Boekverslag : Cyriel Buysse - Tantes
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1010 woorden.

Algemene gegevens:


Naam schrijver: Cyriel Buysse


Titel: Tantes


Naam uitgever: Manteau


Plaats uitgave: Amsterdam


Jaartal uitgave: 1986


Eerste druk: 1924


Gelezen druk: 6e druk


Aantal bladzijden: 136

Samenvatting:


In een Vlaams dorp aan het begin van de 20e eeuw woont de familie Dufour. De familie bestaat uit een vader, Meneer Dufour, een zoon, Max en drie dochter, Clara, Adrienne en Edmee. Meneer Dufour heeft ook drie zusters, Clemence, Estelle en Victoire.

Het verhaal begint met het bruiloftfeest van Max die net getrouwd is met Marie. Dat wil zeggen, wel na de goedkeuring van de tantes die met harde hand over de familie regeren. De middelste dochter, Adrienne, heeft een oogje op de vriend van Max, Raymond. Zij heeft ervoor gezorgd dat ze tijdens het huwelijksfeest tegenover Raymond komt te zitten zodat ze hem de hele avond zo onopvallend mogelijk kan bekijken. Maar twee vrienden van Raymond, de broertjes Verstratsjes, merken dit toch op.

Als Raymond, die gek op paardrijden is, met de broertjes aan het dineren is vertellen zij hun bevindingen over Adrienne en dat ze hem de hele tijd in de gaten zat te houden. Raymond, die daar nooit iets van gemerkt heeft is erg verbaasd over het nieuws, maar hoe meer hij nadenkt hoe meer hij de vreemde blikken van Adrienne naar hem gaat begrijpen. Raymond is echter voorlopig nog niet van plan om te gaan trouwen. Maar de gedachtes over Adrienne houden hem toch bezig en hij gaat nu elke ochtend op zijn paard een ritje maken langs het huis waar Adrienne woont. Zei en haar twee zussen zwaaien vrolijk terug en langzamerhand begint Raymond ook verliefd te worden. Er is alleen een probleem. De drie tantes vinden Raymond een losbol en Adrienne zou daarom nooit toestemming krijgen om met hem te trouwen. Het wordt hem, via Max, zelfs verboden om nog langer langs het huis van familie Dufour te rijden.

Raymond begint steeds meer naar Adrienne te verlangen en via de bode van het huis stuurt hij aan haar geheime brieven. Hij ontmoet haar enkele keren in de tuin van familie Dufour. Adrienne is erg bang dat ze betrapt wordt en vraagt aan Raymond om gewoon te wachten. Dit wachten loopt uit naar twee jaar. Raymond begrijpt dat de tantes toch niet van mening gaan veranderen en spreekt met Adrienne af dat, als ze voor de winter hun mening niet hebben veranderd, ze samen vluchten.

In dat jaar gebeuren er veel dingen. Max wordt uitgekozen als gemeenteraadslid, Max en Marie krijgen hun tweede kindje(die overigens naar de tantes wordt vernoemd net zoals hun eerste kind) en tante Victoire wordt ziek en overlijdt.

Raymond kan nu echt niet langer meer wachten en ze spreken af wanneer ze met z’n tweeën gaan vertrekken.

Op de avond van het vertrek komt de bode van familie Dufour hem plots halen. Adrienne is gek geworden en blijft maar om hem roepen. Hij gaat snel naar haar heen. Adrienne wordt naar een krankzinnigenhuis gebracht en na een lange tijd wachten blijkt dat ze niet meer zal genezen.

Clara gaf eerst, net zoals de tantes, Raymond de schuld van dit alles, maar later gaat ze inzien dat als Adrienne van de tantes had mogen trouwen dit alles nooit gebeurd was. Ze pakt al haar moed bij elkaar en vertelt eens even lekker de waarheid aan de twee overgebleven tantes. Zij vinden dit een schande en beloven om nooit meer een voet in het huis van familie Dufour te zetten. Max is boos op zijn zusje en gaat naar de tantes toe, alleen maar om zijn erfdeel nog wel te erven. Want dat is waar de macht van de tantes allemaal om draaide, geld, geld en nog eens geld.

Schrijver:


Cyriel Buysse werd in 1859 geboren in Nevele bij Gent. Z'n vader was een suikerfabrikant en verwacht van zijn zoon dat hij hem later op zal volgen. Door zijn strenge vader wordt hij van school af gehaald (vwo) om te werken in de fabriek. Hij wil dit echter niet, want hij wil namelijk schrijver worden. Door zijn tante wordt hij geholpen. In 1885 komt zijn eerste boek uit. Hij trouwt in 1896 met een Nellie Dyserinck en verhuist naar Den Haag, waar hij toegang krijgt tot de 'high society'. Samen met o.a. Vermeylen stichtte hij in 1893 Van Nu en Straks, de Vlaamse uitvoering van De Nieuwe Gids. Hij is een rasverteller; niet ongevoelig, maar wel beheerst en strevend naar objectieve schildering van de mens. In 1924 verschijnt zijn boek: Tantes. Uiteindelijk zal hij in 1932 tot de adelstand verheven worden, maar vier dagen later sterft hij.

Waarom gelezen:


Het leuk me een aardig boem en op de omslag stond al het een en ander over de macht van drie tantes. Het leek me interessant om daar over te lezen.

Perspectief:


Het boek is geschreven in het verhalend perspectief. Soms worden de gedachtes weergegeven van de personen in het boek, andere keren wordt het verhaal naar de lezer gericht.

Ruimte en plaats:


Het verhaal speelt zich af ergens in een Vlaams dorpje aan het begin van de 20e eeuw. Ook de boerderij van Raymond en het huis waar de tantes wonen komen aan bod.

Personen:


De twee hoofdperonen zijn Adrienne en Raymond die hopeloos op elkaar verliefd worden. Verder spelen de drie tantes natuurlijk een hele dominerende rol in het leven van de hele familie Dufour waar ook nog de vader, de broer en de twee zussen van Adrienne toebehoren.

Vader = Meneer Dufour


Zoon = Max


Dochter = Clara


Dochter = Adrienne


Dochter = Edmee


Tante = Clemance


Tante = Estelle


Tante = Victoire


Verder komen er nog de broertjes Verstrats in voor en enkele bodes en bedienden in de huishouding van bovenstaande personen.

Beoordeling:


Ik vond het een heel onverwacht boek. Ik had nooit verwacht dat drie van die rijke tantes zulke macht en invloed kunnen hebben over een hele familie. Ook had ik niet verwacht dat Adrienne gek zou worden. Ik was tijdens het lezen al aan het fantaseren dat Raymond en Adrienne samen zouden vluchten en gelukkig zouden worden zonder die drie bemoeials van tantes. Maar dat loopt dus heel anders en niet zoals een mooi sprookje. Want eigenlijk was het boek zoals een sprookje met een verliefd paar en in dit geval drie boze tantes. Alleen leven ze nu niet lang en gelukkig. Ik vond het een heel goed boek!!!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen