Boekverslag : Yvonne Keuls - Die Kat Van Dat Mens
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1074 woorden.

Algemene gegevens:

Auteur: Yvonne Keuls


Titel: Die kat van dat mens


Jaar van uitgave: Februari 1993


Plaats van uitgave: Den Haag


Gelezen druk: 2e


Uitgeverij: Novella Bussum


Aantal bladzijden: 92
Samenvatting:

Die kat van dat mens is een verhalenbundel dus ik zal alle verhalen kort samenvatten.

Vertoning all-in

Op een dag belt er een jongetje aan. Hij heeft een gedresseerde hond, een tamme rat, wat moppen en strips. Yvonne Keuls mag het alleen allemaal zien als ze er wat voor over heeft. De hond doet niets, e rat loopt weg etc. maar de mop is geslaagd. En zo loopt het jongetje met fl. 1,75 op zak weer weg.

Krijgen we nou…

Als Alwien, de dochter van Yvonne Keuls bijna jarig is dan is er zoals altijd de vraag of ze een hond krijgt. Dit jaar krijgt ze dan ook eindelijk een hond. Hij heet Luna en is een bouvier. Een vriendinnetje, Martha komt de hond ook bekijken.

Die ouwe met dat gekke beest…

Als Yvonne met Luna uit wandelen gaat komt ze een vreemde man tegen die met haar een gesprek begint. Hij begint zijn hele leven aqan haar te vertellen.
Laten stomen,-geloof ik-…

In dit verhaal schaft de familie Keuls een parkiet aan die ze gaan dresseren.

Janboel

In dit verhaal moet Yvonne Keuls wachten op een monteur zodat al haar hele dagelijkse schema in de soep loopt.

Willemien

Dit verhaal gaat over een vijver waar Yvonne Keuls altijd de eendjes gaat voeren. Ze is helemaal gek op een bepaalde eend, Willemien. Als Willemien kuikentjes heeft steekt ze de straat over en legt zo het hele verkeer stil, waardoor er een file ontstaat naar de supermarkt aan het einde van de straat.

Gekookt en dan dood…

Mariek, een andere dochter komt terug uit het ziekenhuis en moet precies vertellen wat ze allemaal beleefd heeft in het ziekenhuis. Er ontstaat een discussie tussen de drie dochter en uiteindelijk komen ze uit op gekookte kikkervisjes in een raamkozijn.

In memoriam Peertje

Peertje de parkiet is dood. De gedresseerde parkiet is er niet meer. Al zijn kunstjes en opmerkingen naar de huisgenoten worden heel erg gemist.

Niet eens z’n koffer…

Martha, een vriendinnetje van Alwien heeft een kooi over van een papegaai. Ze nemen de kooi en kopen een papegaai. Ook de papegaai gaan ze proberen om kunstjes te laten doen.

Blijspel

Familie Keuls heeft er een klein poesje bij. Ze heet Vivica en samen met de andere kat Odile en de hond Luna voeren ze elke dag een spelletje uit.Pijne pootjes

De hond, die inmiddels 10 jaar is, krijgt reuma aan zijn poten en moet daarvoor pilletjes slikken. Dit weigert het beest en met veel moeite krijgen ze de pil met worst naar binnen. Totdat de hond doorkrijgt dat als hij een zere poot heeft hij worst krijgt. Hij denkt al helemaal niet meer aan het vieze pilletje maar wel aan de worst.

Twee wereldoorlogen

In dit verhaal komt er bij Yvonne Keuls een man die haar antiek kastje moet repareren. Hij begint een heel verhaal over dat hij wel twee wereldoorlogen heeft meegemaakt. Op een gegeven moment vertelt hij over zijn moeder die ging hamsteren om genoeg voedsel te hebben en de man begint meteen een heel verhaal over een hamster die hij ooit eens aan zijn kinderen heeft gegeven.

Dat doet ze wel…

De familie Keuls gaat op vakantie. Op het punt dat ze willen vertrekken komt er een jongen aan de deur die zijn twee witte muizen komt brengen om ze te laten verzorgen. Maar hier is niets over afgesproken totdat Mariek thuiskomt. Zij had het afgesproken met de jongen en heeft als oplossing dat haar oma maar op de twee witte muizen moet gaan passen. “Dat doet ze wel”.

Ik ben er niet

In dit verhaal doet Yvonne Keuls een dag net alsof ze er niet is en koopt ze speeltjes om vervolgens de hele dag met de kat te spelen.

Billijk ter plaatse

De televisie is kapot en er komt een reparateur die ‘s avonds repareert. Het blijkt dat deze man de TV’s meeneemt naar een vriend en zo zelf de voorrijkosten vangt. Deze zijn voor Yvonne Keuls wel gratis want hij heeft haar de avond ervoor op tv gezien.

Gestampte hond

Dit verhaal gaat over een discussie bij de dierenarts over het eten voor katten. Een man beweert elke keer dat er gestampte hond in kattenblikjes zit.

Poppenkast

De hond wordt altijd op een landgoed uitgelaten en op dat landgoed staat nu een keetje met twee mannen die Yvonne Keuls en Luna de hond telkens in de gaten houden terwijl ze eigenlijk moeten bijhouden hoeveel mensen er rechtsaf slaan.

Dokter Woudenberg

Als Yvonne Keuls bij de Bijenkorf is wordt er iets omgeroepen voor meneer Woudenberg. Twee andere vrouwen en een man beginnen meteen over dierenarts Woudenberg, maar ja, die is al een hele tijd dood.

Moeder wol

Vivica probeert de macht te krijgen over Odile. Daar is Odile het niet mee eens en er volgt een ruzie. Als er een maan van het GAK komt en die zijn sjaal afdoet sluiten de twee katten in die sjaal vrede.

Alvijf en pasvijf

Vivica de kat heeft drie kittens en al gauw komen er twee kinderen uit de buurt. De ene is al vijf en de andere is net vijf. Daar worden hevige discussies over gehouden tussen de kinderen.

Madurodam…

Yvonne Keuls komt een jongetje tegen die maar door blijft praten. Op een gegeven moment is hij binnen en ziet hij twee kaartjes voor Madurodam. Ze gaat er met het jongetje naartoe.

Die kat van dat mens

Er belt een jongen op die graag een handtekening wil hebben van Yvonne Keuls. Hij belt wel vijf keer dat hij eraan komt en telkens komt hij niet om een of andere reden. Zijn zusje wil ook meekomen om de beruchte kat te zien waar Yvonne Keuls zoveel over geschreven heeft. Maar als de jongen de handtekening toch maar niet meer nodig heeft zegt zij zusje: “en die kat van dat mens hoef ik ook al niet meer te zien”.
Waarom gelezen:

Het leek me wel eens leuk om ook eens een komisch boek van Yvonne Keuls te lezen en niet alleen mar boeken over problemen.

Perspectief:

De verhalen zijn geschreven in het ik-perspectief.

Ruimte en plaats:

De verhalen spelen zich meestal af rond huize Keuls en soms in een andere omgeving.

Beoordeling:

Ik vond het een heel leuke en komische verhalenbundel. Ik heb alle verhalen achter elkaar gelezen. Ik heb niet echt een verhaal wat ik het leukst of het stomst vindt. Ik vond alle verhalen van een goed niveau. Het was over het algemeen gewoon een leuk boek en naar mijn mening leuker dan al die boeken over problemen(zoals “De moeder van David S.” en “Het verrotte leven van Floortje Bloem”).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen