Boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogswinter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1431 woorden.

Boekverslag van Maarten Overgaauw 2cIk doe mijn boekverslag over Oorlogswinter van Jan Terlouw, uitgegeven door Lemniscaat. Ik heb dit boek gekozen omdat het mij een

spannend boek leek en omdat de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een (bijna) leeftijdsgenoot wordt gezien. Ook is het boek in 1973 bekroond

met de Gouden Griffel.Het is een niet chronologisch verhaal, want er wordt teruggeblikt op wat er gebeurde.Het boek speelt zich af in de Hongerwinter 1944/1945. Het boek wordt gezien door de ogen van Michiel van Beusekom, een jongen van 16 jaar.

Zijn vader is meneer van Beusekom die burgermeester van het dorp de Vlank is (waar het boek zich afspeelt). Zijn zusje Erica van Beusekom, net iets ouder dan Michiel, is verpleegster. Zij helpt ook bij het verzorgen van Jack, een neergeschoten Engelse piloot die met een gebroken been in een geheim hol in het bos verstopt zit. Ook is er ene oom Ben die een heel aardig persoon voorstelt en in het verzet zit, maar uiteindelijk toch een verrader blijkt te zijn. Dirk is een verzetsstrijder en een goede vriend van Michiel. maar hij wordt opgepakt door de Duitsers. Er is als laatste nog ene Schafter die volgens Michiel een verrader is maar op het laatst, tijdens de bevrijding, Joden in zijn huis blijkt te hebben. Dit zijn de hoofdpersonen uit het verhaal.Het verhaalOp een dag vertelt verzetsstrijder Dirk dat ze het distributiekantoor in het dorp gaan overvallen. Ze zouden het doen met drie man. Dirk geeft Michiel een brief die hij aan ene Bertus moet geven als hij de volgende ochtend niet zou terugkomen. En Dirk komt de volgende ochtend niet terug. Dus Michiel pakt zijn fiets (of wat daar nog van over is) en fietst met de brief naar Bertus. Maar in de straat waarin Bertus ziet hij een Duitse overvalwagen wegrijden van Bertus zijn huis. Bertus is opgepakt.

Michiel besluit de brief zelf te openen en te lezen.

Er staat in dat in het bos een neergestorte Engelse piloot verstopt zit.

Uiteraard gaat Michiel een kijkje nemen bij de piloot. Hij sluipt op het hol af en schrikt zich dan lam. Want opeens ziet hij een pistool op zich gericht en hoort hij een Engelse stem zeggen don`t move!.

Hij gaat naar binnen en ontmoet de piloot. Hij brengt hem elke dag eten. Maar met zijn verwondingen gaat het eerder slechter dan beter. Zijn zusje Erica was bezig met haar verpleegstersopleiding toen de oorlog uitbrak. Maar kan hij zijn zusje vertrouwen? Hij moet het erop wagen. Hij neemt alle voorzorgsmaatregelen,

Hij verstopt zijn fiets en blinddoekt zijn zusje. Hij begeleid zijn zus door het bos en pas in het hol mag de blinddoek af. Ze verzorgd de wonden van Jack en doet er nieuw gaas omheen.. Jack zijn wonden zagen er nu heel wat beter uit.

Maar toen hij de volgende dag bij Jack kwam om hem eten te brengen, zei Jack dat Erica al langs was geweest. Nu moet hij wel iedere keer met Erica gaan

De volgende dag rijdt er een overvalwagen door de straat die overal mannen meenemen. Ook nemen ze Michiel zijn vader mee. Er is een dode Duitse soldaat gevonden, en als de dader zich niet binnen 24 uur meldt gaan de tien mannen tegen de muur (ze worden dus neergeschoten).

Maar de volgende ochtend ziet Michiel 5 mannen lopen. Hij vraagt wat er met zijn vader is gebeurd. Helaas die is ook vermoord, Michiel kan de volgende paar dagen niet slapen.

Een week later hoort Michiel midden in de nacht een geluid in de woonkamer, hij gaat naar beneden. Daar ziet hij zijn moeder zitten met twee Joodse mannen. Ze moeten over de IJssel. Michiel gaat slapen en de volgende morgen bedekt hij een plan om de mannen over de IJssel te brengen. Hij vermomt ze als twee boerinnen en leent de koets van een der edelvrouwen die bij de pond woont. Bij haar drinken de bij haar ingekwartierde Duitsers op een vaste tijd thee. Zo kon Michiel op dat tijdstip de boerinnen naar de overkant van de IJssel brengen. Op de terugweg wordt hij achterna gezeten door Duitsers die het op paarden gemunt hebben.

Maar Michiel brengt het er goed van af. De volgende dag komt er bij de barones van wie Michiel de koets had geleend, een Duitse officier langs die haar vraagt mee te gaan (arresteren), maar ze weigert. Daarn komt de Duitser terug met zes man en ze beginnen de deur open te stoten. Maar de barones schiet een van de mannen in zijn arm. De Duitsers rennen weg en komen terug met een tank en maken het huis met de grond gelijk.

De volgende dag gaat hij zoals gewoonlijk even langs bij Jack, maar tot zijn verbazing zit Dirk er nu ook, helemaal afgemat. Hij vertelt Michiel dat hij ontsnapt is. Het moest verraden zijn, dat er een overval gepleegd zou worden, want Dirk vertelt dat er een man op de uitkijk stond die was weggerend. De Duitsers hebben tijdens zijn verhoor de hele tijd gevraagd naar een derde man, ook al hebben ze die niet gezien.

Nu moet Michiel niet alleen Jack, maar ook Dirk verzorgen.

Jack is een paar weken later alweer een stuk opgeknapt en wil perse terug naar Engeland, maar hoe? Michiel moet meteen aan oom Ben denken die zich in het verzet alleen bezig hield met ontsnappingsroutes. Dus Michiel gaat naar oom Ben en vraagt of hij een ontsnappingsroute weet.

Oom Ben is er verbaasd over dat Michiel in zijn eentje een hele tijd lang twee mensen heeft geholpen. Ze bedenken een plan om Jack het land uit te krijgen. Op de dag van de ontsnapping gaat Michiel naar huis om even na te denken op de plek waar hij altijd hout hakte. Wie zou de verrader toch zijn? Opeens gaat er een schok door zijn lichaam. Toen oom Ben hout ging hakken stonden hij en Dirk achter dat schuurtje te praten ver die overval op het distributiekantoor. Oom Ben moest dat gehoord hebben. Michiel had oom Ben ook verteld van de twee boerinnen die hij naar de overkant van de rivier moest brengen.

Oom Ben moest de verrader zijn. Michiel pakt zij fiets en racet naar de verstopplek en vraagt Jack om zijn pistool. Michiel rukte het uit zijn handen en richt het op oom Ben. Nu was alles duidelijk. De vier doorzoeken oom Ben z’n zakken en vinden allerlei papieren die erop wijzen dat oom Ben bij de moffen hoort. Vervolgens wordt oom Ben aan het verzet overgeleverd.

De volgende dag rijden er Amerikaanse tanks door de straten en de bevrijding wordt groots gevierd. Zo loopt het verhaal af.

Over Jan TerlouwJan Terlouw is geboren in 1931 op 15 november in het plaatsjes Kamperveen in Overijssel. In 1948 begon hij zijn studie wiskunde en natuurkunde in Utrecht. In 1956 trouwde hij met Alexandra van Hulst.

In 1970 werd hij kinderboekenschrijver en had enkele hits zoals de Pjotr.

Een jaar later werd hij lid van de Tweede Kamer, na twee jaar werd hij fractievoorzittervan D66 in Utrecht. In 1981 werd hij minister van Economische zaken. in 1991 werd hij benoemd tot commissaris van de Koningin. En in 1999 werd hij senator van de Eerste Kamer.Een greep uit de Biblion recensie

In het begin van de recense wordt de verhaallijn verteld.

Daarom alleen de mening over het boek.Emoties worden reƫel beschreven; Duitsers worden genuanceerd benaderd. Bekroond met de Gouden Griffel 1973. Aantrekkelijk, spanning-oproepend gekleurd omslag; prettig leesbare letter en bladspiegel. Achterin wordt een aantal namen en voorwerpen uit de oorlog nader toegelicht.Niet alles wat in de recensie staat klopt.

De genoemde lijst met begrippen bijvoorbeeld, ontbreekt.Ik vind het een leuk boek omdat het spannend is en je iedere keer even moet nadenken hoe het ook alweer zat, zoals dat Michiel naar huis ging om even na te denken moet je zelf bedenken dat oom Ben aan het begin van het verhaal hout moest hakken. Ik vind een boek goed als ik zelf in m`n gedachten zeg maar kan zien wat er gebeurt. Dat kon bij dit boek uitstekend.

Ook hou ik er van als bij boeken veel in detail wordt getreden, dat

gebeurde bij dit boek veel. Ik vind het een boek om lekker in te lezen, bij sommige boeken snap je soms nauwelijks waar het over gaat. Dat was

bij dit boek absoluut niet zo. Ik vind het een aanrader voor iedereen die van spannende boeken houdt. Ik hoop dat na mijn verslag het boek gelezen wordt.

Maarten Overgaauw 2c nederlands.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen