Boekverslag : Anne Frank - Het Achterhuis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1384 woorden.


Titel: Het achterhuis.

Schrijver: Anne Frank, samengesteld door Otto Frank en Mirjam Pressier.

Uitgeverij: Bert Bakker, Amsterdam.

Druk: 3e druk, 1993.

Beschrijvingsopdracht:

Motivatie boekkeuze:

Ik had al veel gehoord over het boek ‘Het achterhuis’ en ik had er ook al een keer een film van gezien, die me heel erg aansprak. Ik ben daarom het boek gaan lenen en gaan lezen.

Eerste persoonlijke reactie:

Ik vond het in het begin al een heel mooi en boeiend boek. Je zit helemaal in het verhaal. Je komt heel veel te weten over de persoon zelf, maar ook over de bijfiguren en hoe haar leven is. Sommige stukken zijn ook wel spannend. Bij het lezen van het boek ga je echt nadenken over hoe het was als jood in de Tweede Wereldoorlog.

Samenvatting:

Anne Marie Frank, een dertienjarig joods meisje, moet in de Tweede Wereldoorlog, samen met haar ouders en zus onderduiken in hun woonplaats Amsterdam. Samen met de familie van Daan trekken zijn in het Achterhuis, een woonhuis achter het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van het kantoor, meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt meneer van Dussel bij hun in. In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Ze vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magezijn. Zij mogen hun niet horen, dus de WC mag niet worden doorgetrokken tijdens de kantooruren, er mogen geen kranen lopen enzovoorts.

Anne is veel bezig met studies, boeken lezen en het maken van huiswerk. Haar vader, die ze liefkozend Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor kantoor: brieven typen en administratief werk.

Het dagboek stopt op dinsdag 1 augustus 1944, in het slotwoord staat dat er op 4 augustus een inval heeft plaats gevonden in het Achterhuis. Alle onderduikers en ook Kraler en koophuis werden gearresteerd en naar kampen gevoerd. Vader Frank, Koophuis en Kraler keerden terug, de rest is vermoord in de concentratiekampen.Verdiepingsopdracht:A

De thema’s van het verhaal:

oorlog.

Het hele verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Anne Frank, haar familie, familie (3 personen) van Daan (3 personene)en Pfeffer zijn ondergedoken.

Blz 65.”geweldig nieuws, we willen een achtste schuiler opnemen!”

Hoop.

Anne Frank bleef de tijd in het Achterhuis hopen op een goede afloop. Ze zouden weer vrij kunnen rondlopen en hun studie voort kunnen zetten.

Blz 274.”this is D-day, zei om twaalf uur de Engels radio en terecht,This is the day, de invasie is begonnen!”

Liefde:

Anne en Peter werden verliefd, ze hadden veel steun aan elkaar. Zonder hun liefde had Anne veel minder moed kunnen houden op een goede afloop. Ook de liefde van de helpers naar de onderduikers toe was groot, want als hun er niet waren geweest hadden ze nooit genog eten gehad om te kunnen overleven.

Blz 155.”tussen twee haakjes, vannacht droomde ik weer over Peter en zag weer z’n doordringende ogen in de mijne, maar deze droom was niet zo mooi en ook niet zo helder als de vorige.”

Angst:

Er komt veel angst voor in het boek, omdat alle bewoners veel angsten hebben om ontdekt te worden gearresteerd te worden.

Blz 49.”gisteren ben ik ontzettend geschrokken. Er werd om acht uur plotseling heel hard gebeld. Ik dacht iets anders of er kwam iemand, wie, dat snap je wel. Maar toen ze alleen beweerden dat het zekere kwajongens of de post was, werd ik rustiger.”Belangrijkste motieven:

- Anne is bang voor de bombardementen, denkt bij iedere knal of schot aan de mensen die het slachtoffer zijn geworden. Wie zal het zijn en zijn het bekenden of misschien zelfs vrienden?

Ze hoort af en toe knallen en dan komt de volgende dag Miep langs en dan hoort ze dat haar vriendin is weggevoerd. Dat is dan heel zielig om te lezen.

- Ze vraagt zich af of de gevoelens die zich ontwikkelen voor Peter verliefdheid is, vriendschap of medelijden?

De gevoelens die zich ontwikkelen zijn eerst van vriendschap later wordt het ook verliefdheid, maar uit medelijden is het nooit geweest.

- Waarom maakt iedereen ruzie om van die onbenullige dingen en waarom bemoeid iedereen zich met haar?

Blz 273.“Nieuwe Achterhuis-narigheid. Ruzie tussen Dussel en de Franks over de boterverdeling.”

- Hoe zal de oorlog aflopen? En hoe zal hun leven er dan uitzien?

Ze denken dat ze een goed leven zullen hebben en weer verder kunnen studeren. Ze hopen ook op een goede afloop van de oorlog, maar dat is dus niet gebeurd voor de meeste.Het verband tussen de titel, motieven en thema’s:

Alle thema’s en allen motieven uiten zich in het achterhuis. Dat is het verband ertussen.

BWelke plaatsen zijn belangrijk:

De belangrijkste is het Achterhuis, daar speelt het verhaal zich voor het grootste gedeelte af. De andere belangrijke plaats is Amsterdam, dat is de stad waar ze ondergedoken zitten en waar iedereen wordt weggevoerd op dat moment.

Welke functies hebben de ruimtebeschrijvingen:

De functies van de ruimte is dat alles op 1 plek afspeelt. Ze komen allemaal niet uit het Achterhuis want anders hebben ze de kans opgepakt te worden, dus ze zijn alleen maar in het Achterhuis. ‘s Avonds komen ze ook nog wel is op kantoor, om daar naar de radio te luisteren, maar overdag mogen ze daar niet komen, want dan kunnen ze ook gezien worden.

Blz 270.”ik moest alleen naar beneden naar de WC om 8 uur vanavond, niemand was beneden, allen zaten aan de radio, ik wou moedig zijn, maar ‘t was moeilijk. Ik voel me hierboven nog altijd veiliger dan alleen in dat grote huis, stille huis; alleen met de geheimzinnige stommelgeluiden van bovenen het getoeter van de claxons op straat tril ik, als ik niet gauw voortmaak en even nadenk over de situatie.”

Verband tussen de plaats en de thema’s:

Alle thema’s die voor komen hebben te maken met de plaats waar het verhaal zich afespeelt. Ze hebben de angst om in het Achterhuis ontdekt te worden, Anne zou ook nooit verliefd op Peter zijn geworden als ze niet in het Achterhuis zouden hebben gezeten. Dus de thema’s hebben een verband met de plaats.

Evaluatie:

Ik vond het boek ‘Het Achterhuis’ een heel mooi boek om te lezen. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog en hoe de mensen onder gedoken zaten. Anne blijft meestal best vrolijk schrijven en optimistisch. Het is daarom best hard om te lezen, want je weet dat ze het niet overleven, maar denken nog van wel. In het begin werd er helemaal niet geschreven over de oorlog, dat gebeurd pas later, daardoor lijkt het dat Anne een beetje de oorlog en haar situatie vergeet.

Ik vind het ook heel knap dat ze heeft kunnen beschrijven op het moment dat ze het schreef hoe ze zich voelde. Soms schreef ze slechte dingen over haar moeder, maar als ze erover na ging denken, schreef ze altijd dat ze te hard was geweest, ik vind het knap dat iemand dat kan.

Aan het eind werd het boek een beetje saai. Ze vertelde dan alleen maar over het verrotte eten wat ze moesten eten en over haar gevoelens voor Peter.

Het taalgebruik is heel verschillend, soms wordt er hele moeilijke taal gebruikt: “de teleurstelling was de vreugde al in een uur achtervolgd en had de laatsgenoemde achterhaald”. Op andere stukken is het juist weer heel makkelijk, maar het was niet echt moeilijk om te lezen en je leest er ook snel doorheen.

Ik vond het een goed en mooi boek dat ik zeker aan anderen wil aanraden, maar dan moet je wel interessen hebben in de Tweede Wereldoorlog.Citaat: Blz. 49, “Gisteren ben ik ontzettend geschrokken. Er werd om acht uur plotseling heel hard gebeld. Ik dacht niets anders of er kwam iemand, wie, dat snap je wel. Maar toen ze alleen beweerden dat het zeker kwajongens of de post was, werd ik rustiger.”

Dit zegt iets over de angst die ze in Het Achterhuis altijd heeft, dus ik vond dit wel een goed citaatAndere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen