Boekverslag : Evert Hartman - Oorlog Zonder Vrienden
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1435 woorden.

Titel: Oorlog zonder vrienden

Auteur: Evert Hartman

Uitgeverij: Lemniscaat

Jaar van uitgifte: 1995Schrijver:

Evert Hartman is 56 jaar geworden. Hij is op 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart. In 1947 ging Evert naar Kampen. Daar deed hij wat wij hier nu Atheneum noemen. In 1956 moest hij in militaire dienst. Hij heeft zijn ‘Atheneum’ afgemaakt.1958 was het jaar waarin hij begon met het studeren in de sociale geografie aan de Utrechtse universiteit. Tijdens zijn studie werd Evert Hartman docent AK op het Menso Alting College te Hoogeveen en dat heeft hij 30 jaar volgehouden. In 1965 was hij klaar met zijn studie en wordt hij doctorandus in de sociale geografie en trouwt. In 1973 verschijnt zijn eerst boek voor volwassenen: Signalen in de nacht. Twee jaar later had hij zijn tweede boek af, genaamd Machinist op dood spoor. Ook deze en zijn volgende roman De laatste stuw (1977) zijn voor volwassenen. Zijn eerste jeugdboek dat in 1979 verschijnt heet Oorlog zonder Vrienden. Een jaar later ontvangt hij de Europese jeugdboekenprijs voor actuele literatuur (deze wordt uitgeschreven door de Universiteit van Padua, Italië). In 1980 ziet ook Vechten voor Overmorgen het daglicht. In 1982 Het Onzichtbare Licht en in ’84 Gegijzeld. In dat zelfde jaar wordt Machinist op dood spoor bewerkt voor televisie en in twee delen uitgezonden. In ’86 verschijnt Buitenspel en in ’87 Morgen ben ik beter. Het boek krijgt vervolgens in ’88 een prijs van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie van 13-16 jaar. Datzelfde jaar komt Het Bedreigde Land uit. Voor het schrijven van dit boek heeft hij vrij veel onderzoek gedaan en is er zelfs voor naar Israël gereisd. Deze reis leverde ook het boek De Droom in de Woestijn op. De schooltelevisie besteedt in dat jaar ook aandacht aan zijn boek: Het Onzichtbare Licht.Samenvatting:

Arnold is geen verzetsheld zelfs niet eens anti-Duits. De vader van Arnold is een erg fanatieke NSB´er en daarom moet Arnold naar de Jeugdstorm. Arnold zelf denkt dat de NSB allerlei goeie dingen doet. Daarom wordt hij vaak in elkaar geslagen. Er zijn ook dagen dat hij na school wordt opgewacht door een hele groep jongeren die vinden dat Arnold een vuile NSB´er is. In de derde klas komt er een nieuwe jongen in de klas, hij is tot grote opluchting van Arnold ook een NSB´er. Piet (de nieuwe jongen) en Arnold worden al snel goeie vrienden. Piet is een stevige jongen die niet snel bang is. Hierdoor wordt Arnold al snel bijna niet meer gepest en hij slaat zelfs met Piet samen, twee jongens uit hun klas in elkaar. Arnold begint zich steeds meer te realiseren dat de Duitsers helemaal niet zo goed zijn als ze beweren. Hij krijgt ook het illegale (dat zegt zijn vader) krantje: “VRIJ NEDERLAND” in handen en leest wat de Duitsers allemaal voor slechts doen. Arnold wordt door twee jongens het ziekenhuis ingeslagen waar hij Jeroen leert kennen. Jeroen is een verzetsstrijder die in zijn achterwerk is geschoten door een Duitser. Jeroen en Arnold worden vrienden en Arnold helpt Jeroen uit het ziekenhuis te ontsnappen, waar Jeroen de hele dag wordt bewaakt door een Duitser. Op dinsdag 5 september moeten Arnold, zijn vader, moeder en zus vertrekken naar Duitsland, omdat de geallieerden al in Oost Nederland zijn. Arnold en zijn familie komen aan op het station waar Arnold zegt dat hij naar de wc moet. Hij rent weg, klimt over een hek en gaat in de bosjes liggen. Het duurt een eeuwigheid voor hij de trein hoort wegrijden.

Personen:Arnold Westervoort (hoofdpersoon):

Van alleen Arnold leer je de gevoelens en de gedachten kennen.

Arnold heeft een eenzaam karakter, in de les is hij stil en heeft vaak zijn gedachten ergens anders. Als het boek begint is hij 14 jaar, aan het einde van het boek 16 jaar. In het begin is hij een voorstander van de NSB, aan het einde is hij een bijna tegenstander van de NSB. Hij leeft niet in een ideale gezinssituatie. Er leeft een koude en ongezellig sfeer tussen alle personen in het boek. De verhouding die Arnold met zijn familie heeft is om te snijden. Hij kan het beste overweg met zijn moeder. Hij vindt haar wel overbezorgd. Zijn vader heeft veel invloed op hem. Hij brengt Arnold ook in twijfel over de NSB. Zijn zus (Rita) kan hij niet uitstaan. De rest van de familie zijn de vijanden van elkaar. Dit veroorzaakt nauwelijks contacten. Hij hoort allerlei dingen over Joden die in strafkampen worden gemarteld en vermoord. Aan het einde helpt hij zelfs een verzetsstrijder uit het ziekenhuis ontsnappen, die bewaakt werd door een Duitser.Meneer Westervoort:

Zijn voornaam is Koos. Hij is de vader van Arnold. Het is een rasechte NSB-er. Hij dwingt Arnold min of meer om ook NSB-er te zijn.Mevrouw Westervoort:

Haar voornaam is Gea. Zij is de moeder van Arnold. Ze is een rustige vrouw die niet altijd eens is met haar man.Rita Westervoort:

Ze is de zus van Arnold. Ze is een vreselijke bemoeial en ze is super bijdehand.Piet Bergman:

Hij is een klasgenoot van Arnold. Hij is trots op het feit dat hij een NSB-er is. Hij is zeker geen bangerik.Marloes ter Winkel:

Klasgenote van Arnold. Hij wordt verliefd op haar. Maar het probleem is dat zij in het verzet zit en tegen de NSB is.Jeroen Rainders:

Arnold ligt samen met hem in het ziekenhuis, nadat hij in elkaar geslagen was omdat hij een NSB-er is. Jeroen is door de Duitsers in zijn kont geschoten omdat hij in het verzet zit. Ze worden vrienden, en hij helpt Jeroen zelfs uit het ziekenhuis ontsnappen, want als hij weer beter werd, zou hij door de Duitsers vermoordt worden. Daarom staat er ook een buiten hun kamer een Duitse soldaat op de wacht

Plaats:

Het boek speelt zich af inde provincie Utrecht.Tijd:

In de 2e wereldoorlog, dat werd vaak genoeg gezegd en ook de termen NSB en verzet wijzen erop. Vertelde tijd 30 april 1942 t/m 5 september 1944; dus 2 jaar en 129 dagen.Motivatie van het gekozen boek: De titel sprak me aan. Het gaat over de WOII, dat vindt ik ook een interessant onderwerp. Boeken die zo gebeurt kunnen zijn spreken me aan, dit boek is zo’n boek.Eerste persoonlijke reactie: Mooi en goed boek, alleen had ik het slot anders verwacht. Je kan je veel bij de situaties voorstellen.Mening:

Ik vond het boek spannend omdat er soms spannende dingen in zaten. Bijvoorbeeld als Arnold wordt vastgehouden op de woonark. Het boek was begrijpelijk en had een verrassende loop. Je wist niet wat er zou gaan gebeuren. Het boek zette mij aan het denken omdat het de andere kant van een oorlog liet zien. Daarom was het boek ook interessant. Het verhaal is geloofwaardig ondanks dat is het niet waar gebeurd. Doordat er nog zo weinig boeken zijn die zo zijn geschreven is het boek ook origineel. Het boek kun je leerzaam noemen omdat het je toch wat leert. Om maar iets te noemen: welke keuzes maak je? Het verhaal heeft een duidelijke bedoeling waar ik het wel mee eens ben. De situatie van Arnold is niet herkenbaar omdat ik nog nooit (gelukkig) een oorlog heb meegemaakt. Het boek is makkelijk te lezen ondanks dat het wat dik is. Dit komt door de heldere bouw. Het verhaal roept gevoelens op zoals: waarom doen ze dit elkaar aan? Door de vele persoonlijke beschrijvingen van Arnold krijg je wel wat respect voor hem.

Leeservaring:

Beschrijving van de leeservaring: Mijn leeservaring met dit boek was goed, ik kon het verhaal goed volgen en het was makkelijk te lezen. Als je niet weet wat bijv. NJS betekent, kun je het opzoeken in de woordenlijst achter in het boek. Het boek laat een beeld zien hoe een jongen, waarvan z’n vader lid is van de NSB en hij ook, de Tweede Wereldoorlog ‘overleeft’. De gebeurtenissen die zich in het verhaal afspelen lijken veel op de werkelijkheid en je kan je er een goed beeld bij voorstellen hoe alles eruit ziet. De opbouw van de tekst is begrijpelijk, alles wordt ongeveer per dag beschreven, maar het is geen dagboek. Het boek blijft boeiend, omdat Arnold in het begin van het verhaal voor de NSB is en steeds verder op in het boek verandert zijn mening. Aan het einde van het boek is hij zelfs bijna tegen de NSB. Dit boek is echt een aanrader, omdat het een sterk verhaal heeft, het je aan het denken zet en je weet niet hoe het verhaal verder gaat lopen, met andere woorden: het is een goed boek!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen