Boekverslag : Caja Cazemier - Bijna Veertien
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 778 woorden.

Titel : Bijna veertien

Auteur : Caja Cazemier

Uitgever : van Holkema & Warendorf

Jaar uitgegeven : 2000

Beoordelingswoorden:- begrijpelijk

- maakt nieuwsgierig

- spannend

- herkenbaar

- echt

- interessant

Samenvatting:Timo woont in Rotterdam. Maar als zijn vader een baan in Friesland krijgt gaan ze verhuizen naar Friesland. Timo is daar helemaal niet blij mee. Hij moet Myrthe (beste vriendin en buurmeisje), zijn vrienden, zijn kamer en opa Theo achterlaten. En hij verstaat die Friezen niet eens. Dat maakt hem bang.Op zijn nieuwe school heeft hij een vriend Jelmer. Maar voor de Gele (een jongen uit zijn klas) is hij bang. Iedereen is bang voor de Gele. Als Timo er achter komt dat er in een werf allemaal illegale spullen zijn opgeslagen liggen wordt hij nog banger. Hij had alles aan Myrthe door de telefoon verteld en aan opa Theo door met hem brieven te schrijven.Toen Myrthe bij hem kwam logeren wilde ze wel eens een kijkje nemen in die Werf waar Timo het de hele tijd over had. Toen ontdekte ze dat er niet alleen maar illegalen c.d’s , T-shirts en voetbalschoenen lagen, maar ook wapens zoals messen enz.

Myrthe vond dat hij het aan de politie moest vertellen, maar dat deed hij nog niet want hij was bang voor de Gele.Omdat de Gele Timo een keer bedreigt wordt door de Gele wordt hij heel erg bang zodat hij naar school een zakmes meeneemt.

Op school wordt er gecontroleerd op wapens. Timo heeft er 1 bij zich en moet naar het hoofd van de school komen. Timo verteld alles over de Gele dat hij bang voor hem is enz.Een week later wordt hij veertien, en komt Myrthe, opa Theo, oma Hanna en nog een paar vrienden op bezoek. Daar is hij heel blij mee en leidt ze allemaal rond in zijn huis. Hij heeft een zwarte mountainbike gekregen voor zijn verjaardag en daar is hij heel trots op.Op 4 mei is het nog nooit zo stil geweest op het school plein. Bijna alle klassen staan buiten met borden `wij zijn tegen zinloosgeweld, zoiets doe je toch niet ยด.Onderwerp:Het onderwerp spreekt mij wel aan, maar ik heb er nooit echt over nagedacht. Door het lezen van het boek ben ik niet anders over het onderwerp gaan denken want geweld is zinloos. Ik heb niets van het onderwerp geleerd. Ik ben het wel mee een met de mening van de schrijver.

Gebeurtenis:De gebeurtenissen kunnen mij wel boeien want het is wel spannend om te lezen dat iemand wordt bedreigt. De gebeurtenis vond ik: spannend, boeiend, verrassend, schokkend. De gebeurtenissen hebben me wel aan het denken gezet over zinloos geweld. Dat Timo werd bedreigt met een mes door de Gele.Verhaalfiguren:De hoofdpersoon is wel een held want hij was de enige die over de Gele durfde te vertellen aan het hoofd van de school, maar dat ik op hem wil lijken ook weer niet. De hoofdpersoon is bang maar ook dapper. Timo was wel herkenbaar omdat ook niet iedereen het gelijk zou vertellen dat je bedreigt bent. De personen in het verhaal reageerde soms voorspelbaar en soms ook weer niet. Want eerst dacht ik dat hij heel erg bang was maar aan het eind bleek hij juist heel dapper te zijn. Van Timo kom je het meest te weten omdat dat de hoofdpersoon is. Met de beslissing het nog tegen niemand te vertellen dat de Gele Timo had bedreigt had ik denk ik wel wat eerder gezegd omdat hij voor hem heel erg bang was. De manier dat Timo zijn problemen probeerde optelossen was wel goed omdat hij allemaal manieren vond om niet bang te zijn zoals op zoek gaan naar t gevaar en hij schreef alles naar opa Theo en hij bangpapier. Hij noemde zijn behangpapier bangpapier omdat hij daar alle dingen op schreef waarvoor hij bang was.

Bouw:Het verhaal is spannend en boeiend, want als je de eerste paar bladzijden heb gelezen dan wil je doorlezen want je wil weten wat er verder in het verhaal gebeurd. De bouw van het verhaal is niet ingewikkeld want de volgorde was heel logisch. Op eind werd alles juist duidelijk, alles wat in het midden van het verhaal onduidelijk was werd aan het eind duidelijk.

Taalgebruik:Het boek was niet echt lastig om te lezen. Er stonden wel wat moeilijke woorden in maar het meeste begreep ik wel. Er stonden ook Friese zinnen in daar snapte ik niks van, maar dat komt omdat ik geen fries kan maar ze mochten best de vertaling er bij schrijven. De taal past wel bij de verhaalfiguren en bij het onderwerp.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen