Boekverslag : Greet Beukenkamp - Ontvoerd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1326 woorden.

BoekverslagTitel: Ontvoerd

Schrijver: Greet beukenkamp

Uitgever: Malberg

Jaar van uitgave: 1993

Dot boek heb ik gekozen vanwege de titel. Toen ik de achterkant las sprak me dat wel aan. Ik verwachtte dat het heel spannend zou zijn.

SamenvattingHet verhaal gaat over de 15 jarige Daphne. Als ze op een dag naar huis fietst wordt ze aangereden en in een auto meegenomen. Na een tijdje merkt ze dat ze wordt ontvoerd . De ontvoerders noemen zichzelf ‘de dikke’, ‘de lange’, en ‘de jongen’.

Ze hebben haar in de kelder van een oud huis gestopt. Het is een kale, koude en vochtige kamer. Er is alleen een klein raampje, een bed een klein tafeltje, een stoel en een chemisch toilet. De ontvoerders eisen veel losgeld van haar vader die erg rijk is.

Daphne merkt dat ‘de lange’ de leider is van het drietal. ‘De bolle’ is de gemenerik die tot alles in staat is, en het liefst haar wil vermoorden. ‘De jongen’ is precies het tegenovergestelde. Hij zorgt voor Daphne en brengt haar eten en schone kleren. De band tussen Daphne en de jongen wordt steeds beter. Ze heeft hem zelfs al een naam gegeven; David. Ze hebben regelmatig goede gesprekken met elkaar. De jongen is haar enige troost in de tijd van haar ontvoering.

Ook houdt Daphne een dagboek bij. In dit dagboek schrijft ze alles wat ze die dag heeft meegemaakt.Ook de vreselijke dingen die ‘de bolle’ haar aandoet.

Na drie weken krijgt ze te horen dat de geldoverdracht gelukt is. David zorgt ervoor dat Daphne veilig langs een weg wordt gezet. Als het aan de Bolle en aan de Lange had gelegen, was ze al dood geweest.HoofdpersonenDaphne: De hoofdpersoon is Daphne. Als ze ontvoerd wordt, is ze 15 jaar. Tijdens haar ontvoering wordt ze 16. Ze is een dun meisje en ze heeft lange blonde krullen. In het begin vindt ze het verschrikkelijk om ontvoerd te zijn. Ze is bang voor haar ontvoerders. Maar langzamerhand groeit de vriendschap met een van hen, ‘de Jongen’, die ze David noemt.

Tijdens het verhaal kom je veel te weten over haar thuissituatie. Dat haar moeder eigenlijk helemaal niet van haar houdt en zich alleen maar met haar vrienden en kleding bemoeid. Ook heeft ze geen goede band met haar rijke vader. Hij denkt alleen maar aan de ‘oh zo belangrijke zaak’. De enige met wie ze kan praten zijn: omi (oma van Daphne), en haar enige vriendin Eline.

Ook komt ze tijdens haar ontvoering veel over haarzelf te weten. (uit het verhaal): ‘eigenlijk ben ik gewoon een rijkeluiskindje die alles wat ik hebben wil krijg’

Ik vind Daphne best sympathiek. Ze denkt veel na over zichzelf en wat ze probeert voor iedereen aardig te zijn.De jongen, David: David hoort bij de ontvoerders. Hij heet eigenlijk Dave, maar dat mag Daphne niet weten, dus noemt ze hem David.

David is rond de 20. Hij heeft mooie ogen en krullerig donker haar.

In het verhaal is hij de aardige ontvoerder. David zorgt ervoor dat Daphne genoeg te eten krijgt en beschermd haar tegen de bolle en de lange. Op een gegeven moment wordt de relatie tussen Daphne en David zo goed dat de lange besluit dat ze niet meer met elkaar mogen praten.

Over hem is bekend dat zijn moeder is gestorven en zijn vader alcoholist is. Daardoor had hij het thuis slecht.

David vind ik een hele aardige jongen, ondanks dat hij bij de ontvoerders hoort. Hij is de enige van de ontvoerders die een beetje medeleven toont met Daphne’s situatie.BijpersonenDe lange’: Hij is het brein achter de ontvoering. Dat merk je aan veel dingen. Hij beslist wat David en de bolle allemaal doen. Hij is heel nuchter en blijft altijd kalm. Verder kom je niet veel over hem te weten.

Ik vind hem niet aardig, hij toont geen medeleven en speelt alleen een beetje de baas.De bolle: Hij is de gemeenste van de drie ontvoerders. Hij heeft Daphne meerdere malen bedreigd met de dood. Ook heeft hij haar een keer bewusteloos geslagen en aangerand. Als het aan hem had gelegen had hij Daphne vermoord. Maar de lange en vooral David hebben ervoor gezorgd dat dit niet is gebeurd.

De bolle vind ik helemaal een onsympathiek persoon. Hij is agressief en denkt alleen aan zichzelf.Eline en Omi: Ik heb deze twee personen bij elkaar gedaan, omdat zij allebei alleen in Daphne’s gedachten voorkomen. Zij worden beschreven door Daphne als personen waar ze goed mee kan praten over allerlei problemen.Vader en moeder van Daphne: Deze personen komen alleen in het laatste hoofdstuk voor als Daphne vrij wordt gelaten. Ook komen ze voor in Daphne’s gedachten. Ze vindt dat ze geen goede relatie heeft met haar ouders. Ze kan geen goede gesprekken met ze voeren en de vader is alleen maar bezig met de zaak.

Als Daphne weer thuis komt wil ze de relatie met haar ouders verbeteren.GenreHet is een eigentijds verhaal, want er komen auto’s in voor. De personen die in het boek voorkomen zijn ontvoerders en gewone mensen.

Het onderwerp is ontvoering en ook een beetje liefde. (de liefde tussen David en Daphne)Wat wil de schrijver zeggen ?De schrijver wil je duidelijk maken hoe moeilijk het is ontvoerd te worden en wil je laten nadenken over bepaalde dingen.

RuimteHet verhaal speelt zich vooral af in het huis waar de ontvoerders Daphne vasthouden. Met name in de kelder. De kelder wordt beschreven als een donker, kaal en vochtig verblijf. In de kelder staat alleen een bed, een bureau en een stoel. In de kelder is maar één klein raampje met tralies ervoor. Als je uit het raampje kijkt zie je alleen een verwaarloosde tuin.

Alleen aan het eind van het boek speelt het zich af in het huis van Daphne.

Het milieu waarin het zich afspeelt is een crimineel milieu, want de ontvoerders gedragen zich als criminelen.Opbouw/SpanningHet verhaal is niet helemaal chronologisch. Als Daphne s’avonds in haar dagboek schrijft, dan vertelt ze over wat haar s’morgens of de dag ervoor gebeurd is.

Een voorbeeld= ‘wat me vanochtend overkomen is…’Er zit spanning in het boek door informatie achter te houden. Bijvoorbeeld of de geldoverdracht wel of niet gelukt is, en of ze Daphne vermoorden of vrijlaten. Ook zit er veel spanning in als de bolle of de lange in Daphne’s kelder komt.RespectiefHet verhaal wordt gespeeld door de ogen van Daphne. Bijvoorbeeld; ‘ik

wist me toen geen houding te geven’

Dit respectief heeft de schrijver gekozen om het iets dramatischer te maken. Door dit respectief krijg je meer medeleven met Daphne.TaalgebruikHet verhaal is met makkelijke woorden geschreven. De schrijver gebruikt geen lange zinnen. Dit is wel makkelijk, want zo kan je gemakkelijk doorlezen.

WerkelijkheidHet verhaal is realistisch, alles wat in het verhaal gebeurd kan in het echt ook gebeuren. Het zou zelfs waargebeurd kunnen zijn.Mijn meningDit boek vind ik wel redelijk leuk.Ik vind het boek wel een beetje langdradig, omdat het soms heel lang duurt totdat er weer wat spannends gebeurd. Soms had ik wel de neiging om te stoppen met lezen.

Als er wat spannends gebeurd dan is dat meestal als de bolle in de kelder komt. Het boek is ook wel zielig. Het lijkt me heel erg om ontvoerd te worden voor drie weken. De schrijver kan er goed voor zorgen dat je medelijden krijgt met Daphne. Als je dit boek leest ga je vanzelf nadenkenken over dingen.

Ik zou dit boek wel aanraden aan andere kinderen, want je komt meer te weten over hoe het voelt om ontvoerd te worden. En het boek is soms erg spannend. Of ik nog meer boeken van deze schrijver ga lezen weet ik nog niet. Misschien als ik in de bibliotheek kom dat ik even kijk welke boeken ze nog meer heeft geschreven.

Mijn verwachtingen van het boek voordat ik het las kwamen wel een beetje uit.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen