Boekverslag : Marcellus Emants - Vijftig
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 990 woorden.

Auteur

Marcellus Emants



Over de auteur

Marcellus Emants (1848-1923) Nederlands dichter, romancier en toneelschrijver. Brak na de dood van zijn vader (1871) zijn rechtenstudie af en wijdde zich aan de letteren, waarbij hij zich ontwikkelde tot een vertegenwoordiger van het pessimistisch realisme. Emants zocht in zijn werk de waarheid en niet de schoonheid, hetgeen zich uitte in een steeds soberder en directer woordgebruik. Zijn opvattingen onderscheidden hem zeer van de Tachtigers, met wie hij dan ook weinig contact had.



Titel

Vijftig



Titel

verklaring Vijftig is de leeftijd die de hoofdpersoon bijna heeft bereikt. Deze leeftijd doet hem aan zichzelf twijfelen. Hij vraagt zich continu af of hij niet te oud is om nog een affaire te hebben met een jongere vrouw.



Motto

Is er niet



Opdracht

Is er niet



Thema

Een man van bijna vijftig jaar beleeft zijn laatste romance, met een veel jongere vrouw, vol twijfel.



Idee

Wees niet te twijfelachtig en luister meer naar je gevoel. Heb meer vertrouwen in de mensen.



Motieven

Twijfel. Henri twijfelt continu of de liefde van Irma wel gemeend is. Ook is hij vaak onzeker over zijn leeftijd ; of hij niet te oud is om nog verliefd te zijn.

Liefde. De liefde tussen Henri en Irma is heel wisselvallig. Henri twijfelt aan de liefde van Irma voor hem ; wel gemeend of niet.

Jaloezie. Henri is erg snel jaloers op mensen ; mensen in een sober gezinsleven die niet alleen hoeven te zijn, en later op mensen die op het feest wel plezier hadden.



Personen

Henri Ravens. Henri is een onzekere man van bijna vijftig jaar oud. Hij zit altijd veel te twijfelen en te peinzen. Hij is een emotionele man en erg snel jaloers op anderen. Ook is Henri erg goed gelovig, als er iets negatiefs over iemand gezegd wordt geloofd hij het meteen. Positieve dingen gelooft hij minder snel (flat character / type ; de onzekere man). Irma den Exter. Irma is een weduwe van ongeveer 30 jaar oud. Ze is moeder van haar dochtertje Anna. In Den-Haag, waar zij woont, wordt redelijk over haar geroddeld. Ze staat erom bekend een ‘femme fatale’ te zijn. Ze zou meermalen vreemd gegaan zijn. Zelf ontkent ze alles (flat character). Jan Lanser. Jan is de stiefbroer van Henri. Hij is getrouwd met Evelien, waarmee hij een dochter en een zoon heeft. Hij is dokter in Den-Haag. Van Jan hoort Henri de negatieve verhalen over Irma (flat character).



SAMENVATTING

Henri zit samen met zijn geliefde Irma in een trein. Ze zijn onderweg van Wiesbaden (Duitsland) naar Den-Haag. Henri zal niet met Irma mee naar huis mogen omdat Irma eerst zelf rustig de familie op de hoogte wil kunnen brengen. Ze spreken af elkaar 3 dagen later weer te ontmoeten. Die derde dag is Henri op bezoek bij zijn stiefbroer Jan Lanser. Als hij uiteindelijk aan Jan vertelt dat hij verliefd is, begint Jan hem helemaal belachelijk te maken. Jan is van mening dat je op Henri’s leeftijd niet meer verliefd kunt worden. Hij zegt dat mensen van die leeftijd zich een verliefdheid opdringen om zich weer eens te kunnen amuseren. Jan zegt ook van patiënten (Jan is dokter) gehoord te hebben dat Irma tijdens haar huwelijk vreemd ging en ook na haar huwelijk nog mannen heeft bedrogen. Henri besluit dan toch Irma maar niet op te gaan zoeken om eerst alles op een rijtje te kunnen zetten. De dag daarna gaat hij echter toch naar Irma en zegt tegen haar dat hij aan haar liefde voor hem twijfelt. Irma zegt dat hij dit alleen zo ervaart omdat hij waarschijnlijk roddels over haar heeft gehoord. Ze krijgen ruzie en Henri vertrekt. Later krijgt hij spijt van de dingen die hij gezegd heeft en hij probeert een gedicht, waar hij eerder al aan begonnen was, af te maken. Hiermee zou hij dan proberen het weer met Irma goed te maken. Het lukt hem echter niet het gedicht naar zijn zin af te schrijven dus schrijft hij een brief waarin hij alles uitlegt. De dag daarop gaat hij weer bij haar langs. De sfeer is dit keer veel beter en Henri spreekt met Irma af een serieuze relatie op te bouwen. De weken daarop is Henri met zijn hoofd in de wolken. Hij is volop verliefd en denkt totaal van al zijn twijfels verlost te zijn. Dit blijkt onterecht want hij begint toch weer te peinzen. Henri krijgt een uitnodiging om op het feest van een kennis te komen eten. Hij besluit te gaan en Irma mee te nemen. Op het feest ergert hij zich aan Irma’s kleding en gedrag en schaamt hij zich een beetje voor haar. Irma legt contact met anderen en laat Henri maar een beetje links liggen. Omdat Henri ook al niet met Irma dansen wou, danst Irma de rest van de avond met een andere man, Von Stiasny. De rest van het feest verveeld Henri zich maar, hij besluit te vertrekken zonder Irma. Als hij de volgende dag bij haar langs wil gaan ziet hij dat Von Stiasny hem voor is. Hij ziet hem nog net binnen gelaten worden. Een moment later als Henri aanbelt wordt hem door de dienstbode vertelt dat Irma er niet is en dat zij niet weet wanneer ze weer terug is. Henri denkt dat ze liegt maar gaat toch weg. Later blijkt dat Irma er echt niet was en dat Von Stiasny een bekende van Irma van vroeger was en daarom wel was binnen gelaten zodat hij de dochter van Irma even gedag kon zeggen. In een ruzie waarin Henri Irma weer niet gelooft, komt Henri tot de conclusie dat de hele affaire voor Irma maar een spel was. Henri besluit te vertrekken naar Monte-Carlo.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen