en sterft moet Nina alleen verder daar heeft ze geen zin in en sluit zich aan bij een groep zigeuners daarmee reist ze verder in het boek. Nog een keer komt ze terug bij haar oom en tante om daarna voorgoed de weide wereld in te trekken.

AnalyseNina is in het boek eerst 14 en dan 15 jaar en ze heeft zwart haar. Ze is een weesmeisje, haar vader stierf toen ze nog een baby was en haar moeder werd beschuldigt van hekserij en werd verbrand. Nina is opgegroeid bij haar oom en tante. Met hun kan ze goed omgaan en praten en hun proberen haar ook te helpen.

Oom Thomas heeft samen met zijn vrouw Nina opgevoed. Hij is vriendelijk, eerlijk, verstandig en hij weet waar hij mee bezig is.

Tante Hanna zorgt goed voor Nina en doet net alsof zij haar echte dochter is. Zij is gul en vriendelijk.

Jurgen Stolz is de weduwnaar waar Nina aan word uitgehuwelijkt. Hij is ongeveer 40 a 50 jaar en heeft 5 kinderen. Jurgen is hardhandig, onvriendelijk en heeft weinig begrip voor vrouwen.

Max von Spee leert Nina kennen in het bos waar zij zich schuilhoud. Eerst wil hij niets van Nina weten maar later word hij toch haar reisgenoot. Hij is een zwerver die ongeveer 30 a 50 jaar oud is. Hij blijkt een moeilijk mens te zijn die op verdenking van hekserij is verbannen uit zijn woonplaats. Max is erg ziek en overlijdt in het bos. Hun relatie is in he begin niet erg bijzonder maar word sterker.Ik zou als persoon wel op Nina willen lijken omdat zij veel doorzettingsvermogen heeft en als het even niet meezit toch door kan gaan. Ik zou niet willen doormaken wat zij allemaal op haar pad krijgt.

Ik zou helemaal niet op Jurgen Stolz willen lijken omdat hij helemaal geen respect voor vrouwen heeft en erg onvriendelijk is.Het boek speeld zich af in 1630, citaat:

Tussen het begin en het einde van het verhaal speelt zich 1 jaar af.Ik vind het boek heel boeiend en spannend omdat… TSJA, uhhhh…????

Bedoeling/boodschapIk denk dat de boodschap van het boek is denk ik dat 1 kleine roddel tot veel negativiteit kan lijden en die ook veel gevolgen hebben voor vele mensen.MeningIk vond het een super mooi verhaal om te lezen, ik had het boek al 2 keer eerder gelezen voordat ik het boekverslag moest maken, het boek is ook van mijzelf. Het is een mooi, spannend, interessant en een historisch verhaal, zelf hou ik niet zo van historische dingen zoals films en boeken maar dit boek vond ik echt mooi om te lezen en er een boekverslag over te maken.

Je leeft je ook in het verhaal omdat je graag wilt weten wat er gebeurt in het verhaal met Nina.

Alleen heeft het boek een open einde dus je weet nooit hoe het met Nina verder zal aflopen. Dat is we leen minpuntje aan het boek.

Het boek is makkelijk en mooi geschreven, en de moeilijke woorden kan je achterin vinden.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen