Boekverslag : Patrick Süskind - Het Parfum
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 492 woorden.

Jean-Baptiste Grenouille wordt door zijn moeder achtergelaten onder de viskraam in Parijs (18de eeuw). Zij wordt later onthoofd voor het feit dat ze haar kind(eren) te vondeling heeft gelegd.
Hij wordt dan door een min opgevoed (Jeanne Bussie), maar die vindt hem maar een griezel. Ze staat hem af aan een pastoor, Terrier, in Parijs (klooster van Saint-Merrie), die hem vervolgens ook afstaat aan Madame Gaillard, die de zorg heeft van ongeveer twee dozijn kinderen. Madame Gaillard is een ongevoelige, kille, koude vrouw van aard die geen liefde en genegenheid kent.
Als Grenouille oud genoeg is, moet hij bij een ambachtsman in de leer. Bij deze leerlooier doet hij gedurende jaren al het zware werk zonder morren.
Hij krijgt een besmettelijke ziekte waaraan de meeste mensen sterven, maar is in leven gebleven. Omdat hij de ziekte heeft overwonnen en hij een waardevolle hulp blijk te zijn, krijgt hij de toestemming om ‘s avonds in parijs rond te slenteren. Maar al gauw heeft hij elk hoekje van Parijs al geroken, hij bezit immers een uitstekend reukvermogen; en hij ontdekt de parfumeurs van de stad.
Op een dag moet hij bewerkte huiden afleveren bij de Guiseppe Baldini, een van de bekendste parfumeurs van de stad. Eenmaal binnen legt hij uit dat hij een bepaalde formule kan determineren, enkel afgaand op zijn reukvermogen, en mixt een paar essences door elkaar. Baldini is overweldigd door zijn gave en neemt hem in dienst als een gezel.
Zo leert Grenouille de kneepjes van het vak, maar één bepaalde techniek voor het winnen van een geur blijft hem geheim. Baldini noemt de plaats waar deze techniek, enfleurage, wordt toegepast.
Grenouille vertrekt naar deze stad die bekent staat om zijn parfumeurs.
Voor hij daar aankomt, heeft hij eerst 7 jaar lang in eenzaamheid gewoond op een berg in een grot (de Plomp du Cantal). Door zijn afschrikwekkende uiterlijk (lange haren, zeer lange baard, lange nagels…) wordt hij door de Markies de la Taillade in “bescherming” genomen, omdat de Markies een experiment op hem wilt uitvoeren: fluïdum vital.
Grenouille vertrekt onopgemerkt en trekt verder naar Grasse, de plaats waar hij moet zijn. Daar werkt hij als gezel voor Druot. Nu beseft hij wat zijn levensdoel is: het allerbeste parfum maken zonder kunstmatige stoffen.
In de daaropvolgende dagen vermoordt hij 25 jonge meisjes van 15 à 17 jaar oud om door middel van enfleurage hun geuren te bemachtigen. Al deze geuren mengt hij en zo bekomt hij het beste parfum.
Hij wordt veroordeeld voor de moorden, maar op de dag van de uitvoering (galg?) heeft hij zich besprenkelt met het parfum. Deze geur veroorzaakt onder de 10.000 kijklustigen orgiën.
Hij wordt vrijgesteld en hij besluit terug te keren naar Parijs. Terwijl hij midden op het kerkhof staat tussen de zwervers giet hij de rest van het flesje over zich heen. Onder de invloed van de geur rijten een 20-tal zwervers zijn lichaam uit elkaar en eten zijn vlees op. Dit doen ze uit gevoel van liefde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen