Boekverslag : Ten Zuiden Van De Beringzee - Vulkanen Ingezonden Door: Mylenne Categorie:
De taal ervan is Aardrijkskunde en het aantal woorden bedraagt 927 woorden.

Waar komt het woord vulkaan vandaan?


Het woord vulkaan komt van de Romeinse god Vulcanus, deze had onder de grond een werkplaats waar hij wapens maakte voor andere goden. Men geloofde dat de helpers van Vulcanus reuzen waren met 1 oog, de cyclopen. Goden en mensen vochten tegen elkaar, het gevolg daarvan waren de vulkaanuitbarstingen voor de christenen en in de middeleeuwen waren de kraters, de ingang naar de hel


Wat is een vulkaan.Een vulkaan is een berg, die opgebouwd is uit lava en as. Door de stromingen van magma, gesmolten steen, onder de aardkorst wordt een grote druk opgebouwd. Uiteindelijk wordt de druk zo groot, dat het magma naar boven wordt geduwd, de aardkortst uit. Eenmaal boven de aardkorst wordt het magma ‘lava’ genoemd. Dit lava gaat stromen en koelt af. Het afgekoelde lava wordt vulkanisch gesteente.Als de druk onder de aardkorst weer te groot wordt, en er weer magma naar buiten komt, stroomt dat over het overgebleven vulkanische gesteente. Dat lava koelt weer af en vormt zo telkens lagen van vulkanische gesteente op elkaar. Uiteindelijk ontstaat er een berg.


Een vulkaan bestaat uit een magmahaard, waar er magma onder grote druk ligt te wachten tot het naar boven kan. Dan is er een kraterpijp, waardoor het magma naar buiten komt. Tenslotte is er ook nog een krater, waar het lava over de top van de berg heen stroomt, recht boven de kraterpijp.Als een vulkaan is uitgebarsten stolt het lava weer. Het lava stolt ook in de krater. Zo ontstaat er een grote prop, die er voor zorgt dat het magma niet naar buiten kan. Binnen in de vulkaan wordt de druk steeds groter, tot dat er een uitbarsting volgt.


Ontstaan van een vulkaan Vulkanen ontstaan door breuken in de aardkorst, waardoor de losse delen, platen genoemd, kunnen bewegen. Wanneer de platen de platen botsen of uit elkaar getrokken worden, ontsnapt magma uit het binnenste van de aarde op een plaat van een breuk. Er zijn ongeveer 850 actieve vulkanen op de wereld, waarvan de meeste in de halve cirkel rond de stille oceaan liggen. Ook in oceanen kunnen vulkanen zich onder water vormen en uitbarsten.Er zijn actieve, slapende en dode vulkanen.-Actieve vulkanen kunnen op elk moment uitbarsten, met korte tussenpozen tussen de twee uitbarstingen in.-Slapende vulkanen kunnen ook uitbarsten, maar niemand weet wanneer. Er zitten langen tussenpozen tussen twee uitbarstingen in. -Van dode vulkanen wordt verwacht dat ze niet meer zullen uitbarsten, al weet je dat natuurlijk nooit zeker. De vulkaan Vesuvius was immers ook al 1000 jaar rustig, voordat hij Pompei en Heraculaneum onder een dikke laag as bedekte.


Waar komen vulkanen voor?Meestal komen vulkanen voor in gebieden of plaatsen waar de platen op de aarde elkaar tegenkomen en magma vanuit het binnenste naar boven stroomt. Vooral landen aan de rand van de Stille Oceaan liggen in de gevarenzone. Ze bevinden zich op de ring van vuur, een gordel van vulkanen rond de Stille Oceaan. De vulkanen volgen een lijn die via de Aleoeten (ten zuiden van de Beringzee) van Zuid -en Noord Amerika naar Japan en de Filippijnen loopt en vandaar naar Indonesië en Nieuw Zeeland.


Hoe werkt een vulkaan. Bij veel vulkanen zit in de kraterpijp verstopt met lava en stenen. De uitgang naar buitwen is dus geblokkeerd. Daardoor wordt de druk van het magma steeds groter. De mensen in de buurt van de vulkaan horen onderaards gerommel, net onweer. Soms verschijnt een rookwolk boven de krater van de vulkaan. Als dat gebeurd zijn de meeste menden in een handomdraai verdwenen. De grond begint te trillen. Plotseling klinken er enorme knallen. De lavaprop is uit de kraterpijp gevlogen, zoals een kurk van een champagne fles. Stenen en as worden meters hoog de lucht in geslingerd. De as is zo licht, dat hij soms na kilometers pas zakt. Dit noemt men een asregen. Doordat de stenen gloeiend heet zijn als ze de lucht in geslingerd worden, krijgen ze vreemde vormen. Meestal zijn die vulkanische bommen bolvormig. Ze variëren van een paar centimeter tot één meter grootte. Als de uit de kraterpijp is, kan het magma goed naar buiten. Zo gauw het magma het aardoppervlak heeft bereikt, wordt het lava genoemd. De temperatuur van die lava ligt tussen de 600°C en 1200°C. Alles wat de lava op zijn weg naar onder tegenkomt, wordt verschroeit. De bovenste laag van de lava koelt heel snel af. De onderste laag blijft nog een tijdje doorstromen. Als alle lava weer gestold is, raakt de kraterpijp weer verstopt. Zo kan de aarde zich weer vervullen tot weer genoeg magma is voor een nieuwe uitbarsting


er zijn ook mensen blij met een uitbarsting. Dan blijft de vraag waarom mensen vlak bij een vulkaan blijven wonen. Dit kan om de volgende reden.Bij een vulkanische uitbarsting komt er ook veel vulkanische as vrij. Dit wordt hoog in de lucht geslingerd bij een uitbarsting. Het vulkanisch as daalt in een grote straal rondom de vulkaan neer. Dit vulkanisch as blijkt, in veel gevallen, erg vruchtbaar te zijn. En waar de grond vruchtbaar is,gaat men akkerbouw bedrijven. De mensen vestigen zich er en er ontstaat een dorp of Stad. Dus en vulkaan betekent ook voor veel mensen vruchtbare grond en dus automatisch een inkomen.





Wat is lava?


Uitstromende lava die zo dun als water is en wit van kleur, dat heeft een temperatuur van 1200 C . De dunne lava lijkt op kabels en heet daarom touwlava. Oranjekleurige lava is 900 C en donkerrode zeg maar bruine en traag stromende lava is 500 C.


De dikke lava is grillig en grof-puntig dat heet de a.a.lava of bloklava.


In de zee afgekoelde lava heet kussenlava
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen