Boekverslag : A. F. Th. Van Der Heijden - Het Leven Uit Een Dag
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1476 woorden.

A. F. Th. van der Heijden - Het leven uit een dag

Beoordeling Ornée & Vermeer TekstbureauUittreksel:

Het boek begint in een wereld waar de mensen één dag leven.Zij kunnen alles slechts eenmaal beleven,ook de liefde en daar draait het in dit boek om.

De ouders van Benny Wult zitten in een café waar een oude man de toekomst van hun zoon voorspelt. Benny zal een grote liefde ontmoeten die zo groot is, dat de wereld haar niet kan bevatten. Ze wonen in die tijd in het donker.De zon staat op het punt om op te gaan en zijn vader gaat naar het strand om dat te kunnen zien.Tijdens zijn tocht naar het strand sterft hij en is de moeder van Benny weduwe. Benny groeit snel op en na een paar uur kan hij al naar school. Daar leert hij over alle dingen die in het leven gebeuren.Tijdens de school groeit hij erg snel. Er wordt hem daar ook verteld dat alles in het leven eenmalig is. Dat wordt niet helemaal begrepen, maar toch is het zo.Ook wordt vertelt dat er na het leven een hel en een hemel op hen wacht.

Dan is de school afgelopen en begint Benny aan zijn leven als Luchtmacht-officier. Dan ontmoet hij tijdens verlof een blinde in een café. Tijdens dat bezoek komt er een meisje binnen. Zij heet Gini. Benny gaat bij haar zitten en hij praat wat met haar. Dan gaan ze naar een disco. Zij gaan daarna uit elkaar met de belofte dat ze elkaar nog vaker zullen zien.Na een paar uur gaat Benny op zoek naar haar en vindt haar in een meisjesflat van een universiteit. Zij vindt hem nog steeds aardig maar ze weet waarom hij gekomen is en daar is zij nog niet rijp voor. Na een half uur is ze wel rijp en gaan ze samen naar bed.Daarna wordt Benny geslachtsloos en Gini wordt dat ook na de geboorte van hun zoon.

Ze worden kwaad van deze toestand en dan daagt Benny Gini uit voor de wereld van de herhaling. De weg naar de hel. Ze gaan samen naar het café waar de blinde man,Scant,altijd zit. Hij ruikt dat hun naar bed geweest zijn.

Dan gaat het boek naar het moment dat Benny en Gini terecht staan. Ze worden alle twee schuldig bevonden op de moord op de blinde Scant. Ze hadden hem in een leegstand huis opgejaagd en lieten hem tegen een dolk oplopen. Hun straf zal de doodstraf zijn door de elektrische stoel.

Als Benny naar zijn elektrische stoel wordt gebracht, krijgt hij voor de laatste keer te eten en wordt hij in bad geschoren. Daar spreekt hij nog met een priester over de hel en of daar de doden elkaar nog ontmoeten. Dan krijgt hij voor het eerst het gevoel dat hij toch niet dood wil en als hij voor de stoel staat, begint hij tegen te spartelen.Hij krijgt te horen dat Gini al dood is. Dan komt er een stroomstoring en wordt de executie uitgesteld. De stroomstoring wordt weer opgeheven en daarna beginnen de eerste elektroschokken. Hij moet ervan over geven maar blijft bij bewustzijn. Na drie schokken valt Benny flauw en hij hangt aan een parachute en het lijkt of hij naar de hel afdaalt. Dan komt hij bij in de executieruimte. Daar blijkt dat de elektriciteit weer was uitgevallen en dat ze hem moesten laten gaan. Als hij weer op straat loopt, is het gigantisch heet. Benny denkt dat hij de zon ziet zakken en is daar bezorg over.Dan wordt het avond en beseft Benny dat hij te lang heeft geleefd.

Hij wordt wakker van insekten die om hem heen vliegen en een irritant geluid maken. Hij had gedroomd over Gini. Benny denkt dat de stad heel erg veranderd zou zijn maar dat valt tegen. Hij komt tot de ontdekking dat hij in de wereld van de herhaling terecht is gekomen. Hij zit nu in de hel.Daar ontmoet hij Scant. Benny vraagt of Scant Gini gezien heeft, maar hij heeft haar nog niet gezien.

Scant vertelt Benny dat het best zou kunnen dat Gini een hoer is geworden. Hij stelt voor om die avond naar een bordeel te gaan om aan het idee te wennen dat zoiets bestaat, omdat nu alles meer dan een keer kan gebeuren. Ze gaan die avond naar een mannenbar waar een show wordt opgevoerd door naakte mannen. Benny gaat daar werken om te kunnen leven. Hij maakt ook een keer een sprong uit een vliegtuig met twintig naakte mannen.Daarna gaat hij naar vrouwen om geld te verdienen.

Toch wil Benny Gini nog een keer ontmoeten en hij gaat naar de studentenflat waar Gini vroeger woonde en daar blijkt dat de flat een hotel is geworden. Benny huurt de kamer waar Gini vroeger woonde en daar ontmoet hij, tijdens een onweersbui als de stroom uitvalt, Gini.Ze gaan weer met elkaar naar bed, maar daarna verdwijnt ze in het niets.Ze vinden haar nergens meer en dan geeft Benny Scant de schuld dat hij in de hel zit, omdat hij hen met elkaar in contact had gebracht en dat hij zijn eigen moord had uitgelokt.Daarna begint voor Benny de tantaluskwelling van de hel.Perspectief:

Het boek is geschreven in hij-perspectief.

Het gaat erom dat alles slechts eenmaal beleefd kan worden en dat is het onderwerp van het boek.Benny Wult wordt geboren in de ochtend. Hij gaat die ochtend naar school en daar krijgt hij zijn eerste frustratie.Hij moet zijn moeder alleen laten en dat lukt hem bijna niet.Tijdens de school leert hij verschillende dingen over het leven en dat brengt hem in verwarring. Alles gaat maar een keer, maar dat wordt door de hele klas niet begrepen.

Na de school is Benny luchtmachtofficier en tijdens zijn verlof ontmoet hij Gini Trades, hij wordt verliefd op haar en ze praten met elkaar.Ze besluiten om elkaar nog een keer te zien.

Na een uur gaat Benny weer naar haar toe.Ze woont nu in een meisjesflat. Ze willen met elkaar naar bed maar Gini is nog niet helemaal rijp. Na een half uur is ze wel rijp en gaan ze naar bed. Daarna begint pas de frustratie van het boek. Benny en Gini worden geslachtsloos en dat is voor hun beide onaanvaardbaar.Ze hebben op school gehoord dat als ze een misdaad begaan, ze naar de hel gaan. Dat is de wereld van de eindeloze herhaling dus ook van de liefde.

Ze gaan naar het café waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten.

Daar zit een blinde man,Scant.

Dan gaat het verhaal naar het moment dat Benny en Gini voor de rechter staan,ze worden schuldig gevonden en ze krijgen de doodstraf. In de gevangenis krijgt Gini een baby en daarna worden ze naar de elektrische stoel gebracht. Dan begint Benny te twijfelen. Hij praat nog met een priester maar die bevestigt alleen dat er een hel bestaat. Dan wordt hij op de stoel gezet. Hij ziet zijn moeder in de zaal zitten en hij wordt toch erg onrustig. Er wordt al bevestigd dat Gini dood is,er is dus geen weg meer terug. Er wordt begonnen met de executie. Daarna valt Benny flauw. Hij valt dan met een parachute uit een vliegtuig richting een groot fel licht. Als hij weer bijkomt is de executie afgelopen.Er wordt hem verteld dat de stroom was uitgevallen en dat hij mag gaan. Als hij weer op straat staat, lijkt de hele dag veel sneller te gaan. Hij ontmoet dan de blinde Scant, die zij vermoord hebben. Dan blijkt dat Benny dood is en dus in de hel zit. Zij gaan samen op zoek naar Gini. Ze gaan op zoek in een bordeel omdat nu alles niet een keer kan en Gini heeft waarschijnlijk geen geld, maar daar vinden ze haar niet. Benny gaat in een mannenbar werken om geld te verdienen. Daarna gaat hij bij vrouwen werken maar toch blijft hij Gini missen. Hij gaat haar weer zoeken in de flat waar zij vroeger woonde. Daar blijft hij die nacht slapen en tijdens die nacht begint het te onweren en dan ontmoet Benny Gini. Weer gaan ze naar bed maar daarna verdwijnt ze plotseling. Dan wordt het Benny duidelijk dat Gini in de hemel zit en dat alle moeite om in de wereld van de herhaling te komen, mislukt is. Daarna begint voor Benny de eindeloze herhaling van de hel zonder Gini. Benny geeft Scant hiervan de schuld omdat hij hen bij elkaar had gebracht.lijst van personen:

Personen: Type of karakter

Oude man

Moeder van Benny

Willy

Jongen bij Benny in de klas

Benny

Scant

Gini

Priester

Directeur van de gevangenis

Mevrouw Rorqual

Beschrijving van Hoofdpersoon(Benny Wult):

Man. Hij wordt in het boek geboren en gaat dood. Hij wordt in het boek agressief vanwege verliefdheid. Hij heeft geen verleden. Hij wil alles niet slechts een keer beleven. Hij wordt opgejaagd door de gedachte dat alles maar een keer kan gebeuren.Conclusie:

Doordat alles maar een keer kan gebeuren, vermoordt Benny iemand met de hoop op het eeuwige leven met zijn vriendin.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen