Boekverslag : Abdelkader Benali - De Ongelukkige
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 396 woorden.

'De Ongelukkige' is een toneelstuk waarin slechts 5 personages spelen.
Zuid-Spanje, 31 december 1491. Het Moorse Granada is belegerd door de Spaanse troepen van koningin Isabella van Castilië en Fredinand van Aragon. Het laatste Moorse bolwerk onder gezag van de laatste Moorse koning Boabdil zal om klokslag 12 uur overgedragen worden aan de koele en heerzuchtige koningin Isabella. Maar voordat het zo ver komt verdwijnt Boabdil uit het paleis en gaat op zoek naar Isabella; misschien dat hij het toch nog ongedaan kan maken. Hij begeeft zich woedend op weg naar het vijandelijk legerkamp, gewapend met een scheermes en een forse dosis haat en verhalen. Op weg daar naar toe komt hij Alì tegen, een troubadours. Boabdil weet Alì zo ver te krijgen om van kleren te veranderen, opdat Boabdil ongemerkt het kamp zou kunnen naderen zonder onmiddellijk gedood te worden (Alì krijgt nette kleren, een kroon en een sleutel). Hij speelt een beetje op zijn lier (gekregen van Alì) en wordt door koningin Isabella in haar tent binnen gelaten. Hij gaat met haar naar bed, omdat hij zo denkt zijn Moorse rijk van de ondergang te redden, maar hij heeft duidelijke buiten de waard gerekend.
Boabdils vrouw (Moraima), die Boabdils bemoeizuchtige moeder gedood heeft, waarschuwt hem voor Isabella's listen en voor andere dwaasheden, maar hij luister niet (zij is niet te zien op het podium, je hoort haar als een soort geest). Alì, eenmaal aangekomen in het paleis, waar de harems uit verdwenen zijn, waar de kamers leeg zijn en geen schatkamer is, besluit dat enkel kleren een koning maken. Bij de overdracht van Granada meldt hij zich aan als dienaar van koningin Isabella, die iedereen in haar macht weet te krijgen.
Uiteindelijk heet Boabdil alles door en weet hij dat zijn vrouw hem voor dit alles heeft geprobeerd te waarschuwen. Hij roept haar naam en slikt daarbij zijn tong in en valt neer op de grond.
Dit toneelstuk is duidelijk gekenmerkt door Benali's schrijfstijl: de heldere dialogen staan garant van Benali's dubbele bodems en ironische verteltrant. In het stuk komen elementen aan bod, die door de historische context onmogelijk zijn, maar die zijn ingevoerd om de kijker/luisteraar meer bij het toneelstuk te betrekken. Elementen: radio, deodorant, aftershave,….Maar ook het taalgebruik zorgt ervoor dat we ons beter in het verhaal kunnen inbeelden: het liedje van 'Berend Botje ging uit varen' komt erin voor, een roetsjbaan, bullshit,…
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen