Boekverslag : Jan Terlouw - Pjotr
De taal ervan is Natuurkunde en het aantal woorden bedraagt 749 woorden.

Zakelijke gegevens:

Titel van het boek: Pjotr

Naam van de auteur: Jan Terlouw, geboren 1931 in Kamperveen

Naam van de uitgever: Wolters Noordhoff, uit de serie De vroege Lijsters 1992

Jaar van verschijnen: eerste uitgave 1970.Samenvatting:

Pjotr is een jongen van 14 jr. Hij woont bij zijn vader. Toen hij 3 jr. was stierf zijn moeder. Hij was erg muzikaal en hij had altijd een zelf gemaakt fluitje bij zich. Hij mocht van zijn vader een pathefoon (een oude woord voor een grammofoon) kopen. Pjotr gaat op weg naar Voronej en komt bij de winkel aan. Toen bleek dat de pathefoon 104 roedels kostte, ging hij de 3 uur maar weer terug. Sergei (zijn vader) dacht: ik loop Pjotr tegemoet. Toen op eens hoorde Sergei een gil en zag dat Pjotr aan het vechten was. Hij merkte dat Pjotr bloedde en Sergei haalde in woede naar de andere schim uit. De volgende dag blijkt dat Sergei de jongen heeft dood geslagen. Hij wordt opgepakt en berecht. Hij wordt verbannen naar Siberie. De volgende dag krijgt Pjotr te horen dat zijn vader is afgevoerd naar een werkkamp in Siberië voor 10 jaar.

Hij besluit om zijn vader achterna te reizen. Hij heeft nog 100 roebels van de niet gekochte pathefoon. Van dat geld neemt hij de trein naar Moskou. Hij wil naar Nizjni Novgorod. Hij zoekt een baan, wordt koetsier en werkt daar twee weken. Dan krijgt hij de opdracht twee heren naar Saransk te brengen. Opeens herkent hij de heren het zijn Shura en Stefan, de Revolutionairen. Als Stefan ziet dat Pjotr ze herkent dan wil hij hem neer schieten. Maar Pjotr is snel en slim en ontsnapt. Ze nemen de koets mee. Pjotr loopt verder naar Saransk en ziet daar de koets met een beetje geld. Als hij genoeg geld heeft neemt hij de trein naar Wjatskije Poljany. Hij bedenkt een plan om naar Siberië verbannen te worden. Hij steekt een oud huis in brand. Hij sticht die brand zo dom dat de politie geen enkele moeite heeft om de dader te vinden. En ze pakken hem op en hij wordt naar het politiebureau gebracht. Hij heeft een geheimzinnig huis in brand gestoken, waar iedereen bang voor is. Dieven hadden daar gestolen sieraden liggen. Hij krijgt van de burgermeester 20 roedels. Plotseling duikt er en man op en schiet de burgermeester dood. Pjotr herkent de man: het is Stefan de revolutionaire. Hij wordt omsingeld en dood geschoten. Pjotr reist naar Jekaterinenburg.

In Siberië is het hard werken voor Sergei en zijn nieuwe vriend Victor. De commandant heeft een vervallen buitenhuisje dat opgeknapt moet worden. Hij laat het door twee gevangenen doen die hij wel vertrouwt. Dit zijn Sergei en Victor. Bij het zomerhuisje aangekomen doet de commandant een dutje. In zijn slaap wordt hij plotseling besprongen door een beer. Sergei en Victor doden de beer en redden zijn leven. Ze mogen als dank in een huis in Irkoetstk wonen en ze gaan daar werken.

Op een dag ontmoet Pjotr een agent Werchowjenski die is op zoek naar Shura. De agent stelt Pjotr vragen over de twee in de koets. Pjotr heeft bedenktijd nodig en reist met de agent mee naar Omsk. Daar wordt bekend dat Shura is gesignaleerd in Tomsk. Ze gaan samen naar Tomsk en bezoeken een familielid van Shura genaamd Warwara een oud vrouwtje. Warwara vertelt de politie dat Shura niet gekomen is. Ze heeft Shura verstopt in haar huis. Wanneer de politie weg is, sterft de vrouw aan een hartaanval.

Shura reist met Pjotr naar Irkoetsk via een bergpad. Als het hard begint te regenen zien ze een huisje en besluiten daar te overnachten. Ze worden overvallen door een beer. Sergei die onderweg is naar de commandant hoort het gegil en herkent de stem van zijn zoon. Hij slaat de beer dood en neemt Pjotr en Shura mee naar zijn huis, waar ze elkaar verhalen van de laatste 2 jaar vertellen.Wat vind ik van dit boek:

Ik heb dit boek gekozen omdat ik dit van opa kreeg. Het was een spannend verhaal waarin Pjotr veel avonturen beleefd. Het is soms moeilijk te lezen, omdat er veel moeilijke namen in staan. Je kunt je niet voorstellen dat je dit zelf beleefd.De hoofdpersoon is Pjotr. Andere belangrijke personen zijn zijn vader Sergei.

Stefan en Shura zijn gescheiden. Pjotr sluit vriendschap met Shura.

De vriend van zijn vader heet Victor.Andere boeken van Jan Terlouw:

Koning van Katoren, Oorlogswinter, Oom Willibrord, Oosterschelde Windkracht 10.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen