Boekverslag : - - Beatrijs
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 452 woorden.

Beatrijs is een non. Ze is zeer deugdzaam. Ze is ‘hoofs’ en werkt hard. Haar taak is het luiden van de kerktijden,, het verzorgen van de kaarsen en de kerkelijke ‘ornamenten’.

Maar zij is heel erg verliefd op een jongeman die zij al sinds haar twaalfde kent. De duivel wakkert de liefde aan, en ze kan het niet meer weerstaan. Zij schrijft haar geliefde een brief. Als haar geliefde is aangekomen spreken ze over acht dagen af onder een boom.Op die avond doet Beatrijs voor het laatst haar ronde: alle kloosterlingen zijn al naar bed. Dan gaat Beatrijs naar het Maria beeld, waar ze haar kloosterkleed ophangt en haar sleutels erbij, zodat iedereen het snel ziet.Buiten staat haar geliefde te wachten en hij heeft kleding en sieraden voor haar meegenomen. Deze staan haar veel beter dan de kloosterkleding. Samen rijden Beatrijs en haar geliefde onopgemerkt weg. Als het weer dag wordt, voelt Beatrijs zich schuldig, omdat ze eigenlijk nu de klok had moeten luidden. Maar haar geliefde zegt dat ze zich niet schuldig moet voelen, want hij zal voor altijd van haar houden en hij heeft zóveel geld dat ze 7 jaar zonder zorgen kunnen leven.In de stad waar ze komen, wonen ze zeven jaar. Samen krijgen ze twee kinderen. Op het eind van het zevende jaar is het geld op. Op dit moment verlaat de man van Beatrijs het huis en nu staat Beatrijs er alleen voor. Beatrijs onderhoud haar kinderen van het geld dat ze verdient in de prostitutie. Zeven jaar leidt zij dit beschamende leven, maar elke dag bid zij tot Maria op hoop voor een uitkomst. Veertien jaar leidt Beatrijs een zondig leven en dan komt ze in de buurt van haar oude klooster.In het gesprek met een weduwe, waar ze blijft overnachten, vraagt Beatrijs hoe het is met de kosteres die veertien jaar geleden is weggelopen. De weduwe antwoord verbaast dat er geen betere non is dan de kosteres die elke dag braaf haar werk doet. De weduwe bedoelt inderdaad Beatrijs.

´S Nachts hoort Beatrijs een stem die haar beveelt terug te keren naar het klooster. Beatrijs denkt dat het de duivel is en luistert niet. Het bevel wordt drie keer herhaald. Na drie nachten waarin het bevel drie keer wordt herhaald begrijpt Beatrijs dat de macht van de duivel ongedaan is gemaakt, en dat ze op Maria mag vertrouwen.Als ze in het klooster komt is alles nog zoals het was voordat ze wegging. Geen van de kloosterlingen heeft haar gemist, want Maria heeft in al die jaren Beatrijs’ taak waargenomen.Beatrijs is weer non en haar kinderen worden verzorgd door de weduwe op advies van de abdis van het klooster, die de kosten dekt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen